Iz NHL z veseljem v rumeni dres

82. SP v hokeju: Švedska z zasedbo asov iz severnoameriških klubov spet na vrhu
Fotografija: Filip Forsberg (levo), eden od 20 švedskih reprezentantov iz NHL, je zabil gol za zmago po kazenskih strelih na finalni tekmi s Švicarji. Foto Reuters
Odpri galerijo
Filip Forsberg (levo), eden od 20 švedskih reprezentantov iz NHL, je zabil gol za zmago po kazenskih strelih na finalni tekmi s Švicarji. Foto Reuters

København – V olimpijski sezoni je ponavadi svetovno prvenstvo le nujen privesek v mednarodnem hokejskem koledarju, toda v letu 2018 je zgodba drugačna. Danci so prvič doslej pripravili SP, ki je preseglo vsa pričakovanja stroke – po učinku na ledu in utripu ob njem. Švedi pa so ubranili naslov in tako ponovili svoj podvig izpred 26 let.

Takrat so namreč po zmagoslavju v Turkuju drugič zapored osvojili lovoriko, in sicer v Pragi 1992. Pozneje so zapovrstjo zmagovali Čehi, Rusi in nazadnje Kanadčani, 2015 (Praga) in 2016 (Moskva). Novo veselje igralcev s tremi kronami na prsih pa zdaj nikakor ni naključno, saj se je od prvega dne na Danskem pod rumeno-modro zastavo zbrala močna zasedba adutov iz NHL. Podobno kot pred enim letom na šampionatu v Nemčiji in Franciji tudi v teh zadnjih dneh ni bilo evropske reprezentance, ki bi imela toliko hokejistov iz cenjenih severnoameriških aren kot prav švedska ekipa. »Verjamem, da se bo to ponovilo tudi čez eno leto na Slovaškem, kajti ekipni duh je zdaj pri tej izbrani vrsti spet zelo močan,« je zapisal komentator zelo branega švedskega dnevnika Aftonbladet.

Reprezentanca novih-starih svetovnih prvakov je od prvega dne prvenstva delovala zanesljivo, v skupinskem delu dobila derbija s Češko (3:2) in z Rusijo (3:1), v končnici nato s težavo preskočila četrtfinalno latvijsko oviro (3:2), nato pa presenetljivo gladko (6:0) ugnala izbrano vrsto ZDA, pri kateri je blestel najboljši igralec prvenstva Patrick Kane, s 13,8 milijona $ najbolje plačani hokejist te sezone v NHL. Navzočnost hokejista, ki je šestkrat v zadnjih desetih letih onstran Atlantika nastopil na prestižni tekmi All Star, je pri priči Američane bolj kot na večini zadnjih prvenstev potisnila v krog najresnejših favoritov na stavnicah, zvezdnik iz Chicaga se je včeraj domov s soigralci vračal s kolajno, naslov pa je ostal po omenjenem hudem polfinalnem spodrsljaju vendarle pretirano oddaljen.


Izjemen obisk na Danskem


Tako pa je Kraljeva arena v danski metropoli postala prizorišče nove skandinavske veselice. Švedski hokejisti so se ob izjemni podpori rojakov s tribun tudi v tem finalu – tako kot na prejšnjih tekmah – pri sosedih počutili kot doma, podobno je bilo denimo pred tremi leti s Slovaki, ko so igrali v Ostravi, ali še eno sezono prej z ruskimi reprezentanti v Minsku. Toda takrat je šlo za prizorišči, kjer hokejska igra ohranja izjemno prepoznavnost, pred prvenstvom v Københavnu in Herningu pa je bilo zaslediti zvrhan koš ugibanj, kakšen bo odmev dogodkov na ledu v deželi nogometa, rokometa in kolesarstva. Nato pa je obisk presegel tudi najbolj optimistična pričakovanja poznavalcev, 520.000 obiskovalcev je poskrbelo za 7. najboljši obisk doslej na svetovnih prvenstvih.

Povrhu je bilo tudi na ledu kaj videti, kakovostne predstave so si dnevno sledile, spoznanje o tem, da tokrat prvič po letu 1994 na olimpijskem turnirju ni bilo zvezdnikov iz NHL, je le še bolj podžgalo posamezne reprezentančne tabore. Povrhu pa je številnim gledalcem na Danskem omogočilo ogled številnih mojstrov palice in ploščka – ob omenjenem Kanu so bili tu denimo tudi Connor McDavid, najboljši strelec rednega med severnoameriško elito, neuničljivi Čeh Tomaš Plekanec in novi finski čudežni deček Sebastian Aho.

Švedi so se za konec pokazali v najlepši luči, a z uvrstitvijo v svoj drugi finale zadnjih petih let so se dobro odrezali tudi Švicarji. Tradicionalno ne pripadajo najožjemu krogu velesil, a svojo izjemno bazo nadarjenih hokejistov, ki igrajo v odlično obiskanem domačem prvenstvu, v katerem bo v naslednji sezoni barve petnajstkratnih prvakov iz Berna branil tudi slovenski reprezentančni kapetan Jan Muršak. In upati je, da bo na krilih nove izkušnje s svojimi risi ostro napadel vrh v skupini B svetovnega hokeja …

Komentarji: