Hokejsko SP: Švede bodo presenetljivo izzivali Švicarji (VIDEO)

Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo kar 18:1 v korist Kanade, ki pa poti v finale ni našla.
Fotografija: Švicarsko veselje je bilo nepopisno. Foto Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Švicarsko veselje je bilo nepopisno. Foto Joe Klamar/AFP

København – Podobno kot leta 2013 so tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu elitnega kakovostnega razreda na Danskem za glavno senzacijo poskrbeli švicarski hokejisti, ki so se prebili v današnji veliki finale, v katerem pa jih čakajo favorizirani in na turnirju še neporaženi Švedi. To bo torej ponovitev finala izpred petih let, tedaj je Švica v izločilnih bojih odpravila Čehe in Američane, v finalu pa so ji Skandinavci odčitali lekcijo in jo premagali s prepričljivih 5:1.


Dvakrat v enajstih sekundah


Danes (ob 20.15) bodo torej gledalci v Københavnu po štirih letih ponovno videli evropski finale. Švedi so, potem ko so redni del turnirja končali brez poraza in z razliko v golih 31:9, v končnici najprej le mukoma – s 3:2 – odpravili žilave Latvijce, v polfinalu pa so imeli precej manj dela z Američani, ki so jih nadigrali s 6:0 (1:0, 3:0, 2:0 – Arvidsson 15., 52./EN, Pääjärvi 28./SH1, Hörnqvist 31./PP1, Janmark-Nylen 31., Kempe 58.). Ključna je bila druga tretjina oziroma obdobje med 28. in 31. minuto. Najprej so poznejši zmagovalci povišali na 2:0 kljub igralcu manj na ploskvi, nato pa zadeli še dvakrat v razmaku pičlih enajstih sekund. Po zaostanku z 0:4 se je ameriški selektor Jeff Blashill odločil za nenavadno potezo in že slabih deset minut pred koncem potegnil vratarja Keitha Kinkaida na klop in ga nadomestil s šestim igralcem v polju, kar pa je tekmec kaznoval že po 19 sekundah.


Razmerje strelov 45:17 v korist Kanade


Več dela pa so imeli Švicarji, ki so bili od Kanade, ki bo drugič zapored ostala brez laskave lovorike, boljši s 3:2 (1:0, 1:1, 1:1 – Scherwey 19., Hofmann 30./PP1, Haas 45./PP1; Horvat 28., Parayko 58./EA), potem ko niso v celotnem dvoboju zaostajali niti za trenutek. Zmagovalna vrsta je bila prevsem učinkovita ob številčni premoči na ledu, saj je z goloma kaznovala kar dve od treh kanadskih izključitev in do konca 58. minute vodila celo s 3:1, nato pa je za več razburljivosti v poslednjih izdihljajih dvoboja poskrbel Colton Parayko, ko so imeli poraženci šestega igralca v polju namesto vratarja. O (ne)zasluženosti švicarske zmage najbolj zgovorno pove razmerje strelov – kar 45:17 v korist Kanade, v zadnji tretjini 18:1.

Komentarji: