Hokejsko SP: Kanada in Amerika že v polfinalu (VIDEO)

Hokejisti ZDA so v četrtfinalu s 3:2 premagali Čehe, Kanadčani pa so šele po podaljšku strli odpor Rusov.
Fotografija: Kanadčani so šele v podaljšku strli žilave Ruse na eni najboljših tekem prvenstva. FOTO: Grigory Dukor/Reuters
Odpri galerijo
Kanadčani so šele v podaljšku strli žilave Ruse na eni najboljših tekem prvenstva. FOTO: Grigory Dukor/Reuters

Ruske želje, da bi v istem letu pospravili naslova olimpijskih in svetovnih prvakov, so se končale v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Že ob razpletu predtekmovalne skupine, ko so Rusi v odločilni tekmi klonili s Švedi in končali na drugem mestu, je bilo jasno, da se obeta še en vrhunski hokejski spopad.

Bistveno bolje so ga začeli Kanadčani. Severnoameriška ekipa je začela poletno, vratar Darcy Kuemper je bil zanesljiv, na drugi strani pa je bil učinkovit tudi kanadski napad. Najprej je hitro zadel Colton Parayko, minimalno prednost so Kanadčani obdržali do polovice tekme, takrat pa je, z igralcem več na ledu, vodstvo povišal Ryan Nugent-Hopkins.

A ruski odgovor je bil hiter. Ilija Mihejev je zadel v polno le minuto pozneje, Kanadčani so se nato ubranili ruske številčne prednosti, potem pa še pred koncem, tretjine dobili gol, uspešen je bil Aleksander Barabanov. Po 40 minutah sta bili tako ekipi spet na začetnem izhodišču, zadnja tretjina pa je bila prava srhljivka. Kajti ko so Kanadčani povedli - ob večkrat ne najbolj razpoloženem vratarju tekmecev Igorju Šestjorkinu sta zadela Kyle Turris in Pierre-Luc Dubois -, so Rusi potrebovali malo časa za izenačenje. V prvem primeru štiri minute za gol Sergeja Andoronova, v drugem pa le dve, ko je za izenačenje in podaljšek poskrbel Artjom Anisimov.

Zadnjo besedo pa so nato imeli Kanadčani. Srebrni z lanskega SP so sredi dodatnega dela igre imeli na ledu igralca več, prednost pa je Ryan O'Reilly spremenil v zmagoviti zadetek v 65. minuti.

Rusija : Kanda 4:5 (0:1, 2:1, 2:2, 0:1)



Ena od klasik svetovnega hokeja, obračun med Američani in Čehi, je postregla z lepo predstavo, na koncu pa so se veselili Američani. Ti so v predtekmovanju SP izgubili le eno tekmo, tisto za prvo mesto v skupini proti Finski, zdaj pa so spet v zmagovalnem ritmu in so napovedali naskoka na prvo medaljo na SP po letu 2015.

Začetek severnoameriške ekipe je bil sicer zelo dober, hokejisti ZDA so v prvem delu prve tretjine povsem stisnili Čehe in tudi dvakrat zadeli. Najprej je bil uspešen prvi zvezdnik ZDA Patrick Kane, ko pa je Cam Atkinson povišal na 2:0, se je zdelo, da je Češka že v precej izgubljenem položaju.

Toda Čehi se seveda niso predali. Nadaljevanje je bilo precej bolj po njihovem okusu, počasi so prevzemali pobudo na ledu in v nadaljevanju dvakrat premagali Keitha Kinkaida. Začel je Michal Repik, nadaljeval pa Martin Nečas, ko so imeli Čehi eno od petih številčnih prednosti na tekmi. Za nameček pa je nato David Pastrnak zadel še okvir vrat.

V zadnjem delu so bili še vedno boljši Čehi, toda zadeli so Američani. Spet je stvari v svoje roke prevzel Kane, ki je premagal Pavla Francouza za minimalno prednost. Češki pritisk ni obrodil sadov, čeprav so se Američani večji del zadnje tretjine predvsem branili. Že več kot dve minuti pred koncem je Francouz zapustil vrata, toda poskusi s šestimi igralci so bili - kljub nekaj nevarnim strelom - za Čehe neuspešni, tako da so se polfinala razveselili Američani.

ZDA : Češka 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Komentarji: