Hokejsko SP: po dveh letih nova huda finska zaušnica Kanadi (VIDEO)

Finski hokejisti, ki jih je pred dvobojem okrepil 19-letni biser Eeli Tolvanen, so zmagali s 5:1.
Fotografija: Med strelce se je vpisal tudi novinec Eeli Tolvanen. Foto David W. Černy/Reuters
Odpri galerijo
Med strelce se je vpisal tudi novinec Eeli Tolvanen. Foto David W. Černy/Reuters

Herning – Kanadski hokejisti so v sinočnjem petem dvoboju na svetovnem prvenstvu prvega kakovostnega razreda na Danskem vpisali najtežji poraz v zadnjih dveh letih oziroma po predlanskem 17. maju, ko jih je v zadnjem kolu rednega dela svetovnega prvenstva v Rusiji s 4:0 odpravila Finska (ki so se ji nato maščevali s finalno zmago z 2:0). Sinoči so pokleknili pred istim tekmecem, ki je bil prepričljivo boljši s 5:1, čeravno so bili poraženci podjetnejši v napadu, čemur pritrjuje razmerje sproženih strelov – 31:22 v njihovo korist.


Dvakrat v 10 sekundah


Finci so že na prvi odmor odšli z dvema goloma naskoka, v drugo in tretje so izkoristili prednost igralca več na ledni ploskvi, dvakrat se je med strelce vpisal Mikko Rantanen. V drugi tretjini sta vratarja – blestel je predvsem finski Harri Säteri, ki je skupno zbral 30 obramb, na drugi strani je Darcy Kuemper že v prvi zamenjal nerazpoloženega Curtisa McElhinneyja – ostala nepremagana, v zadnjem delu pa je skandinavska vrsta v razmaku pičlih desetih sekund zadela še dvakrat in dokončno strla odpor 26-kratnih šampionov.


Tolvanen ojačal napad


Med strelci je bil tudi 19-letni biser Eeli Tolvanen, ki je klubsko sezono začel v majici Jokerita, končal pa onkraj »luže« v končnici NHL pri Predatorjih iz Nashvilla, vmes je v dresu z državnim grbom že tekmoval na mladinskem svetovnem prvenstvu in zimskih olimpijskih igrah. Članski izbrani vrsti se je pridružil pred obračunom s Kanado in takoj dokazal velik talent. Finci so se z zmago zavihteli na drugo mesto razpredelnice skupine B zgolj za še neporaženimi Američani, Kanada drži mejno četrto mesto z le točko naskoka pred peto Latvijo. »Dokazali smo, da lahko igramo z najboljšimi in jih tudi premagujemo,« je poudaril napadalec Kasperi Kapanen.


VČERAJŠNJI IZIDI


Skupina A – Slovaška : Švedska 3:4 (1:2, 1:1, 1:0, 0:1 – Jurčo, Daloga, Nagy; Everberg, Nyquist, De La Rose, Zibanejad), Avstrija : Belorusija 4:0 (1:0, 3:0, 0:0 – Viveiros, Komarek, Raffl, Zwerger), Rusija : Švica 4:3 (0:0, 3:1, 1:2 – Kaprizov, Dadonov, Nesterov, Grigorenko; Untersander, Andrighetto, Haas); vrstni red: Švedska 14, Rusija 13, Češka in Švica po 9, Slovaška 8, Francija 6, Avstrija (+1) 4, Belorusija (+1) 0.

Skupina B – Latvija : Nemčija 3:1 (0:0, 1:0, 2:1 – Keninš, Galvinš, Džerinš; Kahun), Danska : Južna Koreja 3:1 (0:0, 2:1, 1:0 – F. Nielsen, Jensen, Hardt; Ki-sung Kim), Kanada : Finska 1:5 (1:3, 0:0, 0:2 – Pageau; Rantanen 2, Pesonen, Tolvanen, Teräväinen); vrstni red: ZDA 13, Finska 12, Danska (+1) 11, Kanada 10, Latvija 5, Norveška 3, Južna Koreja (+1) 0.
 

Komentarji: