Kralja bi Kazahstan lahko potolažil

Slovenska reprezentanca danes (19) in jutri (17) na Bledu z Italijo
Fotografija: V središču pozornosti med reprezentanti je Anže Kopitar, naš edini as iz NHL. FOTO Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
V središču pozornosti med reprezentanti je Anže Kopitar, naš edini as iz NHL. FOTO Matej Družnik/Delo

V slačilnici slovenske hokejske reprezentance se je začelo mrzlično odštevanje do osrednjega nastopa v sezoni, svetovnega prvenstva skupine B v Kazahstanu. To bo prihodnji teden, pred risi, zdaj tudi z našim hokejskim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem, pa sta danes in jutri še dve pripravljalni tekmi z Italijo na Bledu.

Poti našega in italijanskega hokeja se pogosto prepletajo. Nazadnje denimo v napetem finalu alpske lige med Olimpijo in Brunicom, pred enim letom pa tudi na prvenstvu drugega svetovnega razreda v Budimpešti, ko so prav v zadnjem kolu »azzurri« uničili sanje naših risov: premagali so jih s 4:3 ter se uvrstili med elito. Pri HZS z zahodnimi sosedi ohranjajo stike in tako bo naša reprezentančna zasedba prav z njimi opravila zadnja dva testa pred petkovim odhodom v Kazahstan. Na Bledu bo današnja tekma ob 19. uri, jutrišnja že ob 17. – po njej bo namreč ob 20. uri v Tivoliju še sklepno dejanje domače klubske sezone Olimpije in Jesenic.

Privlačnost današnje tekme pa za občinstvo, ki naj bi do vrha napolnilo tribune blejske dvorane, predstavlja predvsem Kopitarjeva navzočnost. »Prav lepo je vedno znova priti v reprezentančno slačilnico, v kateri me zdaj ni bilo nekaj časa, tako da spoznavam tudi nove obraze,« je pred dnevi ob prihodu na Bled poudaril edini slovenski as iz slovite NHL, v kateri pa zanj in njegove Kralje v tej sezoni ni bilo prav veliko veselja. Ostali so brez končnice, za 31-letnega kapetana moštva bi zdaj tolažba lahko sledila v primeru uspeha v Kazahstanu. »Vedno, ko sem igral za rise, sem občutil ta izjemen moštveni duh, zato tudi zdaj verjamem, da bi tako lažje preskočili kakšno visoko oviro,« pravi.


Miha Verlič v vlogi centra


Nad njegovim pristopom je navdušen tudi selektor Ivo Jan, podelil mu je seveda vlogo udarnega centra, ob njem bosta v napadu Robert Sabolič in Žiga Pance. Drugi center bo Mariborčan Miha Verlič, sicer član Bremerhavna v elitni nemški ligi, v navezi bo danes in nato predvidoma tudi na prvenstvu z Anžetom Kuraltom in Kenom Ograjenškom. »Res je Anžetov prihod iz ZDA botroval prav pozitivnemu razmišljanju. Najsi bo na ledu ali ob njem. Lahko si predstavljate, kakšen vzornik je za četverico upov iz naše mlade reprezentance, ki so zdaj na Bledu skupaj z nami,« je povedal selektor, ki ga je nazadnje razžalostilo spoznanje o Tičarjevi poškodbi prepon (»To težavo je prinesel s seboj iz Nemčije, pregled je nato razkril pretirano tveganje, če bi odšel na SP.«), a zdaj mu seveda ne ostane drugega, kot iskati nove ustrezne rešitve. Zelo zadovoljen je z Verličem v vlogi centra, ki mu sicer kot krilnemu igralcu ni povsem tuja, saj se je z njo soočal že pri svojem klubu na nemškem severu.

Jan si je sicer želel, da bi na zadnji tekmi priprav, torej na jutrišnji z Italijo, preizkusil vse tiste, ki bodo v petek nekaj po 9. uri zjutraj v letalu za SP, a to ne bo mogoče, saj bodo nekateri kandidati igrali v četrtek zvečer na povratni tekmi finala DP. In kdo je zdaj pod selektorjevim drobnogledom med železarji in zmaji? »Tega pa še ne morem povedati. Nikogar ne bi hotel obremenjevati med domačim finalom. Vemo, koliko čustev prinašajo tekme Jesenic in Olimpije, igralci bodo že pravočasno izvedeli, kdo bo v jutru po koncu DP odšel na Brnik,« je še dejal selektor.

Preberite še:

Komentarji: