Kopitar že sporočil fantom: Želim, da igrate še hitreje (VIDEO)

Na Bledu prvi zbor risov v sezoni pod vodstvom povratnika na klop. Od četrtka do sobote turnir v Latviji.

Objavljeno
04. november 2019 18.00
Posodobljeno
04. november 2019 18.53
Kot vedno pri Matjažu Kopitarju (desno) se bodo branilec Blaž Gregorc, vratar Luka Gračnar in napadalec Žiga Jeglič zavzeto lotili izziva. FOTO: Tomi Lombar
Za dober teden se spušča zastor nad klubskimi hokejskimi tekmovanji po Evropi. Tako bodo tudi domače misli iz Podmežakle in Tivolija v naslednjih dneh uhajale k prvemu preizkusu slovenskih reprezentantov v sezoni. Ti bodo od četrtka do sobote igrali na močnem turnirju v Latviji, v izbrani vrsti so nekateri izkušeni aduti, nekaj pa je pri selektorju Matjažu Kopitarju tudi mladih moči.


Četrtfinale olimpijskih iger in trije izpadi v skupino B


Že dolga leta sredi novembrskih dni napoči čas za uvodni ligaški hokejski premor v sezoni, četrtič zapored pa slovenska reprezentanca opravlja preizkus v izbrani družbi Francije, Latvije in Belorusije. Slednji dve bosta maja prihodnje leto igrali na prvenstvu najvišjega svetovnega prvenstva v Švici, rise kot tudi Francoze čaka izziv skupine B za vizum elitnega razreda in tako nastop na SP 2021.

Prvič na seznamu Maver, vrača se Jeglič


Povsem nov obraz za člansko vrsto bo Luka Maver, hokejist iz vodilne univerzitetne lige onstran Atlantika, prvič po olimpijskem pripetljaju z dopingom, torej po Pjongčangu 2018, bo med risi Žiga Jeglič. Prav on je bil nekoč pri Kopitarjevi reprezentanci med udarnimi aduti – bo tudi zdaj tako? Seznam risov za turnir v Latviji – vratarji: Luka Gračnar (Storhmamar, Nor), Matija Pintarič (Rouen, Fra), Žan Us (Olimpija); branilci: Aljoša Crnović, Nejc Stojan (Jesenice), Mark Čepon, Luka Zorko (Olimpija), Blaž Gregorc (Vitkovice, Češ), Aleksandar Magovac (Poprad, Svk), Klemen Pretnar (Ošwiecim, Pol), Jurij Repe (Košice, Svk); napadalci: Tadej Čimžar (Ošwiecim, Pol), Gašper Glavič, Andrej Hebar, Blaž Tomaževič (Jesenice), Boštjan Goličič (Bordeaux, Fra), Žiga Jeglič (Zlin, Češ), Luka Maver (AIC, ZDA), Luka Kalan, Gregor Koblar (Ošwiecim, Pol), Gal Koren (Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar, Mad), Ken Ograjenšek (Graz, Avs), Rok Tičar (Oskarshamn, Šve), Miha Zajc (Innsbruck, Avs).


Že ta turnir v Liepaji, mestecu ob latvijski obali Baltskega morja, bo predstavljal pomembno odskočno desko in četudi pri štirih reprezentancah ne bo še vseh najboljših posameznikov, gre pričakovati solidne tekme. Tudi iz zornega kota risov, h katerim se je po dobrih štirih letih vrnil selektor Kopitar. Iz prejšnje njegove dobe ostaja v spominu imenitna olimpijska zgodba, najprej s 1. mestom v kvalifikacijah in nato četrtfinalom na prestižnem turnirju v Sočiju, med "minuse" sodijo tri slovesa od najvišjega razreda (2011, 2013 in 2015). Predvsem pa sta bili odliki Kopitarjevega vodenja red v slačilnici ter obenem izjemni moštveni duh. In seveda si želi, da bi šlo po tem preizkušenem scenariju tudi v prihodnje."Nekaterih reči ne bom spreminjal, verjamem pa, da bo naša igra hitrejša kot nekoč. Vesel sem, da so nekdanji golobradi mladeniči zdaj že resni in izkušeni na igrišču kot tudi v zasebnem vsakdanu, obenem ponujamo priložnost tudi številnim novim reprezentantom in upamo, da jih bo v prihodnje še več," je ob prvem blejskem zboru risov v sezoni poudaril povratnik na reprezentančno klop. Kopitar še ni sporočil odločitve o kapetanu prenovljene izbrane vrste, kot je dejal, se bo o tem odločil danes. Na seznamu povabljenih so večinoma igralci, ki si jih je želel za ta novembrski zbor, žal mu je le, da ne bo mogel preizkusiti vseh treh vodilnih slovenskih vratarjev. Zaradi bolečin v hrbtenici in temeljitega pregleda ne bo v Latviji Gašperja Krošlja, ki je imenitno začel sezono pri Mladi Boleslavu, zdaj tretjeuvrščenem moštvu močne češke extralige, zamenjal ga bo ljubljanski adut Žan Us. Ob njem bosta v vratih izkušenejša Luka Gračnar in Matija Pintarič, vsakomur med njimi bo predvidoma pripadla priložnost na eni tekmi turnirja.