Le redki risi brez skrbi po sezoni vzponov in padcev

 Po vrnitvi s SP skupine B kratke počitnice, a obenem za številne reprezentančne kandidate tudi iskanje novih delodajalcev
Fotografija: Jan Muršak, na zadnjih OI kapetan risov, bo v novi sezoni igral za Bern v švicarskem prvenstvu.
Odpri galerijo
Jan Muršak, na zadnjih OI kapetan risov, bo v novi sezoni igral za Bern v švicarskem prvenstvu.

Ljubljana – V dolgi evropski hokejski sezoni je na vrsti le še zadnje dejanje, svetovno prvenstvo na Danskem. A tam slovenskih risov ne bo, kot tudi ne prihodnje leto na Slovaškem. Ob koncu tedna so prvenstvo skupine B zapuščali sklonjenih glav, tudi naslednji poskus novega preboja med najboljše bo zahteven. Kot tudi delodajalcev v poolimpijski sezoni.

Resda so v teh dneh hokejisti na počitnicah, a le redki med njimi so glede svoje prihodnosti brezskrbni. Kajti ne glede na konkurenčen olimpijski nastop, kjer so izbranci selektorja Karija Savolainena ugnali reprezentanci ZDA in Slovaške, se številni med reprezentanti morajo soočiti z realno podobo klubske sezone, v kateri niso blesteli. Kajpak so za to kot ponavadi na dlani različni razlogi – od poškodb in drugih zdravstvenih težav, pomanjkanja ustreznega sožitja s trenerji, slabega prilagajanja na novo okolje do dopinškega zapleta Žige Jegliča –, podobo vseh pripetljajev pa je dodobra razgrnila Budimpešta 2018.
Največ odgovornosti pripada strokovnemu štabu s selektorjem Karijem Savolainenom, ki se je prvič doslej na slovenski reprezentančni sceni podpisal pod neuspeh. Pa bo dobil novo priložnost? To bo najbolj odvisno od sestave vodstvene strukture pri zvezi, saj se sedanji, kjer vodilni vlogi pripadata predsedniku Matjažu Rakovcu in generalnemu sekretarju Dejanu Kontrecu, mandat izteka. Govoric ali namigov o naslednikih ni, kolikor poznamo oba omenjeno funkcionarja, slednji je bil tudi dolgoletni hokejski reprezentant, ni dvomov o tem, da ne bi rada nadaljevala svoje poti pri HZS in se drugič lotila prirejanja svetovnega prvenstva skupine B, za katerega bo Slovenija kandidirala čez dva tedna na letnem kongresu mednarodne zveze v Københavnu.
 

 

Davek za Tičarja in Saboliča


A če bi se dejansko sedanjemu vodstvu želja o prirejanju omenjenega tekmovanja uresničila, bi seveda na domačem ledu kazalo predstaviti močnejšo ekipo od te v Budimpešti. Pa ni šlo le za kakovost posameznikov, temveč tudi njihovo tekmovalno pripravljenost. Po tej plati sta bila denimo pod drobnogledom Robert Sabolič in Rok Tičar, tehnično hokejista zelo visoke ravni, ki pa zdaj plačujeta davek selitvam med klubi in menjavam trenerjev. Kot tujca pač v izjemni konkurenci vrhunskih ruskih hokejistov ter okrepitev iz Češke, Švedske ali Finske v močni KHL za "preživetje" morata v statistiki zbirati gole in podaje, pa je bilo teh nazadnje manj kot v preteklosti. Za Žigo Jegliča je bilo zaradi naivnosti, ki ga bo morda stala visoke kazni dveh let prepovedi igranaj hokeja, sezone v odprtem ruskem prvenstvu predčasno konec, tudi Jan Muršak, slovenska št. 1 na evropskih ledenih ploskvah, je hokejsko šele po selitvi iz KHL na Švedsko.

A pri njem, če bo seveda okrevanje po zadnji operaciji v predelu zapestja minilo brez težav, skrbi izginjajo. Ima lepo pogodbo v elitnem švicarskem tekmovanju NLA, in sicer pri moštvu iz Berna, kjer s povprečjem 16.000 gledalcev na tekmo že vrsto let ohranjajo najvišji hokejski obisk v Evropi. Novo pogodbo, tokrat v Nemčiji, je podpisal Miha Verlič, ki se bo pridružil reprezetančnemu kapetanu Janu Urbasu pri Pingvinih iz Bremerhavna, nazadnje četrtfinalistih DEL, Celjan Ken Ograjenšek bo nadaljeval svojo pot v Gradcu.

 

 

Gregorc blizu Prage


O nekaterih pomembnih adutih reprezentančnega moštva pa še ni uradnih naznanil o delodajalcih za novo sezono. Blaž Gregorc ne bo več igral za Hradec Kralove, na čeških spletnih straneh ju skupaj s soigralcem Oskarsom Cibulskisom, latvijskim reprezentantom, selijo k Sparti iz Prage, precej ugibanj je okrog omenjenih Saboliča in Tičarja. Ne bi presenetilo, če bi slednjega povabili v Bratislavo, kjer je med letoma 2014 in 2016, igral na zelo visoki ravni, prav pri tem klubu pa z novim ruskim pokroviteljem ne skrivajo ciljev o močni postavi. Bo Skandinavija še naprej obljubljena za našega vodilnega vratarja Gašperja Krošlja in kakšna bo hokejska usoda tistih risov, ki jih zdaj ni bilo na Madžarskem, denimo bratov Davida in Marcela Rodmana, pa naj bi razkrili prihajajoči tednih poletnih počitnic.

 

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...