Švedi ostali brez četrtfinala, tako slabi niso bili vse od leta 1937

Ruski hokejisti z zmago po kazenskih strelih dokončno zaprli vrata Skandinavcem v četrtfinale svetovnega prvenstva v Rigi.
Fotografija: Švedi so se po porazu z Rusi znašli na tleh. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Odpri galerijo
Švedi so se po porazu z Rusi znašli na tleh. FOTO: Gints Ivuskans/AFP

Kar se je po slabem štartu Švedov v svetovno prvenstvo elitnega razreda v Rigi napovedovalo, se je tudi uresničilo. Hokejisti s tremi kronami na prsih, ki so že po tradiciji spadali v ožjih krog favoritov, so namreč po porazu z Rusi po kazenskih strelih z 2:3 (1:0, 0:0, 1:2; 0:0) že končali svoje nastope na tem šampionatu.

Švedi se tako niso uvrstili v četrtfinale, to pa je eden od njihovih največjih polomov v zgodovini tega športa. Njihova najslabša uvrstitev na tem tekmovanju sega namreč v leto 1937, ko so v Londonu pristali na desetem mestu. Odkar poznamo takšen turnirski sistem, ki velja zdaj, so se vedno prebili (vsaj) do četrtfinala. Vanj so se ob današnjih zmagovalcih Rusih iz skupine A uvrstili še Švicarji, Slovaki in Čehi.

»Po uvodnih dveh porazih z Danci (3:4) in Belorusijo (0:1) smo se znašli pod velikanskim pritiskom. Če smo želeli ostati v igri, smo morali dobiti vse preostale tekme. Odtlej nismo igrali slabo. Vsakič smo imeli priložnost za zmago, na žalost pa se nam ni izšlo,« je dejal Victor Olofsson, ki je Švedom vlil nekaj upanja z golom za izenačenje na 2:2 slabih pet minut pred koncem tekme. Toda zmage so se na koncu po loteriji – kazenskih strelih veselili Rusi, za katere sta prvič na tem SP zaigrala zvezdnika Vladimir Tarasenko in Dmitri Orlov, ki sta okrepila »zbornajo komando«, potem ko sta s svojima moštvoma St. Louis Blues in Washington Capitals izpadla iz končnice NHL.

Rezultati drugih današnjih tekem na SP v Rigi:
Skupina A:
Češka : Danska 2:1 – po kazenskih strelih (0:1, 0:0. 1:0; 0:0)
Skupina B: ZDA : Nemčija 2:0 (0:0, 1:0, 1:0), Norveška : Kazahstan 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)

Preberite še:

Komentarji: