Hokejsko SP skupine B: zmaga, ki risom vrača upanje

V tretjem poskusu so se Slovenci vendarle veselili prve zmage na turnirju, s 4:1 so odpravili gostitelje Madžare.
Fotografija: Jan Urbas: Vemo, kakšna je naša kakovost, enkrat moramo začeti zadevati. Foto Balazs Czagany/AP
Odpri galerijo
Jan Urbas: Vemo, kakšna je naša kakovost, enkrat moramo začeti zadevati. Foto Balazs Czagany/AP

Budimpešta - V tretjem kolu hokejskega svetovnega prvenstva drugega kakovostnega razreda v Budimpešti se bodo Slovenci nocoj (z začetkom ob 19.30) udarili z gostitelji Madžari, ki imajo zaenkrat v žepu po eno zmago in poraz, medtem ko so morali izbranci finskega strokovnjaka na selektorskem stolčku Karija Savolainena dvakrat na kolena - pred Britanci in Poljaki. Risi so sploh edina reprezentanca na turnirju, ki še ni osvojila niti točke, danes se bodo odločno podali po tri, čeprav se zavedajo, da je nasprotnik, vsaj na papirju, še zahtevnejši, kot sta bila prejšnja dva. Če se jim niti danes ne bo izšlo, jim bo počasi že trda predla.

Največ rezerv je v napadu

Madžari so uvodoma gladko izgubili proti Kazahstanu, v drugo pa strnili vrste in strli odpor »azzurrov«. Slovenija današnjega dvoboja ne bo mogla jemati z levo roko, saj je dobila zadostno opozorilo v prijateljski tekmi pred dvema tednoma na Bledu, ko je proti istemu tekmecu izgubila po podaljšku z 2:3. Tedaj je priložnost med vratnicami dobil Matija Pintarič, ki pa je zaradi poškodbe prvenstvo že zapustil, namesto njega je Savolainen naknadno vpoklical mladega Žigo Kogovška. »Največ rezerv imamo v napadu. Vemo, kakšna je naša kakovost, enkrat moramo začeti zadevati. Ne tekme ne turnirja ne moreš dobiti, če ne dosežeš gola. To je edino, kar šteje, in to se mora obrniti,« opozarja kapetan Jan Urbas.

{embed_iframe}http://wmia2018.iihf.hockey/Live-Ticker.html?url=widget_en_2018_wmia_live_ticker_game_9&path=http://stats.iihf.com/hydra/2018-wmia&gID=UA-90259401-5{/embed_iframe}

POTEK PRVE TRETJINE

Risom se je od prve sekunde naprej videlo, da jim je voda tekla v grlo, saj so se proti nasprotnikovim vratom zagnali odločno in udarno, gostitelje turnirja je nekajkrat z mojstrskimi obrambami reševal Adam Vay. Čuvaj mreže pa je bil nemočen v sedmi minuti, ko je Aleš Mušič tkal obetaven napad in na modri liniji opazil neoviranega branilca državnih prvakov SIJ Acronija Jesenic Aleksandra Magovca, ki je nemudoma usekal in plošček natančno pospravil v mrežo. Zanj je bil to sploh prvi zadetek v majici z državnim grbom, Slovenci pa so vodili šele prvič na turnirju v Budimpešti. Lepo polne tribune so v hipu obnemele. 


A to še ni bilo vse. Izbranci finskega strokovnjaka na selektorskem stolčku Karija Savolainena so se debelo minuto pozneje ponovno znašli v lepi priložnosti, saj je moral na kazensko klop Krisztian Nagy. Slovenci so z vsemi topovi oblegali domača vrata, vendar pa prednosti niso znali podvojiti. Igra ob številčni premoči je ostala njihova šibka točka. Takoj za tem, ko so bili Madžari spet v polni postavi, so si dvominutno kazen privoščili tudi naši fantje, na prisilno hlajenje je namreč moral strelec prvega zadetka Magovac. Delivci pravice so risom pogledali skozi prste, saj jih niso kaznovali še za igro s preveč možmi na ledu, kar bi sicer gostiteljem zagotovilo prednost petih igralcev proti trem. 

Rezultat se ni spremenil, prav tako se ni ob še po eni izključitvi na vsaki strani do konca prve tretjine. Pri Madžarih je bil pregrob Istvan Sofron, pri Slovencih še v drugo Magovac. Naši fantje so eno najboljših tretjin doslej na turnirju zasluženo končali z vodstvom, ki bi bilo lahko še izdatnejše, saj so bili izjemno podjetni v napadu, čemur pritrjuje tudi razmerje sproženih strelov, kar 24:9. 

POTEK DRUGE TRETJINE

Tudi drugi del so risi začeli zagnano, a jih je presekala izključitev Roka Tičarja. Tik preden se je napadalec vrnil na ledno ploskev, pa so polne tribune eksplodirale. Balazs Sebok, ki si kruh služi na Finskem, je samostojni prodor kronal z izenačujočim zadetkom, svojim drugim na turnirju. Vse se je začelo znova, Slovenci pa niso dolgo oklevali s povračilnim udarcem. Akcijo je zrežiral kapetan Jan Urbas, ki je mojstrsko našel prostega Boštjana Goličiča, ki pa je zgrešil nemogoče - prazna vrata. A oddolžil se je štiri minute pozneje, ko so bili Savolainenovi izbranci ponovno v prednosti. Goličič se je tokrat izkazal kot asistent, našel je Urbasa, ki je bil neizprosen eksekutor. Slovenci, ki so bili tudi v drugi tretjini več pri strelu, so torej znova odšli na odmor z minimalno zalogo. 

POTEK TRETJE TRETJINE

Potem ko so Madžari domala vseh zadnjih pet minut drugega dela odigrali z igralcem manj, so v istem slogu nadaljevali tudi v tretji tretjini, ko je moral v 47. minuti na kazensko klop še Zsombor Garat. Slovenci ponujene priložnosti, že pete v dvoboju, niso znali izkoristiti, je pa na drugi strani čuvaja mreže Gašperja Krošlja spremljala tudi sreča, saj je bil v 49. minuti že premagan, a je eden od domačih napadalcev iz neposredne bližine zgrešil nemogoče, namesto mreže je zatresel zgolj vratnico. Risi so si oddahnili, dve minuti pozneje je selektor Savolainen posegel po minutnem odmoru, s katerim je skušal zaustaviti nalet tekmeca. 

Ko so naši fantje stisnjenih zob vzdržali še dve minuti z igralcem manj na ledni ploskvi (izključen je bil Aleš Kranjc), so lahko še nekoliko lažje zadihali, dvomov o zmagovalcu pa je bilo konec v začetku 56. minute, ko je Anže Kuraltodvzel plošček in krenil v protinapad, našel Goličiča, ki je natančno sprožil in zadel od vratnice. Sodniki so si morali ogledati videoanalizo, ki pa je zgolj potrdila tretji gol Slovencev. Ki pa ni bil zadnji, domači trener je namreč že več kot tri minute pred zadnjim piskom sirene na klop potegnil vratarja Vaya in ga zamenjal s šestim igralcem v polju, kar pa se mu je hitro maščevalo. Že po šestih sekundah je namreč branilec Sabahudin Kovačevič plošček izpred svojih vrat poslal prek celotnega igrišča naravnost v nasprotnikovo mrežo in poskrbel za končnih 4:1. 

SLOVENIJA : MADŽARSKA 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Strelci: 1:0 - Aleksandar Magovac (Aleš Mušič, 7.), 1:1 - Balazs Sebok (Janos Hari, Kevin Wehrs, 26./PP1), 2:1 - Jan Urbas (Boštjan Goličič, Miha Verlič, 30.), 3:1 - Boštjan Goličič (Anže Kuralt, 56.), 4:1 - Sabahudin Kovačevič (Anže Kuralt, 57./EN). 

Komentarji: