O nekaterih težavah ne bo govoril do konca kariere

Hokejski as Jan Muršak si po številnih zdravstvenih zapletih želi nadaljevati kariero v Švici, zato bo nujna regeneracija.
Fotografija: Po temeljitem premisleku se je 31-letni Štajerec odločil skleniti svojo reprezentančno pot. FOTO Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Po temeljitem premisleku se je 31-letni Štajerec odločil skleniti svojo reprezentančno pot. FOTO Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Ko je pred dnevi Ivo Jan, selektor slovenskih hokejistov, dejal, da je glede odsotnosti posameznikov navajen tudi na slabe scenarije, je že imel v mislih Jana Muršaka, ki ga ne bo na letošnjem SP skupine B v Kazahstanu. A takrat je še upal, da bo Štajerec manjkal le tokrat. Toda napadalec se je odločil skleniti reprezentančno pot.

Hokejisti, ki štejejo 31 let, seveda še zdaleč niso za odpis. Toda pri igralcu, v čigar statistiki je zapisanih 46 tekem za slovite Detroit Red Wings v NHL in igranje pri vodilnem klubu evropske hokejske zgodovine, CSKA iz Moskve, gre za prav posebno zgodbo. Ta je bila pogosto prepletena s poškodbami, razmisleki o operativnih posegih, okrevanjem in tudi pretirano hitrih vrnitvah k tekmovalnemu ritmu. Muršakov slog igre z veliko drsanja in obilo ustvarjalnosti je pogosto omrežil navijače, ne nazadnje tudi pri nas, ko se je med stavko v NHL vrnil na staro celino in navduševal hokejsko Ljubljano: v sezoni 2012/13 je na 30 tekmah zbral kar 48 točk (19 golov, 29 podaj).


Poleg Kopitarja edini Slovenec v NHL


Leto dni pozneje je bil v tistem imenitnem moštvu risov, ki se je uvrstilo v četrtfinale olimpijskih iger, na največjem festivalu zimskega športa je opozoril nase tudi v februarju 2018, povrh je bil takrat v Pjongčangu kapetan slovenske izbrane vrste. Risi resda ponovili četrtfinala, a blesteli so ob zmagah proti Američanom in Slovakom.

Jan Muršak je za slovensko izbrano vrsto nastopil na olimpijskih igrah v Sočiju in Pjongčangu. FOTO: Igor Zaplatil
Jan Muršak je za slovensko izbrano vrsto nastopil na olimpijskih igrah v Sočiju in Pjongčangu. FOTO: Igor Zaplatil


»Marsikaj sem že doživel na športni poti, žal pa tudi številne zaplete s poškodbami. O nekaterih bom verjetno spregovoril šele po koncu kariere, s tem nočem obremenjevati niti vodilnih v klubu niti navijačev,« pravi eden vodilnih hokejistov v dobi naše samostojne države, pravzaprav ob Anžetu Kopitarju edini Slovenec, ki je pridrsal pod žaromete NHL. Ko se je pred enim letom preselil iz Moskve v Göteborg, so ga Švedi takoj napotili na temeljit pregled k zdravniku, ob tem pa mu pokazali tudi nekaj časopisnih člankov iz Slovenije, v katerih so bile zapisane njegove izjave o poškodbah ...
 

Rad bi igral še nekaj let


Trenutno je zdrav, v finalu švicarskega prvenstva, enega najmočnejših v hokejski Evropi, mu pripada zelo vidna vloga, pogodbo ohranja tudi za naslednjo sezono. »Rad bi igral še nekaj let. Če pa pomislim, da sem v zadnjih treh sezonah zaradi različnih težav zbral v povprečju le po 30 tekem, preprosto moram razmišljati o nujni regeneraciji in daljši pripravi na klubske obveznosti. Zato sem se moral odpovedati reprezentančnim nastopom,« je še poudaril po telefonu iz Švice.


oooo
oooo

 

Preberite še:

Komentarji: