Kempe popeljal Kralje na prag drugega kroga, prvaki na pragu slovesa

Na peti tekmi prvega kroga končnice lige NHL med Edmonton Oilers in Los Angeles Kings je odločal podaljšek, v katerem so Kralji prišli do zmage s 5:4.
Fotografija: Hokejisti LA Kings proslavljajo z vratarjem Jonathanom Quickom po odločilnem zadetku Adriana Kempeja v podaljšku pete tekme. FOTO: Codie Mclachlan/AFP
Odpri galerijo
Hokejisti LA Kings proslavljajo z vratarjem Jonathanom Quickom po odločilnem zadetku Adriana Kempeja v podaljšku pete tekme. FOTO: Codie Mclachlan/AFP

Los Angeles Kings so bili na peti tekmi proti Edmonton Oilers v kanadski Alberti na pragu velike zmage, a je po vodstvu s 4:2 Leon Draisaitl v 53. in 56. minuti poskrbel za izenačenje in podaljšek, v katerem pa so kalifornijski hokejisti že po dobri minuti prišli do povsem zaslužene zmage, ko je Adrian Kempe mojstrsko obšel vratarja in pospravil plošček mimo njegove desne noge za končnih 5:4.

Anže Kopitar, kapetan Kraljev, je podal za drugi gol svojega moštva na tekmi, ki ga je v 30. minuti prispeval ravno Kempe. Za vodstvo kalifornijskega moštva je že v četrti minuti sicer poskrbel Troy Stecher, v 23. je izenačil Zack Kassian. Nato sta sledila gola Kempeja in Andreasa Athanasiouja, ko pa je v zadnji tretjini po slabih treh minutah igre znižal Connor McDavid, je za 4:2 ob igri z igralcem več na ledu zadel Phillip Danault.

Serija se seli nazaj v Los Angeles, kjer so Kralji v paru z Edmontonom najprej visoko izgubili (2:8) in nato zmagali (4:0) pred sinočnjim povratkom serije v Alberto. Kopitar in soigralci so na gostovanju dobili že otvoritveno tekmo s 4:3, sledil je poraz z 0:6 pred dvema obračunoma v domači dvorani Crypto.com Arena, ki bo zdaj gostila morda že odločilni šesti dvoboj v petek ob 4. uri zjutraj po slovenskem času.

Kempe, junak obračuna v dvorani Rogers Place, je tekmo končal s tremi točkami, dvema goloma in asistenco, vratar tretje najboljše ekipe pacifiške skupine v rednem delu Jonathan Quick pa je zbral 24 obramb.

Držali so se svoje igre     

»Mislim, da je bilo ključno, da smo se držali svoje igre,« je dejal Kempe. »Na drugi in tretji tekmi, ki smo ju izgubili z 0:6 in 2:8, smo se nekako ujeli v njihovo past in jim pustili, da igrajo svojo naglo igro, a mi nismo želeli igrati tako. Res so dobra ekipa, ko prihaja do prehoda iz obrambe v napad, in čutim, da smo na tej tekmi in prejšnji spet začeli igrati svojo igro, bili smo čvrsti in trdni v obrambi ter jih premagali,« je načrt razkril Kempe.

Kralji so se sicer prvič po 18. aprilu 2016 znova veselili zmage po podaljšku na tekmah, odigranih v končnicah lige NHL. Pri Edmontonu je Draisaitl dosegel dva zadetka in asistenco, McDavid je imel gol in dve podaji, vratar Mike Smith pa je pri Naftarjih, drugem nosilcu Pacifika, poskrbel za kar 38 obramb.

»To je razočaranje,« je dejal McDavid: »Nihče ne mara porazov, možnost igranja sedme tekme pa se ti ponudi z razlogom in moramo dobiti še eno v gosteh, da serijo znova vrnemo v Edmonton.«

Toronto potisnil Tampo na rob izpada

Na preostalih obračunih je spet najbolj odmevalo dogajanje v paru med Toronto Maple Leafs in Tampa Bay Lightning, dvakratni zaporedni osvajalci Stanleyjevega pokala so s tretjim porazom v paru, peto tekmo je gostil Toronto, na pragu slovesa (3:4). Steven Stamkos v 6. in Victor Hedman v 7. minuti sta poskrbela za hitro vodstvo Strel, ki pa so nato po popolnem preobratu domačega moštva, za katerega so poskrbeli John Tavares, Morgan Reilly in William Nylander (45. minuta) sicer še uspeli izenačiti, ko je v 49. minuti mrežo Kanadčanov zatresel Ryan McDonagh. A rešitve ni bilo več, ko je Auston Matthews dobrih šest minut pred koncem s četrtim golom odločil dvoboj pred selitvijo serije nazaj v šampionsko Tampo, kjer se bodo branilci naslova reševali pred hitrim slovesom od končnice 2022.

Najvišja zmaga večera je pripadla moštvu Carolina Hurricanes, ki so pred svojimi navijači s 5:1 ugnali Boston Bruins in v paru povedli s 3:2 v zmagah. Po zadetkih Jaccoba Slavina in Anthonyja DeAngela v prvi tretjini je Seth Jarvis z »dvojčkom« v 16. minuti druge in četrti minuti zadnje tretjine poskrbel že za neulovljivih 4:0, Connor Clifton je nato dosegel častni gol za Boston, v prazno mrežo pa je nato za končnih 5:1 že v 57. minuti meril Vincent Trocheck.

Le še zmago potrebujejo St. Louis Blues, ki pa si jo bodo lahko po visokem slavju v St. Paulu nad Minnesota Wild (5:2) poskušali priboriti na svojem ledu. Ryan O'Reilly je že po manj kot petih minutah ob številčni prednosti poskrbel za vodstvo gostov, sledil je preobrat Divjine po golih Kirila Kaprizova v 14. oz. 18. minuti, obakrat ob igri z igralcem več na ledu. A od takrat naprej so bila vrata St. Louisa hermetično zaprta, 30 obramb je zbral vratar Jordan Binnington. Brandon Saad je v 35. minuti izenačil, nato pa je tekmo s hattrickom odločil Vladimir Tarasenko, ki je po dveh minutah in pol v zadnji tretjini zadel dvakrat, nato pa svoj tretji gol v 59. minuti dosegel še v prazno mrežo.

Preberite še:

Komentarji: