Najprej na češki preizkus, nato med rise

Žiga Jeglič bo tekmovalni post prekinil med elito extralige v Zlinu.
Fotografija: Novembra se bo Žiga Jeglič po daljši odsotnosti vrnil k državni reprezentanci. FOTO Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Novembra se bo Žiga Jeglič po daljši odsotnosti vrnil k državni reprezentanci. FOTO Jure Eržen/Delo

Žiga Jeglič, eden od vodilnih slovenskih hokejistov zadnjega desetletja, športno pot nadaljuje na Češkem. V priznanem hokejskem okolju se bo po daljšem okrevanju po operaciji v predelu vratnih vretenc poskusil vrniti na nekdanjo raven. Do reprezentančnega premora bodo Jegličeve sposobnosti preizkušali pri moštvu iz Zlina.

Mesto na Moravskem bolj kot po hokeju slovi po izjemni čevljarski tradiciji in Tomašu Bati, čigar nasledniki še danes priimek Bata predstavljajo kot zelo prepoznaven za obutev po vsem svetu. Toda tudi na ledeni ploskvi, kot se spodobi za številne kraje v Češki republiki, je imel Zlin marsikaj pokazati. Klub je dvakrat osvojil naslov najboljšega v državi, imel je številne reprezentante in tudi pozneje zvezdnike v NHL (Antonin Stavjana, Petr Čajanek, Martin Hamrlik, Karel Rachunek itn.), zdaj pa je na dnu 14-članske lestvice v extraligi, zato išče pot iz krize. Prav prihod Jegliča je ena od potez v želji po zasuku.

Nazadnje je igral za slovensko reprezentanco na OI 2018 v Pjongčangu. FOTO Matej Družnik/Delo
Nazadnje je igral za slovensko reprezentanco na OI 2018 v Pjongčangu. FOTO Matej Družnik/Delo


Gorenjec iz blejske hokejske šole, zdaj star 31 let, je ob koncu zime staknil zoprno poškodbo, operacija v predelu vratnih vretenc je bila nujna. »Zdravniki so mi takrat predpisali tekmovalni počitek od šestih do devetih mesecev, zdaj sem prav vesel, da so mi že po tej napovedani najkrajši dobi, torej šestih mesecih, dovolili vrnitev k tekmam,« je bil po današnjem uvodnem treningu v Zlinu dobre volje naš reprezentant. Z vodstvom kluba se je dogovoril za preizkus na petih tekmah, že na prvi se bo srečal še z enim risom – v petek bo namreč Zlin igral proti Mladi Boleslavu, kjer v vratih blesti Gašper Krošelj.


Vadil z Anžetom Kopitarjem


»Telesno sem dobro pripravljen, saj sem poleti skupaj vadil z Anžetom Kopitarjem, nato pa poldrugi mesec pri jeseniškem moštvu. Prvi vtisi v Zlinu so lepi, zame je tudi pomembno, da ni jezikovne ovire. Slovaščino tu razumejo,« se je nasmehnil hokejist, ki je na svoji pisani športni poti štiri sezone igral pri Slovanu v Bratislavi. Tam si je tako zaradi odličnih predstav na ledu kot tudi prijaznosti ob igrišču pridobil izjemno naklonjenost občinstva, še danes pogosto številni hokejski poznavalci v slovaški metropoli Jegliča omenjajo kot želeno okrepitev moštva tudi kdaj v prihodnje.

Pri Slovanu iz Bratislave je bil zelo priljubljen. FOTO Jure Eržen/Delo
Pri Slovanu iz Bratislave je bil zelo priljubljen. FOTO Jure Eržen/Delo


Sicer pa se bo k izbrani vrsti odlični napadalec vrnil za uvodni preizkus risov v novi sezoni, turnir v Rigi, od 7. do 10. novembra. Takrat gre za tradicionalni ligaški premor po Evropi in tudi prve prestope po klubih. Če bi se v reprezentančnem dresu odrezal, bi se Jegliču lahko ponudila možnost dobre pogodbe pri Zlinu ali pa še kakšnem boljšem klubu.

Njegovo veselje ob vrnitvi k selekciji Matjaža Kopitarja je razumljivo. Nazadnje je namreč igral za rise na OI v Pjongčangu, tam je malomarnost s pozabljeno prijavo pršila za lažje dihanje ob svoji astmi drago plačal, saj so ga obravnavali kot dopinškega grešnika, po prestani kazni pa mu je omenjena poškodba preprečila nastop na zadnjem SP skupine B v Kazahstanu.

Preberite še:

Komentarji: