Legendarni kapetan risov: Sredini zmagi sta imenitni za derbi

Danes (17.30) nova predstava Olimpije in Jesenic
Fotografija: Alešš Kranjc
FOTO Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Alešš Kranjc FOTO Roman ŠŠipić/Delo

Kadarkoli napoči čas za ljubljansko-jeseniški derbi na ledu, je srčni utrip vseh navzočih, pod žarometi na ploskvi, ob njej na klopi ali višje na tribunah drugačen kot ob običajnih hokejskih tekmah na Slovenskem. In tako bo tudi danes, ob 17.30 v dvorani Tivoli, kjer si pri domačem klubu obetajo rekorden obisk sezone, na Jesenicah pa sanjajo o slavju sredi Ljubljane.

»Težko si je predstavljati lepšo napoved derbija, kot sta zmagi obeh slovenskih moštev v alpski ligi proti tekmecem iz Avstrije in Italije,« se je legendarni kapetan risov Tomaž Razingar v družabnem delu po prireditvi Športnik leta ozrl k prihajajočem hokejskem prazniku. Takrat je namreč izvedel za zmago svojih naslednikov v rdečih jeseniških dresih proti Rittnu in tivolsko slavje zmajev proti tekmecem iz Salzburga. Sam se je umaknil od aktivnosti v domačem hokeju, seveda pa bi privoščil dolgoletnemu soigralcu Marcelu Rodmanu, da bi po sredini zmagi na trenerski premieri v alpski ligi zdaj odnesel točke še iz Tivolija …


Jesenski derbiji po okusu zmajev


V Ljubljani pa imajo seveda drugačne načrte. Velike tekmece pričakujejo na krilih štirih zmag v štirih dosedanjih predstavah sezone z železarji. Iz zornega kota boja za točke v alpski ligi sta zmaje navdahnila zlasti derbija v tem regionalnem tekmovanju: v prvo so pred dvema mesecema s suvereno predstavo sredi Podmežakle ter takrat z zmago s 4:0 že pripravili teren za predčasno slovo Gabra Glaviča s klopi državnih prvakov. Ta je nato prav na tivolskem ob eni od boljših predstav Jesenic dotlej v sezoni zadnjič vodil svoje moštvo, ki pa za ustvarjalnost in pristop ni bilo nagrajeno – zmage se je spet veselilo ljubljansko moštvo po nezbranosti posameznikov med Jeseničani v ključnih trenutkih tekme. A nato je v Podmežakli zapihal nov veter, moštvo zdaj poskuša vrniti na želene tirnice eden udarnih ljubljencev tribun zadnjih dveh desetletih – Marcel Rodman.
Svoje novo poglavje na bogati hokejski poti je začel brez zapletov, z učinkovitima predstavama za domače točke s Triglavom in nato še v alpski ligi z Rittnom. V ljubljanskem taboru seveda poskusijo odmisliti ta novi vzpon pri tekmecih, temveč se ozirajo predvsem k svoji igri. »Ne zanimajo nas menjave pri drugih moštvih, naš cilj je predvsem dobra igra. Povrh se bo zdaj vnel resen boj za točke v alpski ligi, zato bo sleherna zmaga v alpski ligi posebej pomembna,« se dobro zaveda Gal Koren, eden ob bolj izkušenih zmajev. Tako kot soigralci pa si želi praznično tivolsko ozračje in glasno podporo s tribun.


Začenja se 2. polčas


O tej ne dvomijo tudi pri gorenjski zasedbi. Resda gostujejo, a že dolga desetletja se pogosto v Tivoliju počutijo prav domače, saj jih spremlja množica privržencev. Tako naj bi bilo tudi danes, ne nazadnje gre za zadnji derbi v koledarskem letu, naslednji bo šele 12. februarja prihodnje leto v Podmežakli. In kadarkoli so bile hokejske tekme v tem decembrskem ljubljanskem utripu prazničnih luči, je bilo v dvorani in na tribunah prav živahno. Navijači državnih prvakov sicer nad sedanjim 9. mestom svojih ljubljencev ob polovici rednega tekmovanja v alpski ligi niso navdušeni (zmaji so ob tekmi s petimi točkami več 4.), obenem pa verjamejo, da zadnji premiki z Rodmanovim prihodom razgrinjajo lepše čase. »Res zdaj ne razmišljam o prejšnjih derbijih v sezoni, ker me preprosto takrat ni bilo pri klubu,« je večkrat v teh dneh ponovil novi trener železarjev, ki si je kot učenec jeseniške hokejske šole na jasnem, kako pomembna bi bila za klub in privržence današnja zmaga …

Preberite še:

Komentarji: