Novo dejanje z željo po odmevnem slovenskem finalu

Danes v Tivoliju, ob 19.15, uvodna tekma SŽ Olimpije in Lustenaua v polfinalu AHL – SIJ Acroni Jesenice za začetek v Brunicu (20.00).
Fotografija: Pri obeh slovenskih polfinalistih alpske lige sanjajo o velikem derbiju ob koncu sezone.
Foto Roman Šipić7Delo
Odpri galerijo
Pri obeh slovenskih polfinalistih alpske lige sanjajo o velikem derbiju ob koncu sezone. Foto Roman Šipić7Delo

Potem ko so hokejisti iz Lustenaua, mesteca blizu avstrijsko-nemško-švicarske tromeje, iz končnice alpske lige izločili mlado moštvo Salzburga, ugibanj o parih polfinala alpske lige ni več. Z omenjenimi sobotnimi zmagovalci se bodo ob drevišnjem uvodu pomerili Ljubljančani, pred Jeseničani je za začetek gostovanje v Brunicu.

Za ugled slovenskega klubskega hokeja je kajpak pomembno, da sta se oba udeleženca regionalnega tekmovanja prebila med najboljše štiri, sanjsko bi bilo kajpak, ko bi zadnje dejanje sezone v AHL – torej finale končnice – zaznamovali dve naši moštvi. Ozračje v slačilnicah kot tudi pisarnah ter na tribunah je oživelo, mnogi obujajo spomine na čase polnih dvoran. V zadnjih letih so predhodniki v Podmežakli in Tivoliju svoje bivanje pod streho EBEL predrago plačali, zapustiti so morali tekmovanje, kluba izjemne tradicije pa sta propadla. Toda nastali sta novi zgodbi prepoznavnih barv, torej rdeče in zeleno-bele, v alpski ligi jima pripadata vidni vlogi, čeprav v finalu še nista nastopili.

»Pravzaprav nismo naredili še ničesar, saj merimo na finale in lovoriko,« je odganjal evforijo po četrtfinalnem skalpu Asiaga jeseniški trener Marcel Rodman, ki v slogu izjemnega športnika – tak sloves je nekoč ohranjal že na igrišču in tudi kot reprezentančni kapetan – zelo spoštuje Brunico, zdajšnjega tekmeca Jesenic, a svoje moštvo bo spet poskusil pripraviti za zbran in učinkovit hokej. Rodman očitno ne išče izgovorov v pomanjkanju kakovosti, takšen je pač davek omejenega proračuna, tudi ob poškodbah učinkovitih napadalcev Tadeja Čimžarja in Luke Kalana ter branilca Nejca Stojana (zanj je zaradi zloma v predelu zapestja sezone že konec) se še zdaleč ne vdaja. Njegovi igralci so začeli četrtfinalno serijo z zmago v Italiji in jo nato brezhibno nadaljevali. Podoben uvodni scenarij bodo poskusili uprizoriti tudi drevi, ob 20. uri, na uvodni tekmi serije na tri zmage v Brunico.


Lustenau iz Salzburga v Ljubljano


Pred Olimpijo pa je izziv uvodne zmage v polfinalu pod stropom tivolske dvorane. V taboru zmajev ne skrivajo, da so na nasprotni strani pričakovali mlado salzburško moštvo, a je slednje doživelo hladno prho na 7. tekmi četrtfinala doma proti Lusteanuu (2:3). Za zmagovalce je gol odločitve zabil nekdanji ljubljanski adut Chris D'Alvis, o njegovih posebnih občutkih, ko bo pridrsal na ledeno ploskev dvorane Tivoli, ne gre dvomiti. A motivirani bodo tudi drugi gosti: po sobotni zmagi so prespali v Salzburgu in se nato včeraj preselili v Ljubljano.

Jasno je, da bo domači trener Jure Vnuk spet zahteval odgovoren pristop svojega moštva. To je prikazalo želeno raven na zadnjih dveh tekmah četrtfinalne serije, nadgraditev bi zmaje zelo približala finalu. Tekma v Ljubljani se bo začela ob 19.15.
Živahen je utrip končnice tudi po hokejski Evropi, kjer sta med risi zablestela Rok Tičar in Jan Muršak. Slednji je namreč za zmago Berna proti Bielu (6:2; v polfinalni seriji švicarske končnice 1:2) prispeval dva gola, Tičar je na tekmi št. 6. v četrtfinalu nemške lige ob uspehu Kölna v Ingolstadtu s 5:2 prispeval kar 4 podaje. Tičarjevo moštvo se je včeraj po zmagi s 3:2 na 7. tekmi uvrstilo v polfinale.

Preberite še:

Komentarji: