Finci na domačem ledu v finale, kjer jih čaka Kanada

Suomiji so v polfinalu v Tampereju ugnali ZDA s 4:3. V drugem polfinalu so se Kanadčani s 6:1 znesli nad Češko.
Fotografija: Finski hokejisti se v polfinalu SP niso spotaknili, padli so Američani. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Odpri galerijo
Finski hokejisti se v polfinalu SP niso spotaknili, padli so Američani. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Hokejska reprezentanca Finske je prvi finalist svetovnega prvenstva elitne skupine, ki poteka v finskem Tampereju. V današnji prvi polfinalni tekmi so Finci premagali ZDA s 4:3 (1:1, 2:1, 1:1). Finska reprezentanca je izpolnila osnovni cilj oziroma željo na domačem prvenstvu, saj se je prebila v finale. A pot do tja je bila vse prej kot lahka, Američani, ki so v četrtfinalu že zagrenili življenje edini neporaženi ekipi predtekmovanja Švici, pa se bodo morali sprijazniti z bojem za bron.

Kako nevarni so lahko Američani, ki so predtekmovanje končali na četrtem mestu v svoji skupini (Finci so v drugi zmagali), so pokazali že proti Švici, ko so neusmiljeno izrabljali svoje priložnosti in zmagali s 3:0. Tudi danes so hitro poskrbeli za hladen tuš v Tampereju, saj so povedli že v drugi minuti, ko je zadel Nate Schmidt. Finci so potrebovali nekaj časa, da so se pobrali, potem pa je Miro Heiskanen pred koncem prvega dela poskrbel za izenačenje. Druga tretjina je bil zelo razburljiva in polna zadetkov. Finci so prevzemali pobudo, po zadetku Sakarija Manninena ob številčni prednosti pa je kazalo, da so vendarle našli način, kako streti tekmeca. A trdoživi Američani se niso dali, odgovorili so že dve minuti pozneje. Vseeno pa so tretjino bolje končali domači, saj je na polovici tekme vratarja Jeremyja Swaymana premagal še Sami Vatanen.

Finska je v četrtfinalu proti Slovaški prav tako imela na drugi strani trdega tekmeca in ga za končnih 4:2 zlomila šele v zadnji tretjini. A ko je danes v 46. minuti za prav takšno vodstvo poskrbel Joel Armia, so imeli gostitelji že lepo prednost. Toda potek tekme in odločilnih bojev na SP je že pokazal, da Američanov noben tekmec ne sme prehitro odpisati. Nekoliko ležernejši pristop Finske, ki je v zadnjih minutah le še branila prednost, bi se skorajda maščeval; Američani so namreč že tri minute pred koncem potegnili vratarja na klop, potem pa v 58. minuti z golom Adama Gaudetta tudi znižali le na gol zaostanka. A na koncu je bilo to vendarle njihovo zadnje polfinalno dejanje, saj kljub pritisku v zadnji minuti niso zadeli še enkrat in Finska se je uvrstila v boj za zlato kolajno. Finale bo na sporedu v nedeljo ob 19.20, pred tem bo na vrsti še tekma poražencev današnjih polfinalnih tekem za bron ob 14.20.

Na svetovnem prvenstvu na Finskem bo v nedeljo o prvaku odločala tekma, ki je že tretja ponovitev finala v zadnjih štirih letih. Spet bosta tekmeca Finska in Kanada, tako kot leta 2019, ko so zmagali Finci, ter 2021, ko so bili boljši Kanadčani; leta 2020 zaradi pandemije tekmovanja ni bilo. Medtem ko so Finci imeli na poti do finala precej dela, da so s 4:3 strli ZDA, pa je druga severnoameriška ekipa do odločilne tekme prišla na precej lažji način. Oziroma je bil ta lažji v dveh tretjinah, potem ko sta bili ekipi v prvi še povsem enakovredni.

Češka je celo bolje začela. Ekipa, ki je v četrtfinalu gladko premagala Nemčijo, je povedla z zadetkom Davida Krejčija z igralcem več, potem pa so Kanadčani lovili in ujeli Čehe tik pred odmorom, ko je v polno zadel Dylan Cozens. V nadaljevanju pa je Kanada uprizorila na tem SP že videno taktiko: v le nekaj minutah je, podobno kot v četrtfinalu proti Švedski, uprizorila silovito ofenzivo. Švedi so to plačali s kanadsko uvrstitvijo v polfinale, potem ko so še v 59. minuti četrtfinala vodili s 3:1.

Čehi pa so moč kanadskega napada občutili v drugi tretjini. Adam Lowry ob igri z igralcem več na ledu in potem minuto in pol pozneje še Kent Johnson sta pošteno zamajala češko barko, ta pa se je nato skorajda že potopila še dve minuti pozneje, ko je bil uspešen še Matt Barzal. Kanada je tako Češki pustila le malo upov na preobrat, pa še ti so splahneli v začetku zadnje tretjine, ko je Kanada dosegla še peti gol. Verjetno povsem zadnja priložnost, da bi Čehi še kaj naredili, je bil dosojen kazenski strel v 47. minuti, toda David Pastrnak je zgrešil in s tem dokončno odprl pot Kanadčanom do prepričljive zmage. Za piko na i so slednji dosegli še šesti gol, ko so sodniki po ogledu posnetka v 53. minuti potrdili drugi gol Cozensa na tekmi.

Komentarji: