Naj raje vzgajajo domače upe, ne pa da podeljujejo potne liste

Po neuspehu v olimpijskih kvalifikacijah slaba volja tako v Belorusiji kot tudi na Danskem. Minsk si želi SP 2021.

Objavljeno
08. september 2016 02.14
MINSK BELORUSIJA 7.4.2010 - PIONIRJI HOKEJSKEGA KLUBA MLADOST IZ MINSKA FOTO: JOZE SUHADOLNIK/DELO
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Minsk, København – Hokejska Slovenija je seveda zadovoljna ob novi uvrstitvi risov na olimpijske igre, tokrat na izjemno močnem kvalifikacijskem turnirju v Belorusiji, kjer pa razočaranju gostiteljev kar ni konca. Podobno potrti so še naprej po vrnitvi v domovino Danci.

Vsekakor sta bili omenjeni reprezentanci na stavnicah višje zapisani kot Zupančičeva zasedba. Nenazadnje so gostitelji v deželi, kjer hokeju že več kot desetletje pripada izjemna prepoznavnost, storili vse, da bi se uvrstili na igre, Danci pa so, kot so sami zapisali na uradni spletni strani svoje zveze, prav za Minsk sestavili svojo najmočnejšo reprezentanco doslej. Z novim valom igralcev v NHL in jasno vizijo vzpona hokeja do svetovnega prvenstva, ki ga bodo maja 2018 gostili, so prišli v Belorusijo po prvo mesto, a se jim je zataknilo že ob štartu proti gostiteljem – 2:4.

»A zgodba le ni tako preprosta, kot se morda zdi javnosti. Prvič doslej smo na turnir pripotovali kot favoriti, nihče nam ničesar ni podaril. Če bi bilo drugače, bi favorit vedno zmagoval,« je danskim rojakom ob beri zmage in dveh spodrsljajev spregovoril reprezentant Oliver Lauridsen, ki je nekoč pri Philadelphii že preizkusil led v NHL, zdaj je med aduti Jokerita, edinega finskega kluba v KHL, razširjeni ruski ligi. Iz tega tekmovanja prihaja velika večina igralcev beloruskega moštva. Kar 14 od 23 jih je pri Dinamu iz Minska, uigranost naj bi bila prednost tako pred Skandinavci kot tudi Slovenci in Poljaki.

Toda v boju z našimi risi jim ni šlo. Ljudstvo je kajpak razočarano, tudi v vodstvu zveze so si glede na vložek (četverici iz Severne Amerike so podelili potne liste, priprave so bile doma dolge in temeljite, v KHL za Dinamo Minsk do včerajšnjega dne v tej sezoni sploh ni bilo tekem) obetali vizum za olimpijski Pjongčang. Najbolj goreči privrženci zahtevajo odhod selektorja, Kanadčana Dava Lewisa, v komentarjih v časnikih in spletnih portalih pa krivdo za končni neuspeh bolj kot pri omenjenem strokovnjaku iščejo pri nekaterih potezah beloruske zveze.

»V državi imamo 31 lednih aren, 27 jih je pravzaprav novih, saj so jih zgradili v letih po razpadu Sovjetske zveze. A namesto da bi zato imeli nove ase, jih močno pogrešamo. Večina reprezentantov prihaja iz Minska, kje so – navzlic dobrim razmeram – upi iz Vitebska, Mogiljova ali Bresta,« se sprašujejo na športnem portalu by.tribuna.com in ob tem ugotavljajo, da bi se odgovorni morali bolj posvetiti delu v domači bazi, ne pa da na hitro nastale vrzeli krpajo s podeljevanjem potnih listov tujcem. Končna bilanca pa je bila tudi v Minsku enaka kot v prejšnjih kvalifikacijah – brez uvrstitve na OI.

Nekateri so tudi napovedovali slovo selektorja, vendar bo, kot kaže, Lewis vodil Beloruse tudi ob naslednjem zboru novembra na turnirju pri nas na Bledu. Veljavno pogodbo ima do leta 2018. V Minsku se bodo dolgoročno lotili nalog. Zato da bi se v pravi podobi na ledu pokazali na svetovnem prvenstvu, ki si ga želijo prirediti v Belorusiji leta 2021.