Jubilejni derbi Ljubljančanom

V dvorani Tivoli je 3000 gledalcev videlo razburljiv hokej.
Fotografija: Kot ponavadi je bilo tudi tokrat v derbiju razburljivo. FOTO Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Kot ponavadi je bilo tudi tokrat v derbiju razburljivo. FOTO Roman Šipić/Delo

Jubilejni derbi ni napolnil tribun do vrha tako kot nekoč ali pa denimo v zadnjem finalu za naslov prvaka, vseeno pa je bilo ozračje med tritisočglavo množico povsem drugačno kot na običajnih tekmah za točke alpske lige. Tradicionalno so občlutili glasno podporo tudi jeseniški hokejisti v Tivoliju, med njihovimi privrženci pa je še posebej završalo ob zgodnjem vodilnem golu gostov.

Sploh je bilo presenetljivo, da so zmaji na domačem ledtu začeli prav mlačno, igra je bila počasna in nenevarna za vrata tekmeca, Jeseničani, že dvakrat v tej sezoni poraženci proti zmajem, so bili v prvih dvajsetih minutah aktivnejši in takrat zamudili priložnost za izdatnejšo prednost od enega gola. V nadaljevanju pa je bil scenarij vendarle drugačen. Olimpija se je zbudila, z napadalno igro drugače pristopila tekmi, zasukala izid, toda obenem se železarji pozneje niso vdali, bili so že prav blizu zmage, a jim jo je z golom 21 sekund pred koncem preprečil Luka Zorko. Junak kazenskih strelov pa je bil nato Mark Čepon, tudi odločilnim za novo zmago zmajev.



"Očitno igramo v zadnjem času res napete tekme, dobro je, ko se tako razplete. Zavedal pa sem se, da ne bo lahko, jeseniško moštvo igra iz tedna v teden bolje, toda tudi v naši igri je viden premik navzgor," je poudaril Olimpijin trener Gregor Polončič, njegov tekmec z jeseniške klopi Mitja Šivic pa je dejal: "Seveda je boleče, ko tako že četrtič zapored izgubiš po podaljšku ali kazenskih strelih,. Lahko bi bili v vrhu lestvice, pa smo v spodnji polovici ..."

Jeseničani so igrali najbolje v tej sezoni na derbijih, a so osvojili le eno točko. Foto Roman Šipić/Delo
Jeseničani so igrali najbolje v tej sezoni na derbijih, a so osvojili le eno točko. Foto Roman Šipić/Delo

 

Nekdanji asi obujali spomine


Že uvod v 500. derbi pa je bil prav zanimiv in tudi nabit z nostalgijio. Na tivolski led so namreč pridrsali nekdanji asi, nekoč veliki tekmeci, a obenem tudi reprezentančni soigralci. Nekateri med njimi so bili tudi med udeleženci silno odmevnih finalnih preizkušnjih v prvih letih slovenske samostojnosti, takrat so Jeseničani trikrat zapored slavili naslov s 4:3 v zmagah. Obenem pa se soočali z namigi o dogovarjanju, češ da so igrali najvišje možno število tekem, zato da bi bil v vedno znova polnih dvoranah dodaten zaslužek. In tako je tudi včeraj med navzočimi na tribunah sledilo namigovanje, da je razplet včerajšnje tekme – 3:3 – zadeva miroljubnega dogovora ...

"Ah, nikakršnega dogovora, preprosto smo bili res enakovredni, pa očitno je tudi zdaj podobno," sta razmišljala tako nekdanji ljubljanski kapetan Igor Beribak kot tudi zdajšnji slovenski selektor, nekoč viden jeseniški adut Matjaž Kopitar. Slednji se je izkazal v tem sobotnem popoldanskem nastopu z lepim golom, za goste sta zadela še Boris Kunčič in iz kazenskega strela Borut Vukčevič, med zmaji je bil učinkovit dvakratni strelec Dušan Lepša, v polno je zadel še Mare Kumar. Predvsem pa sta bila za vse udeležence pomembni druženje po tekmi in obujanje številnih spominov.



 

Komentarji: