Konec udobnega spanca medvedov

Medveščak v morju dolgov zdaj pred izstopom iz EBEL
Fotografija: Na gostovanja ruskih moštev, tudi slovitega CSKA, v Zagrebu ostaja le še lep spomin.
FOTO Cropix
Odpri galerijo
Na gostovanja ruskih moštev, tudi slovitega CSKA, v Zagrebu ostaja le še lep spomin. FOTO Cropix

Prav nenavadna pravljica na ledu očitno zapušča našo južno soseščino. Medveščak je namreč nekaj let polnil tribune na tekmah v hrvaški metropoli, mestu številnih priljubljenih športnih klubov, ko pa je vstopil v prestižno razširjeno rusko ligo (KHL), so mu to zavidali v tradicionalno bolj hokejski Sloveniji. Toda medvedom zdaj grozi denarni propad in predčasni konec sezone v EBEL ...

Hokejskim zanesenjakom pri nas kot tudi igralcem iz Slovenije, ki so pred tremi desetletji nosili modri Medveščakov dres, ostaja v spominu izjemna evforija v zagrebški ledni dvorani, ki jo je nato prekinil razpad jugoslovanske federacije z vojno in umikom hokeja pred bolj priljubljeni in tudi domicilnimi nogometom, rokometom, košarko in vaterpolom. Toda pozneje, leta 2010, so medvedi postali hit mesta, tekme v Zagrebu družabni dogodek za vso družino, za točke odprtega avstrijskega prvenstva pa igrali tudi z Jesenicami in Olimpijo. A slovenski moštvi visokim denarnim zahtevam tekmovanja nista več mogli slediti, Medveščak pa je storil celo korak navzgor in se pridružil elitni druščini KHL. Tekme s hokejskimi mojstri iz Moskve, St. Peterburga, Omska, Bratislave so v Zagreb privabljale tudi številne obiskovalce iz Slovenije. Ti so uživali, a se obenem tudi spraševali, kako dolgo bo še trajala pravljica na ledu. Ta z rusko oznako se je končala pred dobrim letom, na Dunaju so se razveselili vrnitve Zagrebčanov v EBEL, saj je glavni pokrovitelj tekmovanja že dolgo navzoč na Hrvaškem, obenem so bili Avstrijci veseli tudi polnih tribun v Zagrebu.

Občutiti si jih je želel tudi Marcel Rodman, se pred to sezono z Aaronom Foxom, nekoč soigralcem na Jesenicah in Dunaju, lotil trenerskih nalog, toda klub se je zapletel v labirintu dolgov in zdaj preprosto ne dohaja več ravni elitne avstrijske lige. Pri izplačilih igralcem se je razpletlo že v prvih dveh mesecih sezone, medvedi so jo povrh začeli v Sisku, saj v Domu športov, dobra štiri desetletja prizorišču hokejskih tekem v Zagrebu, ni šlo brez temeljite prenove. Pri klubu naj bi bili dolžni tudi prevoznikom in dobaviteljem opreme, tako tudi nihče pred dnevi ni oviral Rodmana, ko je sprejel trenersko ponudbo z domačih Jesenic. V včerajšnjih popoldanskih urah pa je iz kluba odšel tudi Fox, na trenerski klopi bosta poslej nekdanja hokejista domače šole Daniel Kolombo in Bruno Bregant. Igralcem bodo znižali pogodbe, ob želji po odhodu jih ne bodo ovirali. Iz pravljice pa tako nastaja nočna mora. Z možnostjo predčasnega odhoda iz EBEL.

Preberite še:

Komentarji: