Nova AHL zahteva znanje, moč in denar

Jeseniški hokejisti bodo v novi sezoni igrali proti vodilnim klubom Italije in avstrijskega zahoda.

Objavljeno
12. julij 2016 01.14
Hdd Olimpija - HDD Sij Acroni Jesenice. Napad ( Olimpija ) Ropret Anžeta. V Ljubljani 28.3.2016[hokej.prvenstvo]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – V hokejski Podmežakli se je v zadnji petletki dogajalo marsikaj, amatersko moštvo se je med drugim v bornih razmerah senzacionalno veselilo naslova državnega prvaka, 33. v zgodovini železarskega mesta, a jasno je bilo, da dolgoročne poti brez tesnejšega mednarodnega stika ne bo. V tej sezoni bo napočil čas za premik navzgor – v alpsko hokejsko ligo (AHL).

S tekmovanjem so nekoč poskušali že v sedemdesetih, nakar so ga zares postavili na hokejski zemljevid Avstrije, Italije in nove slovenske države septembra 1991. Šlo je za izjemno zanimivo in res kakovostno jesensko tekmovanje, sploh prvo mednarodno na ligaški ravni, v katerem so nastopili športniki iz samostojne Slovenije. Pozneje so vzoru sledili tudi v drugih panogah, alpska liga pa je v različnih oblikah živela do konca devetdesetih, nakar so pomanjkanje kakovosti na slovenskih ploskvah krpali s sodelovanjem v vendarle slabši mednarodni ligi. Ko pa so se pri velikem bančnem pokrovitelju avstrijskega prvenstva odločili odpreti meje, je postala nova EBEL med najbolj cenjenimi in obiskanimi hokejskimi tekmovanji srednjeevropskega prostora.

In če je sprva polnila Podmežaklo in Tivoli ter omogočala izjemno kakovostno napredovanje novemu rodu slovenskih hokejistov, je v zadnjih treh ali štirih letih postala predraga – stari jeseniški klub je v dolgovih preprosto pogorel, Olimpija se je zaenkrat rešila s prisilno poravnavo, a uvrstitve v končnico ni videla že od pomladi 2012. Zmaji bodo še vztrajali pod žarometi EBEL, nove Jesenice pa začenjajo svoje poglavje v AHL. Pred dnevi je tako klubski predsednik Anže Pogačar zelo ambiciozno spregovoril o prihajajoči sezoni, nekajkrat je bilo zaznati jasno željo po vrnitvi kraja na profesionalno hokejsko raven in tako tudi v tekmovanje s klubi najvišje avstrijske kakovostne ravni.

A dokler v Podmežakli dejansko za to ne bo čvrstih temeljev, bi bilo prav neokusno riniti za vsako ceno skozi Karavanški predor. Že prihajajoča AHL bo očitno za moštvo trenerja Nika Zupančiča zelo zahtevna, od pisarne pa bo zahtevala resen in denarno bogat pristop. Poleg dobro organiziranih klubov s skrajnega avstrijskega zahoda, že prepogosto nepremagljivih za železarje v prejšnji INL, bodo v novi družbi moštva najvišjega italijanskega razreda. Med temi bo le Bolzano igral še naprej med avstrijsko elito, Asiago, Fassa, Brunico in drugi pa bodo obiskovalcem Podmežakle vračali spomine na čase konkurenčnega hokeja. Na premieri v alpski ligi, septembra 1991, je 3500 navzočih dolgo ploskalo železarjem za podvig proti favoriziranemu Bolzanu (8:3; Kopitar 2, Mlinarec, Varnavski, M. Smolej, Magazin, Varjanov, Šuvak). Bo tudi uvodna predstava sezone 2016/17, ko bo na Jesenicah (sobota, 16. septembra) gostovala Gardena, vsaj delno oživela sodobno dvorano, v kateri pa so tribune, žal, precej bolj prazne kot nekoč …

Klubi v alpski hokejski ligi 2016/17: SIJ Acroni Jesenice (Slo), Asiago, Brunico, Fassa, Cortina, Gardena, Ritten, Vipiteno, Neumarkt (vsi Ita), Bregenz, Feldkirch, Kitzbühel, KAC 2, Lustenau, Salzburg 2, Zell am See (vsi Avs).