Na Jesenicah poslej brez finskega branilca

Olimpijina krivulja zdaj drsi navzdol, jeseniška pa je na višji ravni kot v oktobrskih dneh.
Fotografija: Miha Brus je z goloma prispeval viden delež k zmagi železarjev v Lusteanuu. F
FOTO Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Miha Brus je z goloma prispeval viden delež k zmagi železarjev v Lusteanuu. F FOTO Tomi Lombar/Delo

Ob koncu ligaškega hokejskega oddiha zaradi reprezentančnih turnirjev se vedno pojavi ugibanje o tem, v kakšnem stanju bo posamezno moštvo nadaljevalo sezono. Če bi sodili zgolj po prvih tekmah alpske lige v tem tednu, Olimpijina krivulja zdaj drsi navzdol, jeseniška pa je na višji ravni kot v oktobrskih dneh.

Pred obema slovenskima moštvoma je silno živahen spored z vrhom zadnjo novembrsko nedeljo v Tivoliju, ko se bodo zmaji in železarji drugič v tej sezoni pomerili za točke AHL. A dotlej so na vrsti še visoke avstrijske ovire: pred Olimpijo je najprej dvojček zelo zahtevnih preizkušenj na Predarlskem pri Lustenauu in Zupančičevem Feldkirchu, Jeseničani pa bodo najprej jutri gostili Bregenzerwald, nakar bodo naslednji teden manj kot 24 ur pred tivolskim derbijem igrali v Kitzbühlu.

Ljubljansko občinstvo je v tej sezoni večinoma zadovoljno zapuščalo dvorano in nato s seznanjanjem prijateljev in znancev o novem zeleno-belem valu privabljalo na tekme tudi tiste obiskovalce, ki so se v zadnjih letih Tivoliju izogibali v širokem loku. A sredin večer je bil tako po ozračju kot tudi prikazani igri v tej sezoni najslabši, kar zadeva Olimpijine domače tekme. Zmaji so proti Kitzbühlu ostali praznih rok po bledi in nezbrani predstavi. Trener Jure Vnuk je po nepričakovanem porazu z 2:3 priznal, da je bila tokrat raven domače igre precej nižja kot na tekmah pred desetdnevnim premorom v AHL, v zraku pa je ostal dvom, če je sam storil dovolj v lovu na zasuk, potem ko v zadnji minuti ni zamenjal vratarja s šestim igralcem v polju. A kakorkoli – besede kapetana Aleša Mušiča so bile dovolj jasne: »Najprej moramo razčistiti pri sebi, nato pa razmišljati o tem, kako bomo napadli vseh šest točk ob koncu tedna na Predarlskem.«


Železarji pogrešajo branilce


Jeseniška zgodba ima po torkovem večeru v Lustenauu in zmagi s 5:3 več vedre vsebine. Moštvo je pokazalo precej značilnosti iz uspešne prejšnje sezone, več je bilo discipline in tudi učinkovitosti kot na večini dosedanjih tekem v letošnjem jesenskem času. A skrbi je še vedno dovolj, zlasti branilske vrste so zelo zdesetkane. Odhodi Aleksandra Magovca, Mihe Logarja in Davida Planka se moštvu poznajo bolj, kot so si nekateri v Podmežakli predstavljali, zdaj so železarji ostali tudi brez Jesseja Jyrkkiöja, saj Finec ni upravičil pričakovanj trenerja Gabra Glaviča, zato bodo na Jesenicah s tem branilcem predčasno prekinili pogodbo.

Preberite še:

Komentarji: