Na sončni Floridi so doma najboljši hokejisti

V prihajajoči noči začetek končnice, pred katero je Tampa izenačila dosežek nekoč sanjskega moštva Detroita
Fotografija: Nikita Kučerov (v majici št. 86), učenec slovite hokejske šole CSKA iz Moskve, je na 82 tekmah rednega dela zbral izjemnih 128 točk za 41 golov in 87 podaj. FOTO: Usa Today Sports
 
Odpri galerijo
Nikita Kučerov (v majici št. 86), učenec slovite hokejske šole CSKA iz Moskve, je na 82 tekmah rednega dela zbral izjemnih 128 točk za 41 golov in 87 podaj. FOTO: Usa Today Sports  

 Ko se med slovenskimi športnimi zanesenjaki besede prepletajo okrog Floride, gre najpogosteje za košarkarske teme in Dragićev Miami. Toda v tem delu ZDA, daleč od zasneženih vrhov in temperatur krepko pod ničlo, v končnico NHL vstopa prepričljivo najboljše moštvo rednega dela prvenstva. Izločilni del sezone se bo začel v prihajajoči noči, Tampa je zbrala kar 62 zmag.

V vsej zgodovini NHL se s takšnim dosežkom lahko pohvali le Detroit pred dobrimi 20 leti in svojo sanjsko zasedbo (Steve Yzerman, Sergej Fjodorov, Igor Larjonov itn.). Tampa zdaj nima širše prepoznavnih hokejistov, res pa je, da podobno kot takrat pri Rdečih krilih viden delež prispeva ruski vpliv. Nikita Kučerov, učenec slovite hokejske šole CSKA iz Moskve, je namreč na 82 tekmah rednega dela zbral izjemnih 128 točk za 41 golov in 87 podaj. Med številnimi hokejskimi rojaki onstran Atlantika sta pri najboljši zasedbi rednega dela njegova soigralca Andrej Vasiljevskij in Mihail Sergačjov, med Evropejci v moštvu izstopata Šved Victor Hedman in Čeh Jan Rutta.

Privržencem NHL se obeta zanimima končnica. FOTO: Delova Infografika
Privržencem NHL se obeta zanimima končnica. FOTO: Delova Infografika


Seveda končnica NHL tokrat pri nas ne bo pritegnila toliko pozornosti kot v letih, ko je v njej nastopal Anže Kopitar, toda tudi v Sloveniji nekatera moštva ohranjajo svoje privržence. Redki so, ki stiskajo pesti za Tampo (ta je doslej osvojila enkrat Stanleyjev pokal, v sezoni 2003/04), a tudi navijači tradicionalnih zasedb severnoameriške hokejske scene (Montreal, Toronto, Detroit, Edmonton itn.) bodo prav z zanimanjem ugibali, ali so igralci s Floride sposobni izjemen učinek rednega dela prenesti tudi v končnico.


​Komaj lani prvič na vrhu


Šampionsko lovoriko, prestižni Stanleyjev pokal, branijo hokejisti Washingtona z enim od vodilnih zvezdnikov lige, 33-letnim Moskovčanom Aleksandrom Ovečkinom. Prav prvaki pa so dober primer, kako lahko končnica povsem drugače postavi na plano razmerja moči glede na redni del sezone. V slednjem je bil Washington namreč zelo pogosto pri vrhu, če ne celo na njem, a veliko slavje so v metropoli ZDA prvič dočakali šele pred enim letom. Washington sicer ne skriva visokih ciljev tudi v letošnjih tednih odločitve, četrtfinale konference bo začel na domačem ledu s Carolino. Tampo čaka za uvod boj na štiri zmage s Columbusom.

Jasno, da bo misija obeh favoritov pod posebnim drobnogledom, a iz nevtralnega zornega kota na hokejskem vzhodu privablja največ zanimanja par med Bostonom in Torontom. Slednji ohranja množično armado privržencev po vseh hokejskem svetu, obenem najdlje med vsemi čaka na ponovitev šampionskega slavja: nazadnje so bili modro-beli na vrhu leta 1967! Zdi se kar težko verjetno, da kluba izjemne tradicije med letoma 2005 in 2012 sploh ni bilo v končnici, v tej pa so ambiciozno nastopili lani, a takrat izgubili v uvodnem delu prav z Bostonom.

V končnici zahodne konference tako ni niti Kopitarjevih Kraljev niti sosedov iz Anaheima, presenečenje predstavlja bleda sezona Chicaga, pred štirimi leti nazadnje s Stanleyjevim pokalom. Lani so novinci v ligi iz Las Vegasa senzacionalno hitro izločili moštvo slovenskega asa, zdaj se bodo pomerili s San Josejem, na papirju favoritom. A končnica, tudi v NHL, je lahko polna presenečenj …

Preberite še:

Komentarji: