Kanadčani in Finci skozi šivankino uho

V polfinalu hokejskega SP Češka – Kanada in Rusija – Finska.
Fotografija: Finci so se prešeno veselili zmage nad sosedi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Finci so se prešeno veselili zmage nad sosedi. FOTO: AFP

Bratislava – Sila napeto je bilo že za uvod v izločilni del tekmovanja hokejskega svetovnega prvenstva na Slovaškem. Na dlani je bilo že presenečenje, ko so Švicarji, resda lani podprvaki, v četrtfinalu potisnili na rob izločitve Kanadčane, a ti so se z golom Damona Seversona v zadnji sekundi rednega dela vrnili med žive, nakar je Mark Stone zadel še v podaljšku.

V sobotnem polfinalu bodo tudi favorizirani Rusi, ki so se morali za zmago s 4:3 proti ZDA zelo potruditi. Najlažje so svoje delo opravili Čehi, čeprav so odpor Nemčije strli šele v zadnji četrtini, ki so jo dobili s 4:0. Nordijski derbi je za konec tekmovalnega dneva prinesel podaljšek, v katerem so krajši konec potegnili branilci naslov Švedi. Vodili so s 3:1 in 4:3, a je Marko Anttila poldrugo minuto pred koncem prinesel izenačenje Finski. Končna odločitev je padla že po manj kot dveh minutah podaljška. S pravo mojstrovino je Sakari Manninen po prodoru zadel tik ob stičišču prečke in vratnice ter Finski zagotovil možnost boja za kolajne, Švedsko pa poslal domov.

 
Izidi četrtfinala

 Rusija : ZDA 4:3 (2:0, 0:1, 2:2; Gusev, Sergačjov, Kaprizov, Grigorenko; Skjel, Hanifin, DeBrincat).
Češka : Nemčija 5:1 (0:0, 1:1, 4:0; Kovar 2, Voraček, Kubalik, Palat; Mauer)
Kanada : Švica 3:2 (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0; Stone 2, Severson; Andrighetto, Hischler).
Finska : Švedska 5:4 (1:2, 2:2, 1:0 – 1:0; Mikkola, Limbholm, Hakanpää, Anttila, Manninen; Klingberg, Hornqvist, Petterson, Gustafsson).
 
Para polfinala (sobota): Češka – Kanada, Rusija – Finska.
 

Komentarji: