Matic Podlipnik zadel za zmago mladih risov

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga pripravljalnega turnirja v Budimpešti po podaljšku z 2:1 premagala Ukrajino. Z Japonsko za 5. mesto.
Fotografija: Matjaž Kopitar in Matic Podlipnik sta Slovence popeljala do zmage. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Matjaž Kopitar in Matic Podlipnik sta Slovence popeljala do zmage. FOTO: Aleš Černivec

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 2. kroga pripravljalnega turnirja v Budimpešti po podaljšku z 2:1 (0:0, 0:0, 1:1, 1:0) premagala Ukrajino.

Slovenska hokejska reprezentanca je danes odigrala drugo tekmo na prijateljskem turnirju v Budimpešti. Slovenija pri vzhodnih sosedih igra s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev. V petek je Slovenija z Italijo izgubila z 2:4, danes je z Ukrajino zmagala, a šele po podaljšku.

Turnir na Madžarskem je že prva postaja na poti do majskega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rigi. Sprva bi sicer morala Slovenija v novembrskem terminu igrati z Avstrijo in Belorusijo, a je prva našla izzive na močnejšem tekmovanju v Nemčiji, druga pa ni smela nastopiti zaradi sankcij.

Na turnirju v Budimpešti sta dve skupini; v prvi tekmi slovenske skupine je v četrtek Ukrajina po podaljšku z 2:1 premagala Italijo. V drugi je Madžarska s 3:2 premagala Japonsko, Francija Japonsko s 4:1, danes pa so bili Francozi z 2:1 boljši še od prirediteljev turnirja.

Potem ko je na prvi tekmi priložnost med vratnicama dobil Rok Stojanovič, je danes Kopitar v igro poslal Luko Gračnarja, tretji vratar na turnirju je Val Usnik.

Petkovca tekma z Italijani je pokazala, da je bila Slovenija dokaj enakovredna, a ni znala izkoriščati priložnosti, medtem ko so bili Italijani učinkoviti predvsem ob power playih.

Danes sta se obe ekipi predstavili s trdno obrambo v prvih dveh tretjinah. Ne Ukrajinci, pri katerih je bil v vratih Eduard Zaharčenkov, ne Slovenci namreč niso premagali svojih nasprotnikov. Priložnosti so sicer imeli, tudi ob igri z igralcem več, a so vse ostale neizkoriščene.

Mrtvilo pri zadetkih je šele v zadnji tretjini prekinil Rok Kapel v 47. minuti. Slovenci pa minimalne prednosti niso zadržali do konca, saj so Ukrajinci dve minuti pred koncem le izkoristili eno od številčnih prednosti in izenačili.

Odločitev je tako padla v podaljšku, kjer pa so bili boljši Slovenci ter zmagali z zadetkom Matica Podlipnika.

V nedeljo Slovence čaka še tekma za razvrstitev; ker so bili tretji v svoji skupini za Italijo in Ukrajino, se bodo ob 11.30 pomerili za peto mesto z Japonsko. Za prvo bosta igrali Italija in Francija, za tretje Madžarska in Ukrajina.

»Mislim, da smo bili danes vso tekmo boljši tekmec, imeli več priložnosti. Škoda tega zadetka ob koncu, ampak moramo gledati na to pozitivno, na dobre strani. Danes smo bili veliko boljši kot na prvi tekmi, delamo dobre stvari na treningih, za Japonsko pa se moramo pripraviti najbolje, kot lahko,« je o današnjem dvoboju dejal Podlipnik.

»Vsi smo si želeli, da bi zmagali po rednem delu in igrali proti domačinom. A fantom ne morem ničesar zameriti, borili so se, tudi v podaljšku, ko sem pričakoval, da bodo imeli Ukrajinci plošček več v posesti. Zaslužili so si to zmago, res pa je, da težko damo gole. Kakorkoli, gremo tekmo za tekmo, zdaj smo že na višji ravni in jutri želim še višjo. Japonci so neugodni in bomo imeli veliko dela,« pa je tekmo z Ukrajino ocenil Kopitar.

Preberite še:

Komentarji: