Mariborčan med rešitelji oslabljenih Zagrebčanov

Zvrhan koš težav pri Medveščaku Kuralt na Madžarskem, Ograjenšek v Gradcu
Fotografija: Marcel Rodman se je soočil s kupom težav v Zagrebu.
FOTO Aleš Černivec
Odpri galerijo
Marcel Rodman se je soočil s kupom težav v Zagrebu. FOTO Aleš Černivec

Ljubljana – Odkar vodilna slovenska hokejska kluba, SIJ Acroni Jesenice in SŽ Olimpija, nastopata v alpski ligi, je najvišji razred na ledenih ploskvah v regiji, EBEL, kar pretirano oddaljen od drobnogleda ljubiteljev hokeja pri nas. A zlasti pri Medveščaku v Zagrebu je precej slovenske navzočnosti, medvede je nazadnje okrepil odlični branilec Mitja Robar.

Ob Blažu Gregorcu in Sabahudinu Kovačeviću v zadnjih letih predstavlja smetano branilske vrste pri nas, vsem trem so pripadle zelo vidne vloge tudi na olimpijskih turnirjih v Sočiju in Pjongčangu. Prav Robar pa nato zaradi operacije ni igral na svetovnem prvenstvu skupine B v Budimpešti, tudi njegova odsotnost je bila med vidno podčrtanimi razlogi, čemu risi niso uresničili cilja vrnitve med najboljše na svetu.

»Bolečina je bila zoprna, sama operacija kile pa je pravzaprav preprosta. Le po tem, ko se začneš pripravljati v trimskem kabinetu, občutiš strah, češ da bo še kaj narobe. Zato sem tudi sprva razmišljal, ali bi sploh še nadaljeval športno pot,« je razmišljal 35-letnik, nakar se je razveselil ponudbe iz Zagreba in vrnitve na ledene ploskve razširjene avstrijske lige.


Pet slovenskih medvedov


V Zagrebu se je povečala slovenska hokejska zasedba, res je tudi, da si je pred dnevi Mark Čepon poškodoval zapestje, zato ga nekaj časa ne bo v moštvu. Tako bosta na ledu med slovenskimi reprezentanti Robar in napadalec Nik Simšič, na trenerski klopi Marcel Rodman, prvi sodelavec glavnega trenerja Aarona Foxa, in strokovnjak za delo z vratarji Peter Škrabelj.
Prav Robarjev prihod naj bi delno zakrpal vrzeli ob poškodbah Mikke Lehtonena, Kyla Hardyja in Čepona. A pri tem hrvaškem klubu v EBEL se ukvarjajo tudi z zapletom okrog prizorišča tekem. Ker legendarni Dom športov v Zagrebu razžira zob časa, v teh dneh pa se tam ukvarjajo s temeljito obnovo, so se medvedi prisiljeni za nekaj časa odseliti iz svojega tradicionalnega brloga. Vadijo na drsališču Velesejma, uvodne tri domače tekme v sezoni – proti Dornbirnu, Vienni in Grazu – pa bodo igrali v novi dvorani v Sisku, eno uro vožnje oddaljenem od Zagreba.

Sicer se je navzočnost slovenskih hokejistov v EBEL vidno zmanjšala. Tako sta poleg omenjene trojice v hrvaški metropoli na ledenih ploskvah razširjene avstrijske lige le še Celjan Ken Ograjenšek, zdaj že tretjo sezono v Gradcu, in Anže Kuralt, gorenjski novinec v Szekesfehervarju.

V novo sezono so najbolje štartali branilci lovorike iz Bolzana z brezhibnim učinkom dveh zmag v dveh tekmah. V hokejskih krogih na Koroškem je odmevala zlasti uvodna celovška zmaga v Salzburgu. Povrhu je bogati klub s Solnograškega, pri katerem prvič po neprekinjenih osmih letih ni več našega reprezentančnega vratarja Luke Gračnarja (preselil se je v Poprad na Slovaško), za uvod v sezono obe tekmi na domačem ledu izgubil; spodrsnilo mu je tudi z Bolzanom. Toda kdor pozna moč in ustroj Salzburžanov, ne dvomi: to moštvo bo v odločilnem delu napadlo vrh!

Preberite še:

Komentarji: