Nesrečni konec velike predstave na ledu

Jeseniški hokejisti niso izkoristili prvega zaključnega ploščka za uvrstitev v finale alpske lige.

Objavljeno
07. april 2019 22.39
Posodobljeno
07. april 2019 22.39
Hokejisti SIJ Acronija Jesenic in Brunica so tudi tokrat uprizorili izjemen boj. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Polna Podmežakla je bila nared za veliko slavje, po novem izjemnem boju silno negotove polfinalne serije alpske lige pa jeseniško moštvo ni izkoristilo prednosti domače dvorane za zmago in uvrstitev v finale. Brunico se je veselil z golom odločitve 16,2 sekunde pred koncem, Olimpijin tekmec v finalu bo znan po koncu jutrišnje odločilne tekme št. 5 na Južnem Tirolskem.

Tako prazničnega ozračja kot danes v pričakovanju 4. tekme polfinala alpske lige med jeseniškim moštvom in Brunicom že dolgo ni bilo. Po številu gledalcev je ta predstava prekašala tudi domače derbije v zadnjih sezonah, želja s tribun pa je bila jasna: ugnati najboljšo zasedbo rednega dela tretjič zapored in se uvrstiti v veliki finale z Olimpijo. Ta je svojo favorizirano vlogo v polfinalu proti Lustenauu potrdila na petkov tivolski večer (7:4; skupno v seriji 3:0) in zdaj čaka na četrtkov začetek velikega dvoboja za lovoriko v alpski ligi.

Kako resno so se lotili železarji sinočnje naloge, je bilo vidno od prvih minut, ko so stisnili obroč okrog vrat gostov, a njihov zid se, kot bi se zgledovali po nogometnem catenacciu, zlepa ni dal. Misli so kajpak uhajale tudi k lanski tekmi v Budimpešti, ko je šlo za odločitev o uvrstitvi v najvišji razred svetovnega hokeja: Slovenija je imela ustvarjalnejše moštvo, Italija pa je bila v ključnih trenutkih bolj zbrana in se veselila vrnitve med najboljše.


Odločen, a neučinkovit začetek


Jeseničani so začeli odločno, disciplinirano in z jasno usmeritvijo napadalnega pristopa. Manevrskega prostora so imeli malo, a nekajkrat so za spodbudne akcije privabili glasen aplavz polnih tribun. Razmerje strelov (15:4) je potrjevalo, kdo je bil aktivnejši v uvodni tretjini. Gola pa zlepa ni bilo, kot na dlani je bilo, da bo tudi ta dvoboj visoke ravni kot v prejšnjih dneh končnice. Vedno znova so o zmagovalcu odločale malenkosti, brez festivala ploščkov v mrežah, dinamičen boj obeh moštev pa je jeseniškemu občinstvu privabljal spomine na leta, ko je v Podmežakli spremljalo najbolj cenjeno hokejsko tekmovanje v regiji – EBEL.

Prvi so se veselili gola hokejisti Brunica, gostitelji pa so morali za izenačenje še zelo garati. Nato pa so ga le dočakali, ko je najprej plošček ustavila vratnica, nato pa ga je Gašper Glavič le poslal v mrežo – 1:1! Dvorano je zajel val novega optimizma, zasuka k vodstvu pa le ni bilo. Zadeli so gostje, pred Jeseničani je bila spet zahtevna naloga lova za novim golom. In s svojim nepopustljivim značajem so spet izenačili. Ko pa je občinstvo že začelo razmišljati o podaljšku, so podobno kot Jeseničani nazadnje v Brunicu s Tavžljevim golom zdaj udarili Italijani: njihov kapetan Armin Helfer je zadel za zmago in torkovo novo poglavje v seriji. »Igralcem ne morem ničesar očitati, spet so vložili veliko energije v tekmo, škoda pa je, da tako dobre prve tretjine nismo kronali s kakšnim golom,« je strnil misli Marcel Rodman, trener železarjev, ki v tej končnici igrajo nadvse konkurenčno. Polfinala, kot je ta, pa se niti po igri niti po ozračju na tribunah ne bi sramovali tudi v močnejših tekmovanjih od AHL.

SIJ Acroni Jesenice : Brunico 2:3 (0:0, 1:2, 1:1); 2:2 v zmagah

Dvorana Podmežakla, gledalcev 3800, sodniki Fichtner, Ofner, Bärnthaler (vsi Avs), Cristeli (Ita)
Strelci: 0:1 – T. Virtala (Traversa, 28), 1:1 – Glavič (Brus, 35), 1:2 – Andergassen (Oberrauch, 38), 2:2 – Bašič (Gagnon, Čimžar, 57 – PP), 2:3 – Helfer (Corbett, 60).
Kazenske minute: SIJ Acroni Jesenice 6, Brunico 8.
SIJ Acroni Jesenice: Climie, Avsenik; Tavželj, Pem, E. Pance, Čimžar, Bašič; Urukalo, Gagnon, Paradis, Tomaževič, Rodman; Pesjak, Korošec, Glavič, Brus, U. Sodja; Brun Rauh, Avsenek, Seršen, J. Sodja.