Opevana EBEL doživela hud udarec

SP v hokeju: V petek odločitev o prizorišču skupine B 2020
Fotografija: Veselju Italijanov ob obstanku med svetovno hokejsko elito ni bilo konca. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Veselju Italijanov ob obstanku med svetovno hokejsko elito ni bilo konca. FOTO Reuters

Danes bo na svetovnem prvenstvu v hokeju prvi prost dan, jutri pa se bo začela napeta izločilna zgodba, v kateri bodo četrtfinalisti Rusi, Kanadčani, Američani, Čehi, Švedi, Finci, Švicarji in Nemci. Tudi v hokejskih krogih pri nas pa zelo odmeva zmaga Italijanov z jedrom igralcev iz alpske lige proti Avstrijcem v boju za obstanek.

Rdeče-belo-rdeči se tako po dveh letih bivanja med svetovno elito vračajo v drugi razred in bodo tako eni od tekmecev naših risov v boju za novi vizum najvišje svetovne skupine. Pri Hokejski zvezi Slovenije kajpak upajo na dober razplet petkovega glasovanja sveta mednarodne zveze, nazadnje je skupina B pri nas gostovala leta 2012. Takrat so imele Stožice odmeven turnir polnih tribun, a so obenem razkrile tudi nekaj pomanjkljivosti, saj ta arena prvotno ni bila pripravljena za hokej, zato brez dodatnega denarnega vložka tudi tokrat ne bo šlo.

Če se bo ljubljanski župan Zoran Janković podpisal pod novi ambiciozen projekt tekmovanja ob severni mestni obvoznici, potem bi se pri zvezi lahko lotili novega hokejskega tedna v Ljubljani, predvidoma od 20. do 26. aprila 2020, stroškovno pa je vsekakor prvenstvo ugodnejše na Jesenicah, kjer dvorana Podmežakla ne potrebuje nikakršnih dodatnih vlaganj – slačilnice so prav po hokejsko prostorne, zmogljivost tribun ustreza zahtevam skupine B. Ne glede na to, kje bi bilo to tekmovanje, v Ljubljani ali na Jesenicah, pa bi bili poleg domačih obiskovalcev zelo številni tudi Avstrijci in Madžari. Slednji so že klicali Dejana Kontreca, prvega operativca HZS, kako kaže z vstopnicami, pa čeprav zaenkrat Slovenija še nima prvenstva. Tako kot Romunija z dvorano v Bukarešti je kandidatka za tekmovanje ...


Azzurri kot nekoč risi


Ko so se risi pred dvema tednoma poslavljali od tekmovanja skupine B v Kazahstanu, so si mislili, da se bodo prihodnje leto za uvrstitev med najboljše borili tudi z Britanci in Italijani. A oboji so obstali: prvi so presenetljivo izločili Francoze, od leta 2008 nenehno v elitnem razredu, azzurri pa so ugnali avstrijske sosede. In botrovali novim pomislekom o ravni EBEL, pogosto v naši regiji opevani, a očitno s pretiranim deležem tujih hokejistov. Italija pa je s kar 11 akterji iz AHL – med njimi jih je bilo 5 iz Brunica, tekmeca ljubljanskih zmajev iz letošnjega finala – za konec pokazala več zbranosti in vračala spomine k tisti zadnji slovenski reprezentanci, ki je obstala med elito.

Leta 2005 so risi v Innsbrucku nizali visoke poraze, toda osvojili so točke, ko je bilo najbolj potrebno, za konec z Avstrijo. Pozneje, denimo v Rigi 2006 ali Bratislavi 2011, so se močno približali favoritom, toda obenem ostajali brez nujnih zmag z neposrednimi tekmeci. Junak bratislavske zmage azzurrov je bil sicer Andreas Bernard, ki je za začetek sezone v finski ligi pri moštvu Ässät Pori zbral 37 tekem, nakar po selitvi v Mannheim (Nemčija) ni več branil niti enkrat!

Komentarji: