Po štirih desetletjih sanj in upanja ima končno tudi metropola prvake

Washington sredi Las Vegasa osvojil Stanleyjev pokal
Fotografija: Hokejisti Washingtona so končno dočakali Stanleyjev pokal.
FOTO: AP
Odpri galerijo
Hokejisti Washingtona so končno dočakali Stanleyjev pokal. FOTO: AP

Las Vegas – Končno! Privrženci hokejskega moštva Washington Capitals sprva kar niso mogli verjeti, da so po več kot štirih desetletjih nenehnega upanja končno dočakali Stanleyjev pokal v rokah svojih ljubljencev. Zasedba iz metropole ZDA je prvič v svoji zgodovini postala najboljša v NHL, in sicer po zmagi v finalni seriji s 4:1 proti tekmecem iz Las Vegasa.

Pogosto so poraženci potisnjeni daleč od žarometov pozornosti, tokrat pa je povsem drugače, saj gre za moštvo, ki je sploh prvič igralo na izbranih severnoameriških ploskvah, a se je že v svoji premierni sezoni uvrstilo v finale za Stanleyjev pokal! Povrhu so poseben drobnogled Las Vegas Knights pritegnili tudi med ljubitelji hokeja pri nas, saj so se v uvodnem kolu končnice pomerili s Kopitarjevimi Kralji in jih presenetljivo gladko odpravili s 4:0 v zmagah. Nato so drveli prav do finala, v katerem pa vendarle niso bili več kos uglednejšim tekmecem, pri katerih se rdeča nit igre in prepoznavnost ob ledu vrti okrog velemojstra na drsalkah, doma iz Moskve, Aleksansdra Ovečkina.

Ta napadalec, star 32 let, je že dolgo med najbolj cenjenimi hokejisti na svetu, a vse do tega junijskega večera se še ni vpisal na seznam osvajalcev Stanleyjevega pokala. Njegov Washington je pogosto ostal v senci uspešnejših tekmecev, nakar so hokejski zanesenjaki v metropoli ZDA le dočakali uresničitev sanj – najbolj cenjeno lovoriko v hokejskem svetu. Resda so jo ponosno dvignili v ledni areni tekmeca, torej v igralniškem Las Vegasu, ni pa si bilo težko predstavljati izjemnega slavja ob vrnitvi domov.


Prvi ruski kapetan s pokalom


Tekma št. 5 v Las Vegasu je bila izenačena, negotova in novim prvakom ni dovoljevala prezgodnjega slavja. Po dveh tretjinah so gostitelji vodili s 3:2, Ovečkin je prispeval drugi gol za Washington, nato pa je to moštvo uprizorilo zasuk v zadnji tretjini ter si z goloma Devanta Smitha-Pellyja in danskega aduta Larsa Ellerja odprlo pot k tako težko pričakovanem zmagoslavju. »Morda bo kdo pomislil, da Las Vegasu ne privoščim lovorike, ker je pač tako gladko ugnalo Los Angeles, dejansko pa sem si želel, da bi zmagal Washington, ker že toliko let vlaga v svoj projekt, Ovečkin pa je eden hokejskih velikanov, ki si res zasluži to lovoriko,« nam je že pred odločitvijo o prvaku dejal novi slovenski selektor Matjaž Kopitar, podobno so razmišljali tudi številni drugi hokejski poznavalci in navijači. Kajpak tisti iz Las Vegasa razmišljajo drugače, a če gre v športu za neke nenapisane zakone pravičnosti in zasluženega uživanja v pridelkih, potem je vsekakor prav, da imajo zdaj Stanleyjev pokal prvič v mestu, ki ga sicer širni svet precej bolj kot po palici in ploščku pozna po Beli hiši.

Za omenjenega ruskega asa – ob njem pomembni vlogi pri moštvu pripadata tudi rojakoma Jevgeniju Kuznjecovu in Dmitriju Orlovu – je zgodba o koncu te sezone res posebna. Ne gre le za to, da je dočakal svoj prvi Stanleyjev pokal, je tudi najboljši hokejist te končnice, s 15 goli najučinkovitejši v klubski zgodovini na tekmah izločilnega dela sezone, obenem pa je postal prvi Rus doslej, ki je v kapetanski vlogi prejel prestižno lovoriko za najboljše moštvo v NHL.
 

Komentarji: