Kopitar daleč od končnice NHL, a blizu svojih risov

Los Angelesu sedem tekem pred koncem rednega dela slabo kaže. Slovenska reprezentanca dražja, a tudi z višjimi cilji.

Objavljeno
29. marec 2017 22.24
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – O tem, kako je šport sestavljen iz vzponov in padcev, se je vodilni slovenski zvezdnik ledenih ploskev Anže Kopitar dodobra seznanil v dobrem desetletju v NHL. Prva sezona, v kateri opravlja prestižno kapetansko vlogo v Los Angelesu, pa mu očitno ne bo pustila lepih spominov. Res pa je, da se zdaj odpira možnost novega izziva za slovensko izbrano vrsto.

V vrhu Hokejske zveze Slovenije (HZS) kot tudi pri vodstvu državne reprezentance še nočejo razpredati o možnosti Kopitarjeve navzočnosti, dokler dejansko ne bo več niti teoretičnih možnosti nadaljevanja sezone Kraljev v končnici NHL. A ta čas moštvu, ki se je s Kopitarjem veselilo dveh Stanleyjevih pokalov (2012 in 2014), zelo slabo kaže: nazadnje je izgubilo z Edmontonom – kanadsko moštvo se je prvič po letu 2006 uvrstilo v končnico! – in tako je denimo že 11 točk za tekmeci iz St. Louisa, ki ohranjajo mejno mesto za končnico v zahodni konferenci. Konec sezone pse približuje, pred Kopitarjem in soigralci je le še sedem tekem rednega dela.

»Toda na voljo je še 14 točk, borili se bomo do konca,« napoveduje napadalec Jeff Carter, a tolažbe za navijače preprosto ni. V kolumni osrednjega mestnega časnika Los Angeles Times so včeraj že jasno zapisali, da možnosti za končnico ni več.

Seveda so mnogi pri klubu, ki so od te sezone pričakovali veliko, razočarani, tudi slovenski zvezdnik – odkar je kapetan, je pod posebnim drobnogledom v Staples Centru – si kar ne more razložiti, čemu je moštvo doživelo toliko porazov in vedno znova igralo tako neučinkovito. Poraz proti Edmontonu je bil že 25. nastop v sezoni, ko je Los Angeles tekmecu zabil največ le en gol. »Vse skupaj je videti, kot bi iz večera v večer tolkli po mrtvem konju, torej brez učinka. Drsamo, streljamo, gola pa ni,« je po novem porazu dejal Anže Kopitar, okrog katerega se v zapisih bralcev spletne strani lakingsinsider.com krešejo mnenja o njegovi kapetanski vlogi – če mu je ta pomagala ali pa ga morda celo preveč obremenjuje?

Kakorkoli, očitno hokejist, ki se je s soigralci dvakrat veselil najbolj prestižne lovorike na ledenih ploskvah, tokrat ne bo igral končnice, tolažbo v sezoni, ki jo ji sicer sanjsko začel (1. mesto na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Minsku in 2. mesto pri selekciji Evrope na svetovnem pokalu), pa bi lahko za neuspeh v NHL poiskal z reprezentančnimi soigralci na svetovnem prvenstvu. O njegovem pristopu vodilni pri HZS ne dvomijo, jasno je seveda, da bo treba nakazati zavarovanje na račun Los Angeles Kings. »A ne le zanj. Podobno je tudi v KHL in drugih uglednih ligah. Ker imamo zdaj kakovostne igralce na tujem z dobrimi pogodbami in ugledom, se tudi reprezentančni stroški višajo. A zato so tudi cilji višji,« pravi Dejan Kontrec, menedžer slovenske izbrane vrste.