Hokejisti Dallasa v slogu Dončića & Co. premagali vroče tekmece

Dallas Stars so na tretji tekmi prvega kroga končnice lige NHL prvič zmagali na domačem ledu, kjer so bili boljši od moštva Calgary Flames (4:2).
Fotografija: Roope Hintz (levo), strelec zadnjega gola tretje tekme, ob branilcu Calgaryja Christopherju Tanevu. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports
Odpri galerijo
Roope Hintz (levo), strelec zadnjega gola tretje tekme, ob branilcu Calgaryja Christopherju Tanevu. FOTO: Jerome Miron/USA Today Sports

Dan pred četrto tekmo košarkarjev Dallas Mavericks, katerih član je tudi slovenski reprezentant Luka Dončić, proti Phoenix Suns v konferenčnem polfinalu lige NBA, je dvorana American Airlines Center v Dallasu že proslavljala drugo zaporedno veliko zmago domačega kluba. Potem ko so Mavericks na tretji tekmi ugnali arizonska Sonca, je hokejska ekipa Dallas Stars s 4:2 ugnala Calgary Flames za prvo vodstvo v seriji. 

Junak druge zmage nad kanadskimi Plameni je bil z goloma za preobrat v 32. in 51. minuti 37-letni veteran Joe Pavelski, potem ko se je prva tretjina končala z 1:1 in je Elias Lindholm v 24. minuti zadel za vodstvo Calgaryja z 2:1. Zmago je z zadnjim strelom na tekmi potrdil Roope Hintz. Z 39 obrambami se je spet izkazal tudi mladi vratar Jake Oettinger, ki je spet ustavil tri strelce prvakov pacifiške divizije, ki so redni del sklenili z vsak po (najmanj) 40 goli. Potem ko se je z 29 obrambami izkazal ob zmagi na drugi tekmi v Calgaryju (2:0), je 23-letnik v Teksasu proslavljal še svojo drugo zmago v karieri v končnici, prvo pred svojimi navijači. Johnny Gaudreau je tri minute in pol pred koncem dvoboja z njim tudi izgubil dvoboj mož na moža.

»To pa je bila obramba ob pravem času. Jaku gre fantastično od rok, čvrst je kot skala tam zadaj, vse to, kar se dogaja okoli njega ga skupaj s hrupom ni prestrašilo,« je bil zadovoljen trener Rick Bowness. »To je bila velika zmaga. Še en korak. Veliko truda smo prikazali od začetka do konca ekipe. Igrali smo na telo, si pomagali, prejemali nalete in gradili akcije,« je po drugi zaporedni tekmi, ki jo je odločil njegov gol, dejal izkušeni Pavelski, ki je s 63. oz. 64. golom v končnici še izboljšal strelski rekord v kategoriji hokejistov, ki so rojeni v ZDA. To je bila za Pavelskega tako kot za Oettingerja prva tekma končnice v domači dvorani, saj je prvo sezono kot član Dallasa (2019/20) moral skleniti v »mehurčku« v Kanadi, Zvezde so šele v finalu ustavili hokejisti Tampa Bay Lightning.

Bizarna poškodba vratarja Koloradčanom ni preprečila tretje zmage

Hokejisti zasedbe Colorado Avalanche so le še eno zmago oddaljeni od napredovanja v polfinale končnice zahodne konference severnoameriške lige NHL. Colorado je v gosteh zmagal na tretji tekmi uvodnega kroga končnice proti Nashville Predators s kar 7:3 in v zmagah povedel s 3:0. Colorado je slavil kljub temu, da so že v uvodnem delu izgubili vratarja Darcyja Kuemperja, ki se je poškodoval minuto pred koncem prve tretjine. Zamenjal ga je Pavel Francouz in v svojem sedmem nastopu v končnici v karieri zbral 18 obramb. Kuemper je do odhoda z ledu ubranil devet strelov Nashvilla ter šel enkrat v mrežo po plošček.

Za Colorado je Gabriel Landeskog v drugi tretjini zadel dvakrat, Landeskog je pristavil tudi dve podaji. Nazem Kadri in Devon Toews sta dodala vsak po gol in asistenco, Artturi Lehkonen in Nathan MacKinnon sta dosegla gol ob moštveni premoči na ledu, Valerij Ničuškin je 2:46 minute pred koncem postavil končni izid.

»V tej seriji mi je bila zelo všeč naša res odločna igra in nocoj smo le izkoristili svoje priložnosti,« je dejal trener Colorada Jared Bednar: »Včasih je tako preprosto.« Bednar je dejal, da je Kuemper utrpel udarec s palico v predel očesa, zaradi česar je takoj dobil oteklino. Igralec nasprotnega moštva Ryan Johansen je nekako s palico prebil vratarjevo masko, Kuemper je po udarcu odtrgal zaščitno masko z obraza, padel na led, preden je oddrsal v slačilnico z brisačo na obrazu.

»Do danes sploh nisem vedel, da se kaj takega lahko zgodi,« je dejal nadomestni vratar Francouz. »Takšne poškodbe še nisem videl. Očitno je strašljivo, da palica lahko prebije zaščito, vendar mislim, da je res majhna možnost, da se kaj takega zgodi.« Matt Duchene, Eeli Tolvanen in kapetan Roman Josi so dosegli vsak po gol za Nashville. Alexandre Carrier je imel dve podaji. Nashville prvič v končnicah zaostaja 0:3 v zmagah ter se bo skušal izogniti prvi »metli« v 15 nastopih v končnicah. »Vsaj enkrat moramo zmagati,« je dejal trener Nashvilla John Hynes.

Vse v znamenju čuvajev mreže tudi v Washingtonu in Pittsburghu

Na sporedu sta bili še dve tekmi končnice. Rezultat večera brez dvoma spet pripada Washington Capitals, ki so v prestolnici s kar 6:1 ugnali najboljšo ekipo rednega dela Florida Panthers in v zmagah povedli z 2:1. Z istim izidom po domači zmagi nad New York Rangers s 7:4 vodijo tudi Pittsburgh Penguins. Za Washington je Aleksander Ovečkin zadel ob številčni premoči in za še en »power-play« zadetek podal T. J. Oshieju. Zadeli so še Marcus JohanssonTrevor van Riemsdyk in Garnet Hathaway, za konec pa v prazno mrežo tudi John Carlson. Največje ovacije je po svoji sploh prvi zmagi v končnici sicer prejel domači vratar Ilija Samsonov, ki je hitro prejel zadetek Jonathana Huberdeauja v uvodni tretjini, nato pa povsem ohladil najboljši napad rednega dela sezone ter dvoboj sklenil z 29 obrambami.

Vratar je zaznamoval tudi tretjo tekmo v Pittsburghu, tretji vratar Pingvinov Louis Domingue je ustavil 32 poskusov NY Rangers na poti do zmage s 7:4 in drugega vodstva v seriji. Tekma je bila polna preobratov, Pittsburgh je zapravil prednost treh golov, nato pa vseeno visoko slavil.

»V zadnjih sedem ali koliko letih sem skakal med ligami, prvič pa sem spet novinec, vsaj kar se tiče nastopov v končnici. Vsak dan je zame nova izkušnja,« je dejal Domingue, ki nadomešča udeleženca tekme zvezd Tristana Jarryja in njegovo prvo menjavo Caseyja DeSmitha, oba sta zaenkrat poškodovana. Evan Rodrigues je paru zadetkov dodal še asistenco, dvakrat je v domačih vrstah zadel tudi Jeff Carter. Prvič v končnici je zadel tudi Brock McGinn, strelci za Rangerje so bili Kaapo KakkoFrank VatranoArtemi Panarin in Andrew Copp. Gostje so po štirih prejetih golih zamenjali vratarja Igorja Šesterkina, Alexander Georgiev je nato zbral 19 obramb in prejel le en zadetek, a mu s soigralci ni uspelo uprizoriti preobrata.

Preberite še:

Komentarji: