Ne mika ga selitev, v Los Angelesu bi rad ostal za vedno

Anže Kopitar: Naš hokejski zvezdnik je učinkovito vstopil v svojo 14. sezono NHL, toda njegovo moštvo je na zadnjem mestu zahodne konference.

Objavljeno
12. november 2019 09.00
Posodobljeno
12. november 2019 09.00
Anže Kopitar, kapetan moštva Los Angeles Kings, bi rad svojo zmagovalno miselnost prenesel tudi na soigralce. FOTO: Reuters
Ljubljana - Dober mesec sezone je v NHL, najmočnejšem klubskem hokejskem tekmovanju na svetu, naokrog, želje našega vodilnega zvezdnika ledenih ploskev Anžeta Kopitarja se ne uresničujejo. Resda nad učinkom 32-letnega Gorenjca ni nikakršnih pripomb, saj domala ni tekmovalnega večera, ko si ne bi v svojo statistiko zapisal vsaj ene točke, toda večini soigralcev v Los Angelesu zlepa ne gre. Zaenkrat so Kralji zelo daleč od končnice.

Kdorkoli spremlja severnoameriško športno sceno, se dobro zaveda, kako mikavna je za slehernega akterja in obenem tudi vse druge pasivne udeležence, končnica sezone. Tudi ponekod v najbolj razvitih deželah hokejske Evrope ji pravijo »5. letni čas«, uvrstitev v izločilne boje je močno podčrtan cilj ob začetku sleherne sezone, o tem nam je neštetokrat govoril tudi edini slovenski igralec v NHL.

Oktobra je vstopil v svojo novo sezono, zanj že 14. (!) po vrsti, pod prestižnimi žarometi severnoameriškega spektakla na ledu. V vsej tej dobi je doživel marsikaj, posebej ostajata zapisana dva Staneleyjeva pokala (2012, 2014), sploh edina doslej v pisani zgodovini hokejske inštitucije Los Angeles Kings. Toda domala vse, kar je sledilo v času po tej drugi lovoriki za naslov najboljšega moštva v NHL, bi hokejski zanesenjaki v Kaliforniji najraje kar izbrisali z radirko. Zdi se kar težko verjetno, toda moštvu, ki so mu nekateri vzneseno napovedali veliko prihodnost in celo status »dinastije«, torej nekaj zaporednih led vladavine, so se podirali načrti s hitrostjo domin, v petih sezonah od te druge šampionske lovorike do današnjega dne so se Kralji trikrat poslovili brez končnice, v tistih dveh preostalih pa zabeležili le eno zmago. Pa ne v seriji, temveč zgolj na eni tekmi!

image
Tako kot vedno se je zelo resno lotil sezone v NHL. FOTO: Roman Šipić/Delo


Z naskokom najučinkovitejši med Kralji


V novembrskih dneh ponavadi še ne odmeva zvonec preplaha, hokejski gasilci imajo svoja vozila še skrbno parkirana z ročno zavoro, vendar sedanji pogled na lestvico razkriva, da je Kopitarjevo moštvo prav na dnu zahodne konference, bera zadnje kanadske turneje z gostovanji v Torontu, Ottawi in Montrealu pa je borna – Kralji so osvojili le eno točko za remi po 60 minutah v glavnem mestu države. Slovenski as je bil na vseh treh tekmah med najvidnejšimi na ledu, z dvema podajama in golom je nadaljeval učinkovito sezono, na 17 tekmah je zbral 16 točk za 5 golov in 11 podaj, soigralci po tej plati krepko zaostajajo za njim. Najbližje sta mu Dustin Brown, med Kralji že od leta 2003, in eden vodilnih branilcev lige Drew Doughty. Oba sta doslej v sezoni prispevala po 4 gole in 6 podaj.

16
točk je doslej v sezoni NHL na 17 tekmah zbral Anže Kopitar za 5 golov in 11 golov


Toda zlasti zadnji poraz z 2:3 v Montrealu, mestu izjemnih hokejskih poznavalcev in najbolj slavne zgodovine v igri na ledu, je bolel kapetana Kraljev. »Igrali smo dobro v drugi tretjini tekme, nato tudi v tretji, vendar ni dovolj 40, 45 ali pa 55 minut, ne, prav vseh 60 moraš biti 'pravi' za zmago,« se dobro zaveda Kopitar. Zanj je zagotovo moteče, da ni več niti v odtenkih zmagovalne miselnosti, kot jo je moštvo ohranjalo pred petimi leti, v tistem nepozabnem pohodu na drugi Stanleyjev pokal. Toda prav na slovenskega zvezdnika nihče ne kaže s prstom, skupaj z Doughtyjem ohranjata pričakovano raven igre, »krivci« za padec so v drugih delih slačilnice Kraljev. Pa te 32-letnik še zdaleč ne namerava zapustiti
.
Ni namreč skrivnost, da bi ga radi imeli pri bolj ambicioznih in višje uvrščenih moštvih, sam je zdaj na polovici osemletne pogodbe, ki mu povprečno na leto zagotavlja natanko 10 milijonov $. »V Los Angelesu sem od leta 2006, nikamor se ne nameravam seliti. To mesto je zdaj že moj dom, tu bi bil rad vedno,« je brez kakršnihkoli ovinkarjenj pred dnevi dejal severnoameriškim poročevalcem. Edino, kar ga moti, je pogled na lestvico: Kralji so s petimi zmagami in ducatom porazov zadnji ...

image
Le redki so bili doslej v sezoni trenutki, ko so se Kopitar in soigralci tako veselili. FOTO: USA Today