Jesenice zmagale s 4:2, odločitev v četrtek v Tivoliju

Jeseničani so prvo tekmo finala državnega prvenstva proti Olimpiji dobili s 4:2, potem ko so po zaostanku z 0:1 uprizorili preobrat.
Fotografija: Gašper Glavič se je veselil prvega gola za Jesenice. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Gašper Glavič se je veselil prvega gola za Jesenice. FOTO: Tomi Lombar

V dvorani Podmežakla je bila odigrana prva tekma finala slovenskega državnega prvenstva v hokeju med SIJ Acroni Jesenicami in SŽ Olimpijo. Boljši so bili Jeseničani, ki so zmagali s 4:2. Olimpija je vodila z 1:0 in imela rezultat 2:2, vendar sta zmagovalca odločila Blaž Tomaževič in Andrej Tavželj. Druga in hkrati zadnja tekma bo v četrtek ob 20. uri v Ljubljani.

Več kot 2500 navijačev Jesenic je bilo sprva v skrbeh, saj je Olimpija zadnje dejanje klubske sezone začela odločneje in kmalu prišla v vodstvo, toda potem se je razmerje moči na ledu zasukalo v prid Gorenjcev, ki so še pred prvim odmorom izenačili (Gašper Glavič), v drugi tretjini uprizorili zasuk (Jaka Sodja, Tomaževič), v zadnji pa vodstvo podvojili na 4:2 (Tavželj). Olimpiji (strelca za 1:0 in 2:2 sta bila Žiga Pešut in Nik Simšič) se je poznala utrujenost po sedmih tekmah finala alpske lige, ki ga je spektakularno dobila v nedeljo v Brunicu.

Po šestih zmagah je Olimpija izgubila prvi derbi v sezoni in jo v četrtek v domačem Tivoliju čaka težko delo, če želi po letu 2016 znova osvojiti šampionsko zvezdico. Zmagati mora za tri gole, zmaga za dva bi ji prinesla podaljšek.
 

Prva tretjina: Olimpija boljša, Jesenice so se prebudile


Pri Olimpiji je manjkal izkušeni branilec Aleš Kranjc, ki se je poškodoval v nedeljo v Italiji. Kljub temu, da so imeli zmaji samo dva dni premora, so bili v prvi tretjini boljši, premoč je z golom v 14. minuti kronal Pešut v igri z igralcem več. Da bi prebudil svoje igralce, ki že dva tedna niso imeli tekme, je domači trener Marcel Rodman zahteval polminutni premor.

Žiga Pešut je popeljal Olimpijo v vodstvo. FOTO: Tomi Lombar
Žiga Pešut je popeljal Olimpijo v vodstvo. FOTO: Tomi Lombar


Za njim so imeli Jeseničani več kot minuto dva igralca več na ledu, vendar prednosti niso izkoristili, so pa ravno v trenutku, ko se je Luka Ulamec vrnil na led, izenačili, Glavič je preusmeril plošček po strelu Tadeja Čimžarja in presenetil Žana Usa. Razmerje igralcev v polju je bilo 4:4.
 

Druga tretjina: Zasuk železarjev


V drugi tretjini so imeli pobudo Jeseničani, Miha Brus se je znašel sam pred vratarjem Clarkom Saundersom, ki je pred tem zamenjal Matta Climieja, vendar je streljal prek prečke. A plošček se je srečno odbil od ograde nazaj pred vrata, najprej je ds strelom poskusil Luka Kalan, plošček pa je prek črte naposled spravil Jaka Sodja.

Jeseniški navijači so dodobra napolnili osrednjo tribuno v Podmežakli. FOTO: Tomi Lombar
Jeseniški navijači so dodobra napolnili osrednjo tribuno v Podmežakli. FOTO: Tomi Lombar


A prvo vodstvo gostiteljev ni trajalo dolgo, njihovo nezbranost v obrambi je z odličnim strelom izkoristil Simšič. Jeseničanov to ni zmedlo, Tomaževič je kronal številčno prednost, ko je zadel iz obrata po lepi akciji Davida Rodmana in Philippa Paradisa.


Tretja tretjina: Tavželj zadel za končnih 4:2


V zadnji tretjini so Jeseničani še močneje pritisnili proti ljubljanskim vratom, kapetan Tavželj pa je bil natančen z močnim strelom z modre črte za 4:2, kar je bil tudi končni izid.

Sredi zadnje tretjine je bil sicer šok za Jesenice, na klop sta hkrati morala Paradis in Mathieu Gagnon, trener Jure Vnuk pa je pred začetkom igre 5 na 3 vzel polminutni odmor. Vseeno Olimpiji ni uspelo premagati Saundersa, ki se je vrnil na led prvič po januarski poškodbi.

Olimpija je ob koncu pritiskala za tretji gol, a ni bila uspešna, Jesenice se v Ljubljano podajajo z lepo, vendar še zdaleč ne odločilno prednostjo.


Jeseničani zmagali prvič v sezoni


Naslov branijo Jeseničani, ki so z novim trenerjem Rodmanom v končnici alpske lige pokazali velik napredek. Toda naslov prvaka je v nedeljo osvojila Olimpija, zato ji je pripadla vloga favorita in tudi prednost povratne tekme na domačem ledu.

Kratek finale DP terja nastop slovenskih hokejistov, ki bodo čez teden dni začeli svetovno prvenstvo skupine B v Kazahstanu. Na SP naj bi šli tudi nekateri hokejisti obeh najboljših slovenskih klubov, toda selektor Ivo Jan pred finalom ne želi razkriti njihovih imen.

Železarji so bili prvaki v zadnjih dveh sezonah. V samostojni Sloveniji so zbrali 12 naslovov, Olimpija ima 15 slovenskih lovorik, zadnjo iz sezone 2015/16. V tej sezoni sta se slovenska tekmeca merila v alpski ligi, kjer sta dve tekmi šteli tudi za DP, pred tem pa še na pokalni tekmi in eni prijateljski. Prvih šest dosedanjih dvobojev so dobili Ljubljančani, toda zadnja zmaga je pripadla prvakom z Gorenjskega, ki se jim nasmiha trojček lovorik.

Preberite še:

Komentarji: