Na Jesenicah že ob uvodu drama na želeni poti k slovenskemu finalu

Naša kluba sta uspešno vstopila v polfinale alpske lige, za začetek je bilo predvsem napeto s podaljškom v Podmežakli.
Fotografija: Nik Simšič je prispeval viden delež k uvodni zmagi Olimpije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nik Simšič je prispeval viden delež k uvodni zmagi Olimpije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Večkrat smo v zadnjih tednih in mesecih obžalovali, da na mikavnih športnih prireditvah ni občinstva. Nenavadni so bili tako dogodki v Planici, na Pokljuki, Vitrancu ali denimo pred kratkim nogometna tekma med Slovenijo in Hrvaško. In zdaj, ko je med hokejisti napočil peti letni čas, končnica sezone, pogrešamo občinstvo v Podmežakli in Tivoliju: to bi dihalo za slovenski finale v alpski ligi.

Ta za zdaj še ni povsem viden na obzorju, toda jeseniško in ljubljansko moštvo sta storili prvi korak. Oba slovenska udeleženca tekmovanja sta zmagala v uvodnih predstavah polfinala, zdaj za uresničitev sanj – torej za prvi slovenski finale v alpski ligi – potrebujeta še po dve zmagi.

Za uvod je bilo napeto zlasti v kultni Podmežakli, ki so jo z izvirnimi transparenti podpore vnovič okrasili najzvestejši privrženci. Ti bi kajpak radi spremljali končnico, toda dokler se pandemija ne bo umirila oz. zares izginila, so tako igralci Jesenic kot Olimpije že prav navdušeni, da sploh lahko igrajo. Pa četudi v nenavadno mirnem ozračju.

Jaka Sodja se je po poškodbi uspešno vrnil v priv jeseniški napad. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Jaka Sodja se je po poškodbi uspešno vrnil v priv jeseniški napad. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Jeseničani so za uvod v polfinale ugnali Asiago po izjemnem boju in z golom odločitve mladega branilca Bineta Mašiča v 13. minuti podaljška. Po rednem delu tekme je bil izid izenačen – 3:3 (1:1, 2:1, 0:1; Jezovšek 2, Sodja; Rosa, Magnabosco, Frei), po uvodni hladni prhi gostov v 4. minuti je že čez dobrih 30 sekund sledilo izenačenje, pozneje so železarji vodili z 2:1 in 3:2, toda vodstvo v seriji z 1:0 so si priigrali tako šele v podaljšku.

Asiago jim je sicer že od časov nekdanje alpske lige izpred slabih treh desetletij tradicionalno čvrst tekmec, poleg Bolzana, zdaj člana elitne ICEHL, gre pravzaprav za vodilni italijanski hokejski klub, kar zadeva nenehno bivanje na vrhu in lov za visokimi cilji. Pri jeseniškem moštvu pa je tako, da zanesljivost ponuja predvsem Žan Us v vratih, najnevarnejši v polju pa je vsekakor udarni napad Blaž Tomaževič-Žan Jezovšek-Jaka Sodja. Novi rod privržencev ima tako spet svoj trojček T-J-S, tako kot so nekoč skupaj v rdečem dresu navduševali Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič ...


V Ljubljani izid boljši od vtisa


Olimpija? Za uvod je pričakovano ugnala Lustenau s 4:2, bolj kot vtis pa šteje skupni izid v seriji in ta zdaj razkriva vodstvo zmajev z 1:0. Zahtevni trener Raimo Summanen, ki se seveda dobro zaveda favorizirane vloge ljubljanskega moštva – ne le v tem polfinalu, temveč tudi za lovoriko v alpski ligi 2020/21 –, nikakor ni bil navdušen nad prikazanim. Sestanek v slačilnici po tekmi je bil dolg in temeljit, v majhni dvorani na Predarlskem, v kateri ima domače moštvo vselej prednost, bodo morali zmaji drevi (19.30) za uspeh pokazati precej več.

Preberite še:

Komentarji: