Montreal pometel z Winnipegom, v Bostonu po porazu besni na sodnike

Ekipa Montreal Canadiens je prva udeleženka letošnjega polfinala bitke za Stanleyjev pokal lige NHL, potem ko je dobila tudi četrto tekmo z Winnipeg Jets.
Fotografija: Junak je bil kot že na prejšnjem obračunu pred 2500 domačimi gledalci Tyler Toffoli, nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja pri ekipi Los Angeles Kings. FOTO: Minas Panagiotakis/AFP
Odpri galerijo
Junak je bil kot že na prejšnjem obračunu pred 2500 domačimi gledalci Tyler Toffoli, nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja pri ekipi Los Angeles Kings. FOTO: Minas Panagiotakis/AFP

Tyler Toffoli je bil spet junak zmage Montreala nad kanadskimi tekmeci Winnipeg Jets, potem ko je tokrat dosegel odločilni gol po 1:39 minute igre v podaljšku ter poskrbel za četrto in hkrati odločilno zmago za napredovanje v polfinale. Z druge strani ledene ploskve ga je zaposlil Cole Caufield, z udarcem »na prvo« pa je nekdanji soigralec Anžeta Kopitarja matiral Connorja Hellebuycka v gostujočih vratih in začel veliko slavje med 2500 glasnimi domačimi navijači v dvorani Bell Centre.

V rednem delu sta za Montreal zadela še Erik Gustafsson in Artturi Lehkonen, to pa je bila že sedma zaporedna zmaga v letošnji končnici za sicer zgodovinsko najuspešnejše moštvo v ligi, ki je proti ekipi Toronto Maple Leafs v prvem krogu zaostajala že z 1:3. Toffoli, v rednem delu je zadel 28-krat, v končnici pa zdaj štirikrat, je vknjižil še podajo, medtem ko je Carey Price tekmo sklenil z vsega 14 obrambami, Hellebuyck pa je bil z 39 ustavljenimi streli veliko bolj zaposlen.


Zadnji kanadski prvak in najtrofejnejša ekipa v zgodovini lige


Montrealu nihče ni pripisoval večjih možnosti v lovu na Stanleyjev pokal, potem ko se je kot zadnji, 16., uvrstil v letošnjo končnico z vsega eno zmago na zadnjih devetih tekmah rednega dela. Zdaj so se kot prvi prebili v polfinale, kjer jih čaka zmagovalec para Colorado – Vegas (2:2). Montreal še štiriintridesetič v klubski zgodovini ni izgubil četrte tekme, ko je v paru vodil s 3:0 v zmagah, hkrati pa postavil nov rekord lige s 23. »metlo«. Sedem zaporednih zmag v končnici je Montreal nazadnje nanizal v pohodu na zadnji Stanleyjev pokal leta 1993, ko ga je Patrick Roy popeljal do 11 zaporednih zmag. To je tudi zadnja trofeja katerega koli kanadskega kluba v NHL.

Za Winnipeg je dvakrat zadel novinec, branilec Logan Stanley, ki s soigralci po lastni »metli« v prvem krogu proti Edmontonu ni našel rešitve za Montreal. Winnipeg je sicer že v zaključku prve tekme z Montrealom po grozljivem naletu izgubil suspendiranega prvega centra Marka Scheifeleja, ki je poškodoval Jaka Evansa v izdihljajih uvodnega obračuna. Scheifele bi sicer v primeru sinočnje zmage svojih soigralcev lahko nastopil na peti tekmi. Nick Suzuki je tekmo končal z dvema podajama. Zasedba Jets je sicer redni del sezone v skupini North končala na tretjem mestu, mesto višje od Montreala. V končnici pa so bili povsem v podrejenem položaju.

Domača zasedba je na četrti tekmi povedla že na začetku devete minute, ko je bil uspešen Gustafsson, 51 sekund pred koncem prve tretjine pa je na 2:0 povišal Lehkonen. Winnipeg je izsilil podaljšek, a je Toffoli, ki je član Montreala od oktobra lani, ko se je tja preselil iz Vancouvra, hitro končal sanje gostov.

»Pred nami je še veliko dela. Jasno je, da smo res dobro poznali ekipe, s katerimi smo letos igrali (kanadske ekipe v rednem delu sezone niso igrale z nobenim ameriškim tekmecem in obratno, op. a.). Dobro se je pomeriti z najboljšimi. Gre za ekipi (Colorado in Vegas, op. a.), ki sta bili med najboljšimi v ligi. Naš cilj je, da se tu ne ustavimo. Če želimo doseči cilj, moramo premagati najboljše ekipe,« je dejal (še vedno zgolj vršilec dolžnosti trenerja) Dominique Ducharme.


Jeza v Bostonu po morda že ključnem porazu


V drugem krogu končnice v vzhodni skupini je New York Islanders povedel s 3:2 v zmagah. Otočani so na peti tekmi v gosteh v dvorani TD Garden s 5:4 premagali Boston Bruins. Junak otočanov je bil ruski vratar Semjon Varlamov, ki je domačim paral živce s kar 40 obrambami. Za New York so zadeli Mathew Barzal, Josh Bailey, Jordan Eberle, Kyle Palmieri in Brock Nelson.

V vrstah Bostona je bil dvakrat uspešen David Pastrnak, zadela sta tudi David Krejči in Brad Marchand. Charlie McAvoy je imel na svojem računu tri podaje, finski vratar Tuukka Rask ni imel najboljšega večera. Potem ko je dovolil štiri zadetke, ga je v domačih vratih zamenjal Jeremy Swayman. Po tekmi je živce povsem izgubil trener Bostona Bruce Cassidy, ki se je lotil sodnikov.

»To je moj pogled: igramo z ekipo, čigar vodstvo in trenerski štab je zelo spoštovano. A mislim, da tam bolj prodajajo zgodbo, da so New York Saints (svetniki, op. a.), ne pa New York Islanders,« je bentil Cassidy. »Igrajo trdo in igrajo na pravi način, a čutim, da za nas velja enako. Isti prekrški, ki jih dosodijo nam, jih njim ne, ne vem pa, zakaj. Odlično delo so opravili s prodajanjem te zgodbe, da so povsem čisti. Igrajo trd slog hokeja. A storijo toliko prekrškov, kot jih storimo mi. Zaupajte mi. Gre le za to, da jih je potrebno dosoditi.«

Boston je bil deležen štirih izključitev na peti tekmi, med njimi tudi zaradi zavlačevanja, potem ko je Patrice Bergeron v zadnji tretjini ploščico poslal prek ograde. Otočani so dvoboj sklenili z le dvema izključitvama, čeprav je Boston v njihovi tretjini preživel več časa. Razmerje strelov oziroma poskusov proti vratom je znašalo 76:35 v korist domačinov. Newyorčani so izkoristili kar tri od svojih štirih priložnosti ob igri z igralcem več na ledu ter se veselili velike zmage.



Ponedeljkova izida:


Boston Bruins : New York Islanders 4:5 - New York vodi s 3:2 v zmagah
Montreal Canadiens* : Winnipeg Jets 3:2 (podaljšek) - Montreal je napredoval s 4:0 v zmagah

Preberite še:

Komentarji: