Olimpija preprečila jeseniško slavje, saga se nadaljuje

Ljubljanski hokejisti so bili v Podmežakli boljši, zmagali z 2:0, in končno odločitev o prvaku prenesli na 5. tekmo finala v ponedeljek v dvorano Tivoli.
Fotografija: Žan Us je bil tragični junak četrte tekme. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Žan Us je bil tragični junak četrte tekme. FOTO: Jure Eržen/Delo

O novem državnem hokejskem prvaku bo odločila zadnja 5. tekma, ta bo v ponedeljek na ljubljanskem ledu. Tokrat je namreč Olimpija zmagala proti Jesenicam v Podmežakli z 2:0 (1:0, 0:0, 1:0; Pance 6., Mušič 57.) in skupni izid finalne serije, v kateri moštvi igrata na 3 zmage, izenačila na 2:2.

Uvod v 4. tekmo finala hokejskega DP je bil buren in je pravzaprav trajal ves dan. Poročali smo podrobno o vseh podrobnostih zapleta po Olimpijini pritožbi zaradi nastopa Blaža Tomaževiča na sredini tivolski tekmi, razplet je bil nato znan in nam ga je potrdil v dvorani Podmežakla tudi vodja tekmovanja Jure Penko: Olimpijino pritožbo je HZS zavrnila! Za Jeseničane je ta primer končan, kot je poudaril pred to tekmo št. 4 direktor železarjev Anže Pogačar, ljubljanski klub pa se lahko na odločitev v 8 dneh pritoži.



Toda čas je bil za dogajanje na ledu, dovolj je bilo adrenalina v dopisovanjih in klicih. Omenjeni Penko je imel ta dan v prenosnem telefonu zabeleženih rekordnih 115 klicev!

Tekma pa je pozneje ponudila zanimiv in prav napet boj. Jeseničani so ji pristopili ob popotnici zadnje zmage in tako s prvim zaključnim ploščkom za naslov. Zmagovalci alpske lige iz Ljubljane pa se niso nameravali dati kar tako in gostiteljem prepustili še eno slovensko lovoriko, potem ko so bili ti najboljši tako v pokalnem tekmovanju kot tudi poletni ligi.

Marc Oliver Vallerand se je veselil zmage Olimpije. FOTO: Uroš Hočevar
Marc Oliver Vallerand se je veselil zmage Olimpije. FOTO: Uroš Hočevar


Zmaji so hitro zabili na Jesenicah vodilni gol in to povrhu v trenutkih, ko so imeli na ledu igralca manj! Kapetan Žiga Pance je spretno izkoristil zmedo v domačih vrstah, pobegnil pred vratarja Žana Usa in ga premagal. Slednji je sicer vnovič dolgo ohranjal zanesljivost na tekmi in v nadaljevanju večkrat preprečil še kakšen gol branilcev naslova državnih prvakov. Ti pa so igrali precej bolj disciplinirano v obrambi kot na prejšnji tivolski tekmi in z igro, kot jo pomembnost končnice zahteva, že daleč od svojih vrat v kali zatirali jeseniške poskuse.

Dolgo ni bilo spremembe izida po tistem zgodnjem Pancetovem golu, zmagovalca pa je odločila edina Usova napaka na tekmi: vratar železarjev je nespretno podaril plošček izkušenemu Alešu Mušiču, ta pa je zabil gol za končni izid.

Ljubljančani so vrnili udarec. FOTO: Uroš Hočevar
Ljubljančani so vrnili udarec. FOTO: Uroš Hočevar

 

Lani brez prvaka


Na prejšnjih treh tekmah so Ljubljančani zmagali v gosteh z 2:1, izgubili pa doma z 2:5 in 0:4. V samostojni Sloveniji so bili doslej prvaki le hokejisti Olimpije ali Jesenic. Železarji letos lovijo v samostojni Sloveniji 13. naslov, zmaji pa 17. Lani zaradi pandemije sezone DP niso dokončali.

Blaž Tomaževič, napadalec Jesenice: »Očitno gre res za nepredvidljivo finalno serijo, v kateri nas zdaj ta poraz ne sme potreti. V ponedeljek bomo v Ljubljani oboji štartali z enakega izhodišča. Verjamem v našo ekipo, ponosno nosimo ta grb Jesenic na dresu in bomo garali za naslov. Ne morem obljubiti zmage, verjamem pa, da imamo zelo dobre karte za končno slavje. Danes je bil seveda tudi zame poseben dan, pravzaprav mi je že včeraj pregorel telefon, nato pa se danes nisem izogniti pogovorom in branjem zapisev v medijih o mojem nastopu na prejšnji tekmi v Ljubljani in Olimpijini pritožbi. Obenem pa se mi seveda poznah izostanek šestih dni na treningu ob pomembnih pripravah po našem slovesu od sezone v alpski ligi prav za ta finale.«

Žiga Pance, kapetan Olimpije: »Imamo kar nenavaden finale, oboji zmagujemo v gosteh, po dolgi sezoni se zdaj že čuti utrujenost, več je poškodb, ni več toliko energije kot v končnici alpske lige. Se pa trudimo vsi po najboljših močeh in prav za to današnjo tekmo menim, da smo jo odigrali na prav spodobni ravni. Ni bilo povsem brezhibno, storili smo nekaj napak, toda obenem smo se zavedali, da si ne smemo privoščiti spodrsljaja, ker bi v nasprotnem izgubili ta finale. Prihajajoče dva prosta dneva sta za nas zelo dobrodošla, zelo zbrano in zavzeto se bo treba lotiti zadnje tekme ...«
 

Preberite še:

Komentarji: