Prvenstvo začeli porazno, končali so kot novi svetovni prvaki

Finalna tekma svetovnega prvenstva v hokeju šele po podaljšku pripadla Kanadčanom.
Fotografija: Veliko veselje Kanadčanov po koncu turnirja. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Odpri galerijo
Veliko veselje Kanadčanov po koncu turnirja. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters

Hokejska reprezentanca Kanade je svetovni prvak za leto 2021. V finalu svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji so Kanadčani po podaljšku premagali Finsko s 3:2 (0:1, 1:0, 1:1; 1:0). Bron je osvojila reprezentanca ZDA, ki je premagala Nemčijo s 6:1. Na poti do letošnjega odločilnega boja so Finci v polfinalu premagali Nemce z 2:1, Kanadčani pa severnoameriške tekmece Američane s 4:2.

Finale je bil ponovitev z zadnjega do letos izvedenega prvenstva leta 2019. Lani prvenstva zaradi pandemije ni bilo, v izvedbi 2021 pa so na koncu zmagali Kanadčani in se tako oddolžili današnjim nasprotnikom za poraz v Bratislavi. Kanadčani so prišli do 27. lovorike, letošnja je prva po letu 2016. Finska pa ostaja pri treh iz let 1995, 2011 in 2019. Ker so vse polfinalistke igrale v isti predtekmovalni skupini, sta tudi današnji finalni tekmeci že odigrali medsebojno tekmo na tem SP; takrat je zmagala Finska z enakim izidom 3:2, a po kazenskih strelih.


Kanadska zgodba do finala je bila drugačna


Branilci naslova Finci so do nove priložnosti za zlato prišli z morda ne najbolj všečno igro na SP, so pa bili najbolj trdni v obrambi in so znali kaznovati napake tekmecev. Na ta način so izločili Čehe v četrtfinalu in Nemce v polfinalu, obakrat so slavili le z golom razlike.

Kanadčani so morda začeli turnir slabo, toda končali so ga odlično. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Kanadčani so morda začeli turnir slabo, toda končali so ga odlično. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters


Kanadska zgodba do finala je bila povsem drugačna. V predtekmovanju so bili Kanadčani zelo bledi in pred koncem celo trepetali za nadaljevanje SP. A so jim takrat pomagali Nemci z zmago nad domačini, v izločilnem delu SP pa je Kanada nato zaigrala kot prerojena. Najprej je v četrtfinalu po kazenskih strelih izločila rusko selekcijo, ki je bila do takrat verjetno najboljša na SP, v polfinalu pa nato še Američane.

Danes so se Finci finala lotili podobno kot že zadnjih nekaj tekem. Na začetku so pobudo prepustili tekmecem, sami pa prežali na njihove napake. V prvi tretjini finala so jim pri tem pomagali tudi nasprotniki, saj so si nabirali kazenske minute in ob drugem »power-playu« je Finska zadela tik po vrnitvi kaznovanega Kanadčana na led, v polno je zadel Mikael Ruohomaa.


Finci niso bili brez možnosti


A v nadaljevanju se je tudi to razmerje spremenilo. Kanadčani so zaigrali bolj disciplinirano, na klop za kaznovane pa so se preselili Finci. Kanada je imela ob začetku druge tretjine nekaj sekund tudi dva igralca več na ledu, izkoristila pa je priložnost, ko je bil na klopi še eden od finskih tekmecev. Po napadu Kanade je plošček najprej zadel vratnico, Maxime Comtoise pa je nato plošček iz neposredne bližine spravil v mrežo.

Kanadski napadalec Nick Paul (desno) je takole odločil zmagovalca finalne tekme. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Kanadski napadalec Nick Paul (desno) je takole odločil zmagovalca finalne tekme. FOTO: Gints Ivuskans/AFP


Kanada je bila blizu popolnemu preobratu, saj je nekaj minut zatem dosegla še en gol, uspešen je bil Adam Henrique. A po ogledu posnetka so sodniki gol razveljavili, ker je bil na začetku akcije v prepovedanem položaju Andrew Mangiapane. V zadnjem delu se je nato vse začelo znova. Za odtenek bolje so spet igrali Finci (razmerje strelov je bilo na koncu 31-26) in si v 46. minuti pripravili akcijo, po kateri je bil ob strelu Petterija Lindbohma kanadski vratar Darcy Kuemper zakrit, tako da je plošček končal za njegovim hrbtom.


Podaljšek je trajal slabih sedem minut


A spet so Kanadčani znali odgovoriti. V 53. minuti, ko so imeli spet igralca več na ledu, so za nov zadetek potrebovali le 20 sekund in postavili tekmo spet na začetno izhodišče oziroma jo pripeljali v podaljšek, saj nobena od ekip v zadnjih minutah rednega dela ni želela preveč tvegati.

Podaljšek je trajal slabih sedem minut. V uvodu sta si ekipi pripravili nekaj polpriložnosti, finale pa je odločila finska napaka. Kanada je namreč v 67. minuti pobegnila v protinapad, po katerem je Jussija Olkinuoro premagal Nick Paul in svoji ekipi zagotovil zlato.

Preberite še:

Komentarji: