Matjaž Kopitar bo spoštoval Muršakovo odločitev

Novi-stari selektor in Kari Savolainen prvič po vrnitvi med rise govorila za javnost – V štabu še Klemen Mohorič in Gorazd Rekelj
Fotografija: Matjaž Kopitar se je razveselil vrnitve na klop slovenske hokejske reprezentance. FOTO Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Kopitar se je razveselil vrnitve na klop slovenske hokejske reprezentance. FOTO Leon Vidic/Delo

Že dolgo ni bilo tako živahno v hokejski Podmežakli kot včeraj, še zlasti pa ne sredi poletja. Toda ves dan je bil tu na sporedu sestanek štabov vseh reprezentančnih selekcij, nakar sta sinoči za javnost spregovorila povratnika med rise: selektor Matjaž Kopitar in njegov sodelavec Kari Savolainen.

Slednji je slovensko reprezentanco vodil lani, najprej na olimpijskih igrah in nato na SP skupine B, v tej zadnji zimi pa je še zadnjič delal na hokejski katedri priznanega inštituta za šport v domačem Vierumäkiju na Finskem. "Ni se mi bilo lahko posloviti od študentov, toda napočil je čas za upokojitev. Pa mi, kot vidite, očitno ne bo dolgčas. Poklical me je namreč Dejan Kontrec, me povabil k slovenski reprezentanci, česar res ni kazalo zavrniti. Tu je namreč moj drugi dom," je dejal Finec z bogatimi izkušnjami iz slovenskega hokejskega prostora. Tako kot nazadnje, ko je bil član Kopitarjevega štaba, bo tekme spremljal s tribune. V novem štabu bosta še Klemen Mohorič, tako kot doslej, za delo z vratarji in Gorazd Rekelj, ki mu bodo pripadale analitične zadolžitve, zlasti z video posnetki.

Ni več zapletov v Los Angelesu

Kopitar st. pa se po dobrih štirih letih vrača v reprezentančno slačilnico, v kateri bi sprva moral biti že pred enim letom, a se je takrat zapletlo okrog obveznosti za Los Angeles. "Zdaj ostajam oglednik tega kluba za Evropo, toda stvari so precej bolj jasne. Takrat nisem poznal obsega dela, pri Los Angelesu niso bili za to, da bi delal še za reprezentanco. V tej sezoni pa je že drugače. Sicer me poznate, nimam rad porazov, sem si pa na jasnem, da se v življenju marsikaj spreminja, nekateri, ki sem jih še vodil, danes hokeja ne igrajo več, prihaja mlajši rod. Je pa tako, da bazen igralcev pri nas ni prav širok, zato kandidatov za reprezentanco ne gre kar tako črtati s seznama," je poudaril že svoje znano stališče strokovnjak, ki je dejansko v preteklosti stavil tudi na moč in navzočnost izkušenega jedra slovenskih hokejistov.

Prvi zbor za sezono bo imel novembra pred odhodom na turnir v Rigo, osrednja tekmovalna cilja bosta nato februarski uvodni kvalifikacijski turnir na Jesenicah ter aprilsko SP skupine B pri nas, najverjetneje v Ljubljani. Svoje ambicioznosti in tekmovalnosti novi-stari selektor ne skriva, seznanjen je tudi z razmišljanjem Jana Muršaka, kapetana risov na zadnjem olimpijskem turnirju, o prekinitvi reprezentančne poti. "Nisem še govoril z njim, seveda pa bom spoštoval njegovo odločitev. Gre za kakovostnega igralca z veliko hokejskega znanja, a tudi s takšnim slogom igre, ki je, žal, terjal precej poškodb," nam je dejal in dodal, da ga še naprej spremljal, saj je pogosto v Švici. Tako kot poslej v švicarskem prvenstvu tudi Roberta Saboliča, za katerega meni, da bo v Ambriju-Piotti bolj koristen soigralcem kot dosedanji prvi strelec Dominik Kubalik, ki odhaja v NHL. Seveda pa je pomembno, da bo selektor vrnil red in hierarhijo v slačilnico, ki je po njegovem odhodu, maja 2015, očitno izginila.

Preberite še:

Komentarji: