Jeglič se je za Uralom navadil tekem v času kosila

Po uspešni generalki v Budimpešti risi nestrpno pričakujejo jutrišnjo premiero SP skupine B v Katovicah.

Objavljeno
22. april 2016 03.28
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Budimpešta – Če bi sodili po generalki, potem se slovenski hokejski reprezentanci vnovič obeta uspešno svetovno prvenstvo skupine B. Na zadnjih treh, v letih 2010, 2012 in 2014, je namreč vedno znova osvojila 1. mesto in se uvrstila med elito, kar je njen cilj tudi od jutrišnjega začetka naprej na tekmovanju v Katovicah. Risi bodo danes na jugu Poljske opravili trening, jutri ob 13. uri pa se bodo pomerili z Japonci.

Pred današnjim prihodom v dvorano, kjer bodo preživeli pisan teden pomembnih tekmovalnih preizkušenj, so generalko za prvenstvo opravili v madžarski metropoli. Prav tekma z domačo reprezentanco je bila za Zupančičeve izbrance najresnejši test v teh pripravah, potem ko so za uvod gladko v Zagrebu in na Bledu odpravili hrvaške hokejiste, nato pa tudi brez večjih težav na Jesenicah jutrišnje uvodne tekmece na prvenstvu. Z Madžarsko pa se je – ne glede na to, da bo ta reprezentanca prvič po sedmih letih čez dva tedna štartala med svetovno hokejsko elito – vnovič veselila zmage. Kot vedno v zadnjem desetletju!

Resda pri slovenski izbrani vrsti zaradi zdravstvenih težav pogrešamo nekaj pomembnih adutov, povrhu se selektorju v Budimpešti še ni uresničila želja po zeleni luči čeških delodajalcev za prihod Mihe Štebiha (medtem je njegov klub iz Jihlave izgubil že vse možnosti za uspeh v domačem ligaškem tekmovanju), a naše moštvo se je pred 2000 gledalci v vzhodni soseščini predstavilo v zelo spodbudni luči. V primerjavi s prejšnjimi pripravljalnimi preizkušnjami je tokrat delovalo zelo zbrano že od uvodnih minut.

»Uresničili smo cilj agresivnega pristopa od začetka tekme. Pohvalil bi branilce, ki so pravočasno preprečevali nevarnost, sploh je bila ta tekma res pravi test pred prihajajočim prvenstvom,« je strnil misli po dvoboju z Madžarsko slovenski selektor Nik Zupančič. Na ledu ob Donavi je nato zbral igralce še na včerajšnjem treningu, nakar so odpotovali prek Češke proti Poljski. Dvorano Spodek bodo prvič spoznali danes ob 14. uri, jutri ob 13. jih čaka premiera z Japonsko. Za hokej neobičajno zgodnji čas tekem zahteva poseben dnevni ritem z močnejšim zajtrkom in nato po poznem kosilu ustrezno regeneracijo. Med tistimi, ki se je takšne ure že navadil, pa je vsekakor eden vodilnih slovenskih hokejistov Žiga Jeglič, član Slovana iz Bratislave. S soigralcem Rokom Tičarjem sta namreč v dveh sezonah KHL pogosto gostovala za Uralom, po srednjeevropskem času prav v urah običajnega zgodnjepopoldanskega obroka. »Pravzaprav se veselim zgodnjega termina tekme in nato dolgega počitka,« je omenil v pričakovanju poljskega konca tedna. Risi bodo tudi v nedeljskem 2. kolu z Italijo igrali že ob 13. uri.

Kakšna bo slovenska postava za uvod, bo najbrž razkril današnji trening, a vsaj v Budimpešti še ni bilo končnega potrdila, da bi se moštvu iz češkega prvenstva lahko pridružil branilec Miha Štebih. Z Robertom Saboličem pa se je zapletlo v finalu extralige – kot nalašč je izid po štirih tekmah med njegovo Sparto in Libercem 2:2, torej bosta v seriji na štiri zmage na sporedu vsaj še današnji dvoboj št. 5 in nato še nedeljski šesti. Če bi sodili po generalki na Madžarskem, v vratih Gašper Krošelj in Robert Kristan ohranjata nekaj prednosti pred Andrejem Hočevarjem, prva dva sta si sicer razdelila čas v Budimpešti in ob lepi slovenski zmagi s 3:0 ohranila slovensko mrežo nedotaknjeno.

»Takšna popotnica je vsekakor spodbudna, toda na prvenstvu se vse skupaj za nas začenja znova. Brez discipline v 60 minutah ne bo šlo,« se zaveda napadalec Žiga Pance, za katerega nam viri iz Beljaka razkrivajo, da je pred podpisom nove pogodbe z VSV. In prav podoben scenarij se obeta tudi Mihi Verliču. Sicer pa Avstrijci podobno kot naši risi neučakano pričakujejo to prvenstvo. Na sklepni novinarski konferenci v domovini so podčrtali odločen napad na 1. mesto, upajo pa še na prihod Michaela Raffla. Otrok beljaške hokejske šole sicer s Philadelphio v končnici NHL proti Washingtonu zaostaja z 1:3.