Po zmago za mirno vrnitev domov

SP v hokeju skupine B: Slovenija se bo jutri, že ob 8.30, v zadnjem kolu pomerila z Litvo, v elitni razred pa sta se že uvrstila Kazahstan in Belorusija.
Fotografija: Andrej Hebar po tekmi z Madžarsko in sobotnem treningu, s katerega je ta fotografija, ostaja v tretjem napadu risov. FOTO
Matic Klansek Velej/Sportida
Odpri galerijo
Andrej Hebar po tekmi z Madžarsko in sobotnem treningu, s katerega je ta fotografija, ostaja v tretjem napadu risov. FOTO Matic Klansek Velej/Sportida

Slovenska hokejska reprezentanca je pred zadnjo nalogo v sezoni. Jutri, po srednjeevropskem času že ob 8.30, se bo v sklepnem kolu prvenstva skupine B pomerila z Litvo. Ta je bila pred začetkom tekmovanja zapisana kot prva kandidatka za zadnje mesto, to pa vodi v tretji svetovni razred. Toda predzadnji dan šampionata so Litovci presenetljivo ugnali Korejce z 2:1, osvojili prve tri točke na turnirju in zdaj na lestvici prav po točkah ujeli Slovenijo in Madžarsko. Tako se obeta sila zanimiv zadnji dan, v katerem za rise seveda ni izbire – tako kot proti vzhodnim sosedom (6:0) si za konec želijo ugnati še Litovce in se tako izogniti kakršnikoli nevšečnostim ali preračunavanjem v boju za obstanek.

Pred prihodom v Nur-Sultan so bili cilji slovenskih hokejistov, ki so še pred dvema letoma igrali v elitnem svetovnem razredu na ledeni ploskvi znamenite pariške arene Bercy, seveda višji, a po treh porazih, med katerimi je posebej bolel tisti z Južno Korejo, ko so zapravili vodstvo s 3:1, je zdaj treba reševati ugled. Slovenije pa ni bilo v skupini C vse od leta 1997! 


Pred 10 leti v Vilniusu gladko prek Litovcev


"Že tako se resno pripravljamo za drugo zmago, zdaj nam je še Litva poslala jasno sporočilo, kako se ni vdala," je po prvi tekmi sobotnega sporeda in kratkem, a intenzivnem treningu svojih risov dejal slovenski selektor Ivo Jan. Vesel je, da pri moštvu ni nikakršnih opaznejših zdravstvenih težav, nekaj prehlada po zadnjem toplem valu, potem ko je tu še pred štirimi dnevi snežilo, ni bilo usodnega za reprezentante. Ti bodo pridrsali na led mogočne Arene Baris v enaki postavi kot nazadnje proti Madžarom, torej z Luko Gračnarjem v vratih, novo udarno branilsko navezo Blaž Gregorc-Sabahudin Kovačević in Andrejem Hebarjem v tretjem napadu. Slednji se je nazadnje odrezal tudi kot strelec, in sicer po bliskoviti akciji z Žigo Pancetom, ko je imela slovenska vrsta celo igralca manj na ledu. Prav ta dva igralca pa sta nazadnje igrala v vzhodni soseščini, prvi pri Ujpest TE iz Budimpešte, Pance med Polarnimi medvedi v Miskolcu, kjer bo poslej trener Marcel Rodman. "Madžarske igralce seveda dobro poznam, a zame ta nastop ni bil nič drugačen od prejšnjih tekem.  Ni se bilo lahko pobrati po treh porazih, toda to naše moštvo diha enotno, ohranja ta svoj prepoznavni duh, zato smo se tokrat tudi tako odločno lotili te tekme in zasluženo zmagali. Zdaj to kaže ponoviti še za konec," pravi Hebar. Kot zanimivost gre omeniti, da je bil prav ta učenec ljubljanske šole hokeja med strelci ob zadnjem dvoboju Slovenije in Litve na SP skupine B. Takrat, leta 2009 v Vilniusu, so bili risi za razred boljši in ugnali gostitelje z 8:2.

Selektor Jan pa je po zadnjem treningu posebej poudaril: "Litovci lahko postavijo čvrst obrambni zid, zato bi bilo še toliko bolj pomembno, da tako kot proti Madžarski dosežemo prvi gol. V tem primeru bi morali tekmeci razmišljati o izenačenju. Videli ste, kako so zaprli svojo obrambno tretjino po vodstvu s Korejo." A kakšne pretirane zaskrbljenosti v taboru risov pred zadnjo tekmo sezone ni zaznati. Zavedajo se, da ohranjajo precej več kakovosti od nedeljskih tekmecev z Baltika, toda brez zbranosti seveda ne bo šlo. To je doslej jasno pokazal prav ta pisani kazahstanski teden, v katerem sta se, pričakovano, najbolje odrezali uigrani reprezentanci Kazahstana in Belorusije. V današnjem derbiju sta ponudili v polni dvorani zanimiv hokej, v podaljšku so se s 3:2 zmage veselili gostitelji, a veselo je bilo tudi v beloruskem taboru. S točko se je ta namreč pridružili Kazahstancem na letalu elitnega hokejskega razreda, tako da boste obe reprezentanci čez eno leto nastopili na svetovnem prvenstvu v Švici.
 

Preberite še:

Komentarji: