Gregor in Marcel sta prijatelja, a v četrtek bosta velika tekmeca

Že za uvod v drugi del alpske hokejske lige tradicionalni slovenski derbi.

Objavljeno
12. februar 2020 08.38
Posodobljeno
12. februar 2020 08.38
Gal Koren je med udarnimi aduti zmajev, nazadnje pa je bil tudi med slovenskimi reprezentanti. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Dolgo je bilo treba čakati na odmevnejši utrip z ledenih ploskev pri nas. Resda se je zastor nad hokejsko sezono dvignil že v drugi polovici avgusta, vendar pa je bilo z občasnimi prebliski dogajanje na ledu doslej zanimivo le ožji skupini zanesenjakov. Zadnji reprezentančni nastopi so vrnili hokej na zaslone javne TV, nova selekcija Matjaža Kopitarja je takoj pritegnila zanimanje, podobno bo tudi zdaj, ko se bo začel drugi del sezone v AHL. Že takoj z velikim derbijem Olimpije in Jesenic.

»Lepšega uvoda si nismo mogli želeti,« ni skrival prvi strateg tivolskega hokejskega projekta Tomaž Vnuk ob pogledu na spored elitne skupine za razvrstitev pred končnico, saj ta že v četrtkovem prvem kolu prinaša ljubljansko-jeseniški derbi. Tekma v Tivoliju bo ob 19.15, pričakovati gre bolj pisano ozračje na tribunah kot v dosedanjem delu sezone, pri ljubljanskem klubu si želijo pravočasen prihod obiskovalcev na tekmo. Drugače je bilo na odločilni tekmi uvodnega kvalifikacijskega turnirja za OI naših risov proti Japoncem v nedeljo na Jesenicah, ko je bila tik pred tekmo v Podmežakli še pred dvorano izjemna gneča. A to je že znana zgodba s številnih športnih prizorišč pri nas. Gledalci prihajajo namreč na dogodek v zadnjem hipu, res pa je, da z izjemo mariborskih nogometnih predstav v Ljudskem vrtu in celjskih rokometnih v Zlatorogu drugod v Sloveniji največkrat ni spremljevalnega sporeda med odštevanjem do začetka tekme.

image
Tomaž Vnuik si lepšega uvoda v drugi del sezone AHL, kot je slovenski derbi, ni mogel predstavljati. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Visoka zmaga ne zavaja


A kakorkoli – tako v ljubljanskem taboru kot tudi jeseniškem se veselijo prihajajočega derbija, tretjega v sezoni na koledarju alpske lige. Nazadnje so zmaji sredi Podmežakle gladko zmagali s 7:0. »Toda to nas ne sme zavajati. Mar nismo na prejšnji tekmi zmagali šele po kazenskih strelih,« je na Olimpijini novinarski konferenci pred začetkom drugega dela sezone v AHL poudaril Gregor Polončič, trener moštva. Z Marcelom Rodmanom, zdaj športnim direktorjem na Jesenicah, je že vrsto let prijatelj, sta vrstnika, oba rojena leta 1981, nazadnje sta si skupaj ogledala predstavo reprezentančnih risov z Japonci.

12
zaporednih zmag so med 17. decembrom in 18. januarjem v alpski ligi zbrali Olimpijini hokejisti


»Toda pred derbijem ne razmišljam o osebnih odnosih. Moštvo si želim kar najbolj pripraviti za nadaljevanje uspešne sezone, predvsem tekma z Jesenicami pa je vedno posebna. Takrat so čustva akterjev na ledu drugačna kot ponavadi, tudi kot trener si ne moreš utvarjati, da se ti bo sleherni načrt uresničil,« pravi Polončič, pod čigar vodstvom so si zmaji že zelo zgodaj najprej zagotovili vizum končnice AHL, nato pa tudi 1. mesto na lestvici.

image
Pred oktobrskim tivolskim derbijem sta bila tako kapetana kot tudi  trenerja dobre volje. Z leve: Andrej Tavželj, Mitja Šivic (oba Jesenice), Gregor Polončič, Aleš Mušič (oba Olimpija). FOTO: Tomi Lombar/Delo


»No bad days,« je iz severnoameriške scene preneseno razmišljanje v ljubljansko slačilnico, ki tako razkriva dejansko pozitiven pristop, tega pa ne morejo streti niti nekatere nevšečnosti. Kot denimo ta, ko se bo moštvo zaradi tivolske obnove za pomladno SP skupine B moralo preseliti v Zalog. A zaenkrat je zanesljivo, da se za pet prihajajočih tekem, vključno z jutrišnjim derbijem, zmajem ne bo treba premikati za vzhodno obvoznico, tudi prvi dve tekmi četrtfinala bosta v Tivoliju. Kako bo pozneje, še ni povsem jasno, na dlani pa je, da se po lanskem zmagoslavju zeleno-beli tabor spogleduje z najvišjimi cilji. »To je povsem razumljivo, ne nazadnje uživamo v ekipnem duhu, podobno je bilo tudi pred dnevi pri reprezentanci,« je Gal Koren, nazadnje eden od treh Olimpijinih reprezentantov, ob Mihi Logarju in Kristjanu Čeponu, v brlogu risov.