Na poti k lovoriki po znanem scenariju 7. tekme

NHL: V prihajajoči noči odločitev o naslovu med Bostonom in St. Louisom – Slovak Chara presegel predhodnikov mejnik

Objavljeno
12. junij 2019 11.55
Posodobljeno
12. junij 2019 11.55
Finski vratar Tuukka Rask in češki napadalec David Pastrnak sta med udarnimi orožji moštva iz Bostona v boju za Stanleyjev pokal. FOTO AFP
Ljubljana - Drugi junijski teden bo vselej poseben zapisan v taboru hokejskega kluba Los Angeles Kings in tako tudi našega asa Anžeta Kopitarja. Ob njegovi zelo vidni vlogi so se pred sedmimi leti Kralji veselili prve lovorike v NHL. Tudi letošnja končnica pa se je raztegnila v dneve, ko se že močno približuje poletje. V prihajajoči noči bo ob 2.00 sedma tekma finala Bostona in St. Louisa, po njej bo jasno, kdo bo letos osvojil Stanleyjev pokal.

V St. Louisu, ki vendarle po Severni Ameriki bolj kot po palici in ploščku slovi po glasbi, se še niso veselili najbolj prestižnega naslova v klubskem hokejskem svetu, bili so mu blizu pred dnevi, a ko je Boston izenačil v seriji na 3:3, je zdaj vsebina napovedi strokovnjakov in navadnih smrtnikov s tribun drugačna: Kosmatinci (Bruins) so v prednosti!

Seveda zadnja tekma št. 7 vedno znova prinaša za zvrhan koš negotovosti, toda ko gre za izkušnje, ponos in samozavest, ni dvoma. V dolgi zgodovini hokejske igre v Bostonu so prestali že nešteto vzponov in padcev, pri klubu se ponašajo s šestimi lovorikami najboljšega moštva v prestižni NHL, nazadnje so bili na vrhu pred osmimi leti, torej v sezoni pred omenjenim zmagoslavjem Kopitarjevih Kraljev, v tistem juniju so se za uspeh morali potruditi na sedmih tekmah finala. Prvič odtlej bo spet v tem letošnjem juniju sedem tekem finala. Boston je takrat ugnal tekmece iz Vancouvra in domovini hokeja pokvaril sanje, da bi ta le prekinila dolgoletni post na seznamu osvajalcev Stanleyjevih pokalov. Ta traja še danes, zadnji kanadski klub z naslovom najboljšega v NHL je Montreal v sezoni 1992/93! Omenjeni Vancouver pa je prav v tisti seriji z Bostonom zadnji finalist iz dežele javorjevih listov ...


Pet adutov iz leta 2011


In tako kot danes so bili takrat pomembni aduti na šampionski poti Patrice Bergeron, Brad Marchand ter trije Evropejci – Slovak Zdenek Chara, Čeh David Krejči in Finec Tuukka Rask. Zgodba vsakogar med omenjeno trojico je prav posebna: slednji še naprej čara v vratih in nadaljuje tradicijo izjemnih čuvajev mreže te nordijske dežele (Kari Lehtonen, Pekka Rinne, Pasi Nurminen, Mikka Kiprusoff, Jarmo Myllys, Ari Sulander itn.), Krejči je zabijal pomembne gole, zdaj ga sicer pri moštvu prekaša rojak David Pastrnak, trenutno najboljši češki hokejist, Chara pa iz leta v leto podira mejnike in botruje razpravam v hokejskem svetu o fenomenu svojega pristopa in igre. Kot kapetanu moštva se mu zdaj ponuja priložnost, da bi se drugič veselil Stanleyjevega pokala, star je 42 let, sodi med najvidnejše akterje ugledne slovaške hokejske šole. Kot branilec za navijače nikdar ni bil tako atraktiven kot izjemni strelci Miroslav Šatan, Peter Bondra, Darius Rusnak ali bratje Marian, Peter in Anton Štastny, toda kar 207 cm visoki hokejist je vedno med soigralce – bodisi klubske bodisi reprezentančne – prinašal zanesljivost in nepopustljivost. Ko se je na 6. tekmi letošnjega finala vpisal med strelce ob zmagi svojega moštva s 5:1, je postal najstarejši branilec z golom v finalu NHL. Zanimivo, pred njim je ta podvig ohranjal Ray Bourque, nekoč prav tako kapetan Bostona. A gol je zabil kot igralec Colorada, v svoji zadnji sezoni na ledu (2000/01) pri 40 letih.
V prihajajoči noči bo tekma odločitve v NHL med Bostonom in St. Louisom.

V Bostonu sanjajo o sedmi lovoriki, prvi po letu 2011.

Iz zadnjega šampionskega moštva je v letošnjem finalu pet hokejistov.