Na slovenskih ledenih ploskvah ni naključij

Jeseničani uveljavljajo izkušnje iz AHL in strokovno uspešno sestavljeno zgodbo, za Olimpijo danes zmaga nujna.

Objavljeno
20. december 2017 13.00
Posodobljeno
20. december 2017 13.00

Muršak odhaja iz Torpeda

Z izjemo Roberta Saboliča, ki ohranja vidno vlogo pri moštvu iz Vladivostoka (nazadnje je k zmagi proti Habarovsku s 4:2 prispeval dva gola in podajo), drugim slovenskim igralcem v KHL v tej sezoni ne gre. Spopadajo se z različnim spletom okoliščin, nenehno so na prepihu vrat slačilnice in odhodu iz moštva. To pa se je zdaj pripetilo kapetanu Janu Muršaku, ki se je poleti preselil iz slovitega CSKA k ambicioznemu Torpedu iz Nižnjega Novgoroda. A tako kot že nekajkrat na dosedanji športni poti so mu poškodbe prekrižale načrte. Tako ga je nazadnje mučila poškodba zapestja, zaradi katere ni mogel niti trenirati niti igrati. S klubom se je sporazumno razšel, v odštevanju do OI pa si predvsem želi okrevati.

Ljubljana – Ko se v razširjenem avstrijskem hokejskem prostoru približajo praznični dnevi ob koncu koledarskega leta, za akterje na ledu ni počitnic. Tekme si sledijo v zgoščenem ritmu. Jeseničani se bodo v AHL danes pomerili z Brunicom (Podmežakla, 19), Ljubljančani s Kitzbühlom (Tivoli, 19.15).

Zadnji slovenski derbi, četrti doslej v sezoni, zasuka ni prinesel – železarji so, tako kot ne nazadnje razkriva tudi lestvica AHL, na višji ravni od zmajev. Resda so slednji ambiciozno vstopili v sezono, po prihodu Slovenskih železnic tudi z višjim proračunom od svojih gorenjskih tekmecev, toda v tekmovanju, v katerem so popolni novinci, teren še tipajo. In Jesenice? V prejšnji sezoni so igrali v polfinalu alpske lige, napolnili Podmežaklo kot v nekdanjih časih, pravzaprav so se že pred tem dodobra spoznali z delom konkurence in logistike tudi v INL, predhodnici sedanje AHL.

Predvsem pa je predsednik Anže Pogačar z obstoječimi sredstvi sestavil zelo spodobno kompozicijo, ki jo po strokovni plati vsaj zaenkrat brezhibno vodi Gaber Glavič. Vedno bo ostalo v zraku vprašanje, kaj bi bilo, če bi se h klubu poleti – tako kot v omenjeni končnici prejšnje sezone – priključila skupina poslovnežev in vlagateljev, med katerimi je takrat bil tudi nekdanji reprezentančni kapetan Tomaž Razingar, a zdaj se dejansko v preteklost ne kaže več ozirati.

Tudi sobotni tivolski derbi (3:0 za Jesenice; Alagić, Piispanen, Logar) je razgrnil spoznanje o široki izbiri igralcev za pomembne vloge pri moštvu, tudi mlajši rod se je že naučil prevzemati odgovornost, poteze trenerja so premišljene in posrečene, pomemben delež pripada tudi Clarku Saundersu v vratih, s 94 odstoki ubranjenih strelov na 21 tekmah tik za vodilnim Killeenom Patrickom iz Rittna (21 tekem; 94,4 %). Tudi dolgoletni čuvaj mreže pri slovenski reprezentanci Robert Kristan, zdaj št. 1 med zmaji, je blizu omenjenega dvojca (22 tekem; 93,5 %), toda očitno njegov učinek ni bil dovolj tako za Olimpijine uspešnejše predstave v derbijih (v tej sezoni štirje porazi na štirih tekmah) kot tudi za vidnejše mesto pri vrhu. Zmaji so še vedno na vlaku končnice, toda predvsem na domačem ledu bo pomembnost točk zelo vidno podčrtana. Za začetek že danes proti Kitzbühlu.