Kot vedno na Bledu prvi drobnogled utripa na ledu

Od danes do nedelje tradicionalna poletna liga – Uvodni domači derbi v soboto, zanimiva zasedba tujih moštev.
Fotografija: hokej PoletnaLiga Foto Dk / Gm
Odpri galerijo
hokej PoletnaLiga Foto Dk / Gm

Tudi tistim, ki zgolj površno spremljajo domači hokejski utrip, ni tuje, da domačo sezono odpira turnir poletna liga. Štiridnevno tekmovanje je zapisano na koledarju pisanega blejskega turističnega poletja, vedno znova posebno pozornost privabi med privrženci Jesenic in Olimpije. Turnir se bo začel danes, uvodni slovenski derbi bo v soboto.

Poletna liga ponuja prve vtise o prenovljenih moštvih, tako bo tudi letos, ko tako železarje kot zmaje čakajo tedni in meseci zahtevnih preizkušenj. Slednji so si z imenitno prejšnjo sezono, v kateri je posebej odmevala lovorika v alpski ligi, postavili zelo visoko letvico. Ta pa je vedno znova visoka tudi na Jesenicah, kjer ponos bogate hokejske tradicije in pripadnost privržencev ohranjata veljavo in tako posledično prispevata delež k ambicioznim ciljem. Na domači sceni zlasti v boju za naslov državnih prvakov, skupno so jih od leta 1957 in takrat svojega prvega železarji osvojili kar 35.

Toda časi, ko je bilo prav na Jesenicah zbrano reprezentančno jedro, so že krepko oddaljeni, pomenljive so tudi nedavne besede Matjaža Kopitarja, povratnika na klop risov: »Nekoč smo imeli na Jesenicah zelo dobro moštvo, pa slabšo dvorano, zdaj imamo imeniten objekt, lepo pa bi bilo, ko bi bil v prihodnje tu tudi hokej na spodobni ravni ...«

Pri železarjih je po odhodu Marcela Rodmana na Madžarsko trenersko vlogo prevzel Mitja Šivic, kot vemo, prav Rodman o trenerskih sposobnostih svojega naslednika vedno znova najde pohvalne besede. Obenem bi si ga tudi želel v štabu, če bi ostal na Jesenicah in nadgrajeval ambiciozno začrtan projekt. A ker ni bilo več denarnega zagotovila o temelju boja za visoke tekmovalne cilje, je Rodman odšel v vzhodno soseščino k moštvu iz Miskolca, ki sicer nastopa v slovaški ligi. V Podmežakli so nadaljevali boj za preživetje kluba, znižali proračun, nato pa le sestavili spodobno zasedbo. Navidezno brez igralcev kova Davida Rodmana ali Luke Kalana slabšo kot v preteklosti, a izkušena povratnika Andrej Hebar in Jaka Ankerst naj bi prispevala delež tako k samozavesti v slačilnici kot konkurenčnosti na ledu. Jeseničani so na uvodni pripravljalni tekmi pred sezono v Podmežakli ugnali Dunaujvaros, drevi bodo na Bledu igrali proti selekciji slovenskih hokejistov iz IHL, regionalno tretjega kakovostnega hokejskega razreda (za EBEL in AHL).


Turnir tudi v Mariboru


Prav proti temu moštvu igralcev iz Kranja, Zaloga in Celja bodo jutri zvečer igrali državni prvaki iz Ljubljane, pri katerih – drugače kot med železarji – ni spremembe na mestu glavnega trenerja. Še naprej bo zmaje vodil Jure Vnuk, kot pravi, bi se rad nekaj naučil tudi iz napak prejšnje sezone. Ta je bila resda za zmaje glede dosežkov brezhibna, a nekdanji reprezentant si pred svojo tretjo sezono na tivolski klopi želi še višjo raven. Pod drobnogledom bo kajpak tudi sobotni jeseniško-ljubljanski derbi na Bledu, zmagovalcem bo najbrž pripadla čast nastopa v nedeljskem finalu proti enemu od treh moštev pisane mednarodne druščine: Grenobla (Fra), Fehervarja (Mad) in VSV iz bližnjega Beljaka. Zanimivo, Korošci hkrati nastopajo tudi v mariborski inačici poletne lige, na Taboru sicer ni slovenskih moštev. Poleg omenjenega kluba so navzoči še Graz 99ers, Stavanger (Nor) in UTE (Mad).

Preberite še:

Komentarji: