Le še rekorderji iz Montreala lahko preprečijo dvojno krono Tampi

V noči na torek se bo pričel veliki finale severnoameriške hokejske lige NHL.
Fotografija: Tyler Johnson, center Tampe (na fotografiji levo), med odločilno sedmo tekmo z Joshem Baileyjem in ekipo New York Islanders v polfinalu. FOTO: Nathan Ray Seebeck/USA Today Sports
Odpri galerijo
Tyler Johnson, center Tampe (na fotografiji levo), med odločilno sedmo tekmo z Joshem Baileyjem in ekipo New York Islanders v polfinalu. FOTO: Nathan Ray Seebeck/USA Today Sports

V boju za Stanleyjev pokal sta ostala še branilec naslova, ekipa Tampa Bay Lightning, in Montreal Canadiens, za katere bo to prvi finale po letu 1993, ko so Kanadčani tudi osvojili naslov. Tampa je na poti do finala s 4:2 v zmagah najprej izločila moštvo Florida Panthers, potem s 4:1 ekipo Carolino Hurricanes, v polfinalu pa je bila na odločilni tekmi z 1:0 boljša od New York Islanders, s čimer še ohranja upe na ubranitev naslova. Tampa je bila po rednem delu tretja v centralni skupini.

Montreal, četrti v severni skupini, je na poti do finala s 4:3 v zmagah najprej premagal ekipo Toronto Maple Leafs, nato je »pometel« z Winnipegom, v polfinalu pa je s 4:2 v zmagah premagal še moštvo Vegas Golden Knights. V finalu, ki se bo začel v torek ob 2. uri po slovenskem času, bo Tampa lanskemu naslovu skušala dodati novega in s tem potrditi, da ji v ligi NHL trenutno ni para. S tem bi postala deveta ekipa, ki bi naslov osvojila v dveh zaporednih sezonah. V zadnjih desetih letih je to uspelo samo Pittsburghu (2016, 2017). Na drugi strani pa bo ekipa Montreala napadala svoj 25. Stanleyjev pokal.



»To bo hud izziv za nas. Ampak finale mora biti težak. Mi bomo v prvo tekmo vstopili pripravljeni,« je pred začetkom finalne serije odločen trener Kanadčanov Dominique Ducharme.
 

Z roba prepada do niza 11:2


Montreal ni bil favorit za finale, proti Torontu v prvem krogu se je po peti tekmi že skoraj poslovil, izgubljal je z 1:3 v zmagah, peto tekmo pa dobil šele po podaljšku. Od takrat pa imajo Kanadčani razmerje zmag in porazov 11:2.

»Za nas predstavljajo oviro. Smo odločeno moštvo, ki se bo pomerilo še z eno ekipo, s katero še ni igralo. Ampak, ko jih gledamo po televiziji, se jasno vidi, za kako dobro ekipo, ki jo vodi vratar Carey Price, gre. To bo zabavna serija,« pa pred finalom razmišlja trener Tampe Jon Cooper.

Triintridesetletni Price že celo kariero v NHL igra za Montreal, v svojem prvem finalu bo prvič poskušal osvojiti Stanleyjev pokal.

»Izkoristiti moraš priložnosti, ko se ti te ponudijo,« pravi član zlatega olimpijskega moštva iz leta 2014.

Montreal in Tampa to sezono še nista igrala med seboj, saj so zaradi covida-19 spremenili način igranja, tako da so ekipe v rednem delu igrale zgolj z ekipami iz svojih skupin. Moštvi se bosta sicer v končnici srečali četrtič, doslej sta obe slavili po dvakrat, nazadnje je v drugem krogu vzhodne konference leta 2015 po šestih tekmah slavila Tampa.

V finalni seriji tako kot v celotni končnici igrajo na štiri zmage, prednost domačega igrišča na morebitni sedmi tekmi pa bo imela Tampa.

Spored finala:

Tekma št. 1: 29. junij ob 2:00, Tampa – Montreal;
Tekma št. 2: 1. julij ob 2:00, Tampa – Montreal;
Tekma št. 3: 3. julij ob 2:00, Montreal – Tampa;
Tekma št. 4: 6. julij ob 2:00, Montreal – Tampa;
Tekma št. 5 (če bo potrebno): 8. julij, Tampa – Montreal;
Tekma št. 6 (če bo potrebno): 10. julij, Montreal – Tampa;
Tekma št. 7 (če bo potrebno): 12. julij, Tampa – Montreal. 

Preberite še:

Komentarji: