Novi vodja doma še brez treme, a morda jo bo občutil v Minsku

Hokej: Ivo Jan bo z risi jutri začel prvo poglavje v sezoni
Fotografija: Ivo Jan (levo) se je s svojim sodelavcem Mikom Zettlom resno lotil prve naloge v reprezentančni sezoni. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ivo Jan (levo) se je s svojim sodelavcem Mikom Zettlom resno lotil prve naloge v reprezentančni sezoni. Foto Tomi Lombar

Jesenice – Prvič po mučnem aprilskem slovesu od Budimpešte, ko naši hokejski risi na prvenstvu skupine B niso uresničili cilja vrnitve med najboljše na svetu, so se zdaj spet zbrali v novi sezoni. Vnovič se bodo lotili lova na vizum za elitni razred, aprila bo pred slovensko izbrano vrsto šampionat drugega kakovostnega razreda v Kazahstanu. Za uvod v poolimpijsko sezono bodo Slovenci od jutri do sobote igrali na pripravljalnem turnirju v Minsku.

Novi selektor Ivo Jan je za začetek na kratkih jeseniških pripravah zbral 23 hokejistov, tokrat je pričakovano v izbrani vrsti precej tistih, ki še trkajo na vrata reprezentančne slačilnice. A tako je bilo že večkrat v novembrskih dneh, ko tudi Janovi predhodniki niso vabili udarnih adutov, temveč so jih raje pustili pri klubih, saj sta takrat zanje v silovitem ritmu posameznih ligaških tekmovanj – denimo KHL, češke extralige, nemške DEL – pomembna tako umirjeni trening kot nujna regeneracija.
Res pa je, da je tokrat pred risi zelo močan turnir v Minsku, kjer bodo od jutri do sobote nastopili še hokejisti domače reprezentance, Latvije in Francije. »Tokrat seveda ne moremo govoriti o cilju, da gremo po 1. mesto, toda nič ni narobe ob tem, da bomo igrali proti tako močnim reprezentancam. Nimamo jedra igralcev, ki so krojili slovensko hokejsko pravljico v zadnjih desetih letih, a pred našim novim rodom je pomembno uveljavljanje, igralci bodo lahko spoznali, kako konkurenčni so tekmecem visoke ravni,« je ob začetku prvega zbora poudaril Jan.


Za selektorja ni neznank v AHL


Prišel je sicer iz Vipitena na Južnem Tirolskem, kjer vodi to moštvo v alpski ligi. Tekmovanje tako dobro pozna, tudi igralce Jesenic in Olimpije, ki jih je zdaj skupno 10 v moštvu za Minsk. »Če seveda ne štejemo najboljših slovenskih hokejistov po uglednih klubih na tujem, je naša baza zlasti iz dveh vodilnih domačih klubov. Njun utrip pa dobro poznam tudi zavoljo alpske lige,« je dejal Jan. Potrdil je, da se je z jeseniškim trenerjem Gabrom Glavičem resneje pogovarjal dvakrat, ko so železarji gostovali v Vipitenu, z Olimpijinim strategom Juretom Vnukom bo pogovor o kandidatih iz zeleno-belega tabora sledil v naslednjih tednih, najprej pa je seveda pod drobnogledom seznanjanje s sposobnostmi posameznikov na turnirju v beloruski metropoli.


Jeglič ostal v Bratislavi


Posebnega vznemirjenja zaradi svoje nove odgovorne vloge še ne čuti. »Za zdaj je vse mirno, morda bom živčen tik pred začetkom turnirja,« se je nasmehnil, a nato resno nadaljeval: »Šest let je trenerstvo moj poklic, zbrano se bom lotil tudi tega izziva. Lažje pa mi je vse skupaj ob spoznanju, da sem pred dobrima dvema letoma pri izbrani vrsti že delal v strokovnem štabu Nika Zupančiča. Z njim se še vedno redno pogovarjam dvakrat ali trikrat na teden,« je še povedal ob uvodnem zboru v sezono, na katerega si je želel povabiti tudi Žigo Jegliča, povratnika na led po dopinškem prekršku na OI. Toda Gorenjec je zdaj pri Slovanu iz Bratislave, kjer mu s potnim listom urejajo daljši vizum za Rusijo, brez katerega seveda v KHL ne bi mogel nastopati.

Seznam reprezentantov za turnir v Minsku vratarji: Luka Gračnar (Poprad, Svk), Rok Stojanovič (Lyon, Fra), Žan Us (SŽ Olimpija), branilci: Miha Logar (Strasbourg, Fra), Aleksandar Magovac (Grenoble, Fra), David Planko (SŽ Olimpija), Klemen Pretnar (Košice, Svk), Maks Selan (Milano, Ita), Miha Štebih (Jihlava, Češ); napadalci: Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Nik Pem, Blaž Tomaževič (vsi SIJ Acroni Jesenice), Gregor Koblar, Janez Orehek (oba SŽ Olimpija), Andrej Hebar, Anže Ropret (oba UTE, Mad), Anže Kuralt (Fehervar, Mad), Ken Ograjenšek (Graz, Avs), Žiga Pance (Miskolc, Mad), Nik Simšič (Medveščak, Hrv).

Preberite še:

Komentarji: