Na Jesenicah spoznali, da je vrag odnesel šalo

Sredi počitnic na seji jeseniškega občinskega sveta razpravljali o hokeju – Prvi derbi naj bi bil 26. oktobra
Fotografija: Jesenice so že dolga desetletja prepoznavne po pripadnosti hokejskemu moštvu. FOTO Tomi Lombar
Odpri galerijo
Jesenice so že dolga desetletja prepoznavne po pripadnosti hokejskemu moštvu. FOTO Tomi Lombar

Zgornjesavska dolina je v teh dneh v znamenju poletne turistične sezone, polnijo jo številni planinci, kolesarji, gobarji, a tisti največji hokejski zanesenjaki na Jesenicah z okolico odštevajo do nove sezone. Priprave železarjev se bodo začele prihodnji teden, še pred uradnim štartom v Podmežakli je bila silno pomembna izredna seja občinskega sveta.

O tem, kakšna je prepoznavnost Jesenic prek hitre igre na ledu, dobro vedo tudi tisti manj poučeni o slovenskih športnikih. V delavskem mestu s 13.000 prebivalci niso skrivali ponosa ob zmagah in šampionskih lovorikah svojega kluba, vidnih vlogah posameznikov v državni reprezentanci in izjemnem vzponu Anžeta Kopitarja, danes kapetana pri moštvu v Los Angelesu pod žarometi slovite NHL. Toda hokej je tudi draga reč, kar so na Gorenjskem dodobra spoznali pred sedmimi leti, ko ni bilo več denarja za nastop v regionalno prestižni EBEL. Sledil je boj za preživetje hokeja, strah je navzoč tudi zdaj, ko moštvo igra v tekmovalno in proračunsko drugem kakovostnem razredu razširjenega avstrijskega prostora – alpski ligi (AHL).

Sredstva so omejena, zdaj očitno za sezono ne bodo dosegala več 400.000 evrov. Približno toliko je namreč znašal proračun zadnje zime, v kateri železarji niso ubranili lovorike najboljših v državi, v AHL pa so se ustavili, podobno kot eno leto prej, v polfinalu. Ko je vrag odnesel šalo in je dejansko nad Podmežaklo iz dneva v dan lebdelo vprašanje – Ali bomo sploh še imeli članski hokej? –, pa so se odločili za premik tudi na občini ter sredi počitnic pripravili izredno sejo o dveh bolečih težavah prebivalstva, odlagališču odpadkov in usodi hokejskega kluba.
 

Objavili osnutek koledarja


»Precej nam pomeni že to, da so na občini prisluhnili naši želji o tem, da bi pomagali hokeju. Opazen je bil predlog, da bi Jeko d. o. o. kot podjetje v občinski lasti prispeval določen znesek, 50.000 evrov, za razvoj hokeja, toda to zakonsko ni uresničljivo. Omenjeno podjetje lahko namenja sredstva le infrastrukturi v občini,« je dejal Anže Pogačar, predsednik jeseniškega kluba, a napovedal nadaljevanje sodelovanja z občino kot tudi približevanje kluba občanom, ki bi mu lahko pomagali že z nakupovanjem vstopnic za tekme.

Pri vodstvu AHL pa so že objavili osnutek tekmovalnega koledarja, potrdili ga bodo 10. avgusta. Po sedanjem predlogu bodo Gorenjci v 1. kolu (14. 9.) gostovali v Linzu, SŽ Olimpija bo gostila podružnično celovško moštvo. Uvodni derbi sezone naj bi bil v Tivoliju v soboto, 26. oktobra, na Jesenicah pa 20. decembra.

Komentarji: