Pogačarjev klic v sili za novi vzpon

Na Jesenicah še vedno niso izvedli napovedanega občnega zbora

Objavljeno
17. junij 2019 09.00
Posodobljeno
17. junij 2019 09.00
Na Jesenicah je nazadnje odmeval polfinale alpske lige z Brunicom, kako bo v prihodnje, pa v Podmežakli še ugibajo. FOTO Mavric Pivk/Delo
Jesenice - Napočil je čas poletnih športnih panog, toda v železarskem mestu z okolico je vnovič v središču pozornosti utrip igre s palicami in ploščkom. Podobno kot pogosto v zadnjih letih navijači ugibajo o smernicah kluba v prihodnosti, ki je še vedno brez sprejetih strateških potez za naslednjo sezono.

Za junij so pri klubu napovedali letni občni zbor, a datuma še niso določili, ker še vedno nimajo želenega prenovljenega vodstva za sezono 2019/20. »Ne bi si želeli ponovitve lanskega scenarija, ko smo hitro sklicali občni zbor, ga prekinili brez rešitev in se nato kmalu morali srečati še enkrat. Zdaj bi bili res radi pripravljeni s konkretnimi potezami, kako nadaljevati našo zgodbo,« ne skriva Anže Pogačar, od sezone 2013/14 predsednik železarjev, ki pa bi to vlogo rad prepustil komu od naslednikov. Govorice so se sukale okrog novega vodilnega pri klubu, a je ostalo pri tem, da omenjeni funkcionar nadaljuje svoje poslanstvo. Ne skriva besed o izčrpanosti in izjemnem trudu v slačilnici in pisarni za kakšno odmevno zmago in nekajkrat v sezoni polne tribune, obenem bi rad klub predal v spodobnem stanju in na trdnih temeljih nadaljevanja zgodbe o uspehu na ledeni ploskvi v Podmežakli.


Brata Rodman na Madžarsko


Jeseniški klub je bil pod Pogačarjevim vodstvom v petih sezonah trikrat najboljši na Slovenskem. Zadnja sezona ni prinesla navdušenja med armado privržencev, saj so tako v pokalnem tekmovanju kot tudi v zanimivi končnici državnega prvenstva železarji izgubili veliki boj s tradicionalnimi tekmeci iz Ljubljane, v alpski ligi pa več od ponovitve nastopa v polfinalu ni bilo.
A premik je napovedoval prihod Marcela Rodmana na trenersko mesto: moža izjemnih izkušenj na ledu, ki si jih je kot igralec nabiral pri najmočnejši jeseniški ekipi zadnjih dveh desetletij, v sezoni 2006/07, na tujem ter v kapetanski vlogi tudi med reprezentanti. Prej zaspano in zakrčeno moštvo se je prebudilo, z njim je imel ambiciozne načrte tudi za naslednjo sezono, a ko ni dočakal zagotovila o vidnejši vlogi pokroviteljev in lokalne skupnosti, si ni več želel nadaljevati nove zgodbe v Podmežakli. V naslednji sezoni bo vodil Miskolc, madžarsko moštvo, ki nastopa v najvišjem slovaškem hokejskem razredu. Za njim je odšel k našim vzhodnim sosedom tudi njegov mlajši brat David, na zadnjem SP v Kazahstanu reprezentant, sicer pa za zdaj edini iz zadnje falange železarjev, ki ga ne bo na Jesenicah v naslednji zimi.

SIJ Acroni Jesenice so resda uradno prijavljene za naslednjo sezono v alpski ligi, toda že spoznanje, da je lokalni časopis v svoji zadnji številki osrednjo temo namenil hokejskemu vozlu, potrjuje, kako pomembna je ta panoga za Zgornjesavsko dolino. Tega se seveda zaveda tudi Blaž Račič, naslednik župana Tomaža Toma Mencingerja, a zdaj še ni na dlani, da bi občina lahko več kot doslej prispevala k proračunu prvega hokejskega moštva. Pogačarjev klic v sili je namenjen tudi institucijam v regiji, saj na Gorenjskem prav z izjemo teh Jesenic ni športnega kluba, ki bi večkrat v sezoni na svojo tekmo pritegnil 4000 navijačev iz različnih delov Slovenije. Tradicija je izjemna, prihodnost pa meglena. Že ta kratkoročna, saj še vedno ni jasno, kdaj bo občni zbor.