Ivo Jan zdaj prvi kandidat za vročo reprezentančno klop

Novi trener vratarjev med risi bo Klemen Mohorič
Fotografija: Ivo Jan bi utegnil novembra na uvodnem turnirju sezone voditi rise.
FOTO Mavric Pivk
Odpri galerijo
Ivo Jan bi utegnil novembra na uvodnem turnirju sezone voditi rise. FOTO Mavric Pivk

Ljubljana – Lepi nastopi Slovenije na olimpijskem hokejskem turnirju, med katerimi sta zlasti odmevali zmagi proti ZDA in Slovaški, so bili ob neuresničenem cilju vrnitve v najvišji razred svetovnega prvenstva hitro pozabljeni. A rešitev za prihodnost je bila za HZS na dlani – vrnitev Matjaža Kopitarja. Toda v Los Angelesu očetu kapetana Kraljev niso prižgali zelene luči za delo z risi. Prvi kandidat je zdaj Ivo Jan.

Ni nikakršne skrivnosti, da je odločitev kluba iz Kalifornije presenetila vodstvo slovenske zveze in jo postavilla pred novi zahteven izziv – najti selektorja, ki bo ohranjal dovolj avtoritete, strokovnega znanja in občutka za vodenje moštva s ciljem vrnitve v najvišji razred. Nazadnje se to ni posrečilo uglednemu Fincu Kariju Savolainenu, ki je nekoč zelo uspešno vodil Slovenijo, jo tudi ustrezno pripravil za omenjene letošnje olimpijske igre, nakar se mu je z moštvom na prvenstvu drugega kakovostnega razreda v Budimpešti zataknilo.

Toda Dejan Kontrec, prvi operativec zveze, je hitro predlagal novo rešitev, vrnitev svojega nekdanjega reprezentančnega in klubskega soigralca Matjaža Kopitarja. Ta je v zadnjem letu tesno sodeloval z mlajšimi selekcijami Kraljev iz Los Angelesa, obenem pa tudi prevzemal vlogo oglednika hokejistov v evropskem prostoru. »Lepše zgodbe si kar ne bi mogel želeti, kajti potrebujemo selektorja, ki bo natančno spremljal tudi dogajanje po Evropi, zlasti med našimi mladimi hokejisti,« je bil sprva navdušen Kontrec in se veselil novega sodelovanja s Kopitarjem, nakar ga je kot mrzla prha oblila novica iz Los Angelesa, da si v taboru dvakratnih prvakov NHL ne predstavljajo hkratnega delovanja novega glavnega evropskega oglednika tako za Kralje kot za slovensko reprezentanco. »S tem smo se zdaj morali sprijazniti, nihče med nami si ne predstavlja kakšnega spora z Los Angelesom. Ne moremo se igrati z nadaljevanjem Matjaževe strokovne poti v ZDA,« nam je še dejal generalni sekretar HZS in sploh prvi strokovni operativec ter strateg v ustroju zveze.

Ne bo se mu uresničila želja, da bi imeli na vrhu reprezentančne piramide profesionalca, zdaj bo pač moral reševati sezono z enim od trenerjev, ki delujejo tudi pri klubu. »Že v Budimpešti sem vam dejal, da stavim zlasti na slovensko stroko, ki dobro pozna značaj specifičnega prostora z ozko bazo igralcev,« nam je tudi včeraj dejal Kontrec, še enkrat omenil, da je Savolainena zaradi dolgoletnih stikov s Slovenijo obravnaval že kot domačega trenerja ter prikimal namigu o možnosti prihoda Iva Jana na selektorsko mesto, potem ko nam je dejal, da bo zdaj treba najti nekoga s pravim pristopom in občutkom za delo s hokejisti.

Jan ohranja pogodbo pri Vipitenu, moštvu iz alpske lige, po tej plati ni ovir, da bi ob reprezentančnih premorih (prvi bo novembra letos) vodil slovensko izbrano vrsto. Kontrec razmišlja o še nekaterih iz zadnjega vala slovenskih trenerjev na tujem, omenil nam je tudi možnost prihoda Mitje Šivica, v Franciji je tudi dosedanji član strokovnega štaba Edo Terglav. Kontrec je tudi potrdil, da je napočil čas za nekatere nove obraze v štabu reprezentance, zaenkrat je jasno le, da bo v vlogi trenerja vratarjev Gabra Glaviča zamenjal Klemen Mohorič, ki to delo opravlja tudi v Nižjem Novgorodu v KHL, kjer je med napadalci moštva naš Robert Sabolič. »Glavič je opravil izjemne naloge v zadnjih osmih letih med risi, a zdaj na klopi potrebujemo spremembo,« je obrazložil Kontrec.

Komentarji: