Namesto v Francijo pokal odšel k severnim sosedom

Uvodni slovenski derbi sezone v poletni ligi je potrdil, da je ljubljansko moštvo močnejše od jeseniškega
Fotografija: Na derbiju so zapele tudi pesti, a zdelo se je, da je kazen igre za Gašperja Glaviča in Janeza Orehka prestroga. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na derbiju so zapele tudi pesti, a zdelo se je, da je kazen igre za Gašperja Glaviča in Janeza Orehka prestroga. FOTO Jože Suhadolnik/Delo

Uradno so zmagovalci poletne lige igralci VSV iz Beljaka, potem ko so sinoči v zanimivem finalu ugnali Olimpijo z 2:1, a v tem sklepnem dvoboju bi morali namesto njih nastopiti francoski prvaki iz Grenobla, ki pa so zaradi svojih obveznosti z Bleda odpotovali že v soboto. V tekmi za 3. mesto je bil Szekesfehervar s 3:1 pričakovano boljši od Jesenic.

Resda se leta izjemno kakovostnih turnirjev na Bledu že oddaljujejo in tu ni več vrhunskih moštev iz Rusije, Kazahstana, Nemčije ali Češke, vseeno pa poletna liga, tradicionalni uvod v hokejsko sezono pri nas, ohranja svojo prepoznavnost na pisanem koledarju blejskega avgustovskega dogajanja. Tudi tokrat so tako domači hokejski zanesenjaki – največ, okrog 600, se jih je zbralo na sobotnem domačem derbiju Olimpije in Jesenic (4:1; 0:1, 4:0, 0:0; Koren, Simšič, N. Brus, Pešut; Svetina) – spoznavali razmerja moči prenovljenih moštev, pospremili tudi hokejiste iz manjših slovenskih klubov, zbrane v selekciji kranjskega trenerja Gorazda Drinovca. Videli pa so tudi tri zanimive zasedbe iz tujine: francoskega prvaka Grenoble ter stare znance z ledenih ploskev EBEL iz Beljaka in Szekesfehervarja.

O tem, kdo je največ pokazal na turnirju, ni bilo nikakršnega dvoma: Francozi pod vodstvom slovenskega trenerja Eda Terglava so bili za razred boljši od tekmecev in če ne bi bilo njihovega posebnega urnika, saj so se že v soboto vračali domov zaradi bližajočega štarta v ligi prvakov, bi bili sinoči v finalu nesporni favoriti za zmago. Tako pa je ta vloga pripadla Beljačanom, ki so drugič v tem pripravljalnem obdobju ugnali Ljubljančane. Slednji, to je bilo jasno tudi sinoči, še zdaleč niso na izjemni ravni zadnjih tednov prejšnje sezone in takrat zmagoslavja tako v alpski ligi kot nato tudi v državnem prvenstvu.


Jeseniška uganka o okrepitvah


Zmajem se pozna odsotnost nekaterih hokejistov, najbolj vodilnega igralca Mihe Zajca, še hujša vrzel pomanjkanja kakovosti pa je vidna v jeseniškem moštvu. »Res ni preprosto, ko ostaneš brez štirih ali petih vodilnih napadalcev in dveh branilcev,« je poudaril po porazu v sobotnem derbiju Mitja Šivic. Novi trener železarjev, ki ga denimo zelo spoštuje tudi njegov predhodnik Marcel Rodman, pa je krepko zavihal rokave in se lotil dela, pri katerem jedro izkušenejših zdaj predstavljajo Andrej Tavželj, Andrej Hebar in Jaka Ankerst, pridružil se jim bo kmalu Miha Brus, želja navijačev pa je vsekakor tudi vrnitev v moštvo Tadeja Čimžarja. Zaenkrat z izjemo srbskega upa Mirka Đumića na Jesenicah ni tujih igralcev, prihajajoči tedni pa bodo razkrili razmerje med proračunom in tekmovalnimi cilji. Sedanje moštvo, vključno z mladima domačima vratarjema, si težko predstavljamo v boju med četverico v alpski ligi, kar je bil dosežek Gorenjcev v zadnjih dveh sezonah.

Res pa je, da uvodni slovenski derbi v sezoni še zdaleč ni bil slab. Še največ mrkih pogledov so tokrat navzoči namenjali sodnikom, preveč je bilo nepotrebnih prekinitev, kazen igre ob petelinjenju Jeseničana Gašperja Glaviča in Ljubljančana Janeza Orehka pa vendarle prestroga. »Sicer pa sem pričakoval zagnane Jesenice. Moji igralci so žal na začetku razmišljali drugače, zato so potrebovali nekaj časa za želeno raven,« je bil odkrit Olimpijin trener Jure Vnuk. Morda bo naslednji derbi že prav kmalu, od 4. do 7. septembra bo namreč v Kranju turnir za pokal HZS.

Preberite še:

Komentarji: