Najraje bi kar ostali na Danskem, saj jih bo po izpadu doma sram

Avstrija si je prvič po 14 letih priigrala obstanek med elito, od katere se zdaj poslavlja Belorusija
Fotografija: Avstrijci so se takole veselili obstanka med elito,  o katerem so sanjali dolgih 14 let.
Odpri galerijo
Avstrijci so se takole veselili obstanka med elito,  o katerem so sanjali dolgih 14 let.

København – Slovenska nočna mora o obstanku med najboljšimi hokejskimi reprezentancami traja že dolgo. Po letu 2006 so risi vedno izpadli, zdaj se povrh niso niti vrnili med najboljše. Naši avstrijski sosedje pa so do tega danskega konca tedna še dlje čakali na podvig. V najvišjem razredu so nazadnje obstali leta 2004. Zdaj pa jim je le zasijalo sonce – v skupino B so poslali Beloruse.

Glede na vse videno v zadnjih letih je takšen razplet vendarle presenetljiv. V Belorusiji je hokej nacionalno šport št. 1, izdatno ga podpira tudi vplivni predsednik države Aleksandr Lukašenko, tekme Dinama Minsk so v KHL izjemno obiskan družabni dogodek najvišje ravni. Avstrija? Hokej je z izjemo naše neposredneg koroške soseščine po svoji prepoznavnosti vendarle daleč za nogometom in smučarskimi panogami, rdeče-belo-rdeči pa so tudi priljubljeni tekmeci naših risov, saj so slednji v zadnjih letih na medsebojnih tekmah precej uspešnejši.
 

Novi švicarski rešitelj


A kakorkoli, v Avstriji se prvič po Pragi 2004 veselijo obstanka, potem ko so v zelo prepričljivi predstavi odpravili Beloruse s 4:0! "To je bila imenitna igra," ni skrival navdušena novi rešitelj avstrijske hokejske reprezentance, švicarski strokovnjak Roger Bader. Resda je med alpskima deželama na različnih ravneh navzoč izjemen prestiž, a v hokejskih krogih severno od Karavank so zdaj nad zahodnim sosedom podobno navdušeni, kot so bili nogometni navdušenci ob imenitnih predstavah svoje reprezentance v kvalifikacijah za EP 2016 pod vodstvom Marcela Kollerja, selektorje iz švicarske šole.

"Uf, s kakšnim moštvenim duhom smo se odrezali. Kar nisem si mislil, da me bo ta uspeh tako prevzel," ni skrival čustev Beljačan Michael Raffl, zdaj okrepitev izbrane vrste iz Philadelphie v NHL. Igralci so še dolgo rajali v slačilnici, številni navijači so se prepustili že tako živahni sobotni københavnski noči. "Saj si ne morete predstavljati, kako lepo je po mučnih 14 letih obstati med elito," je avstrijskim poročevalcem navdušeno razlagal kapetan Thomas Hundertphund, sicer otrok celovške hokejske šole.
In tako, kot so dolgo čakali na obstanek, si v beloruskem taboru dolga leta niso mogli predstavljati, da jih ni v družbi najboljših. Nazadnje so namreč izpadli, takrat v družbi s slovensko reprezentanco, na svetovnem prvenstvu 2003 na Finskem. A ko so se že naslednje leto spet vrnili k eliti, so bili njeni stalni člani. Pred enim letom, denimo, so se v neposrednem dvoboju za obstanek pomerili z našo reprezentanco, pa ji uspešno vrnili za šok, ki so ga proti risom doživeli že dvakrat zapored v olimpijskih kvalifikacijah, zlasti boleč je bil tisti sredi Minska, septembra 2016.
 

Bo res Lukašenko privabil Znaroka?


"Zdaj sploh ne vem, kako naj se vrnem domov, pogledam v oči domačim, prijateljem in našim številnim privržencem," bi se po sobotni tekmi beloruski kapetan Aleksandr Pavlovič najraje kar skril pred vrnitvijo v domovino. V primeru poraza Avstrijci zagotovo ne bi tako potolčeno razpredali o razpletu, a v Belorusiji je hokej eden državnih projektov in ponosov nacije. Tako so po uvodnih spodrsljajih pri zvezi kar sredi prvenstva zamenjali selektorja, zdaj pa se že širijo namigi po različnih spletnih portalih, da je sam Lukašenko že poslal povabilo Olegu Znaroku, nazadnje v Pjongčangu olimpijskemu prvaku z rusko reprezentanco, ki pa se mu je prav po koncu iger iztekla pogodba,zato Ruse na Danskem vodi novi prvi mož – Ilja Vorobjov.
Za najboljše reprezentance pa se danska zgodba komaj dobro začenja. Bližajo se izločilni boji, nekaj dosedanjih derbijev, tudi z udeležbo asov iz NHL, je bilo na zelo visoki ravni. Stroko navdušuje novi finski val mladih hokejistov, z njihovim vidnim učinkom so levi ugnali Kanadčane kar s 5:1. A slednji tako zaradi tradicije kot močnih posameznikov ostajajo med kandidati za vrh.

Komentarji: