Poker asov z Anžetom Kopitarjem bi rad vrnil Stanleyjev pokal

NHL: Jutri uvodna tekma Kraljev v sezoni – Novi trener Todd McLellan stavi na adute zadnje šampionske sezone 2013/14.
Fotografija: AnzeKopitaOkt2019r Foto Mx Igd
Odpri galerijo
AnzeKopitaOkt2019r Foto Mx Igd

Vodilni slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar bo jutri uradno vstopil v svojo 14. sezono onstran Atlantika. Med izbrano smetano NHL je doživel že marsikaj, bil med ključnimi aduti edinih dveh Stanleyjevih pokalov v zgodovini moštva Los Angeles Kings, a s soigralci doživljal tudi grenke izkušnje brez uvrstitev v končnico. Tako je bilo prav v zadnji pomladi, zato je zdaj razumljiva želja Kraljev po novem uspehu.

Zadnje odštevanje zanesenjakov do začetka sezone vselej botruje napovedim in ugibanjem. In prav zanimivo je, da še nikdar v zadnjih treh desetletjih branilcem lovorike po hokejski Severni Ameriki niso pripisovali tako malo možnosti kot zdaj hokejistom St. Louis Blues. Pogled v pisano prejšnjo sezono razkriva, da je v moštvo v rednem delu igralo zelo povprečno, ujelo pravzaprav zadnji vlak za končnico, v tej pa nato po vrsti premagovalo favorite in prvič v mesto, ki je krepko bolj kot po hokeju znano tako po glasbi kot tudi največjem številu priseljencev iz Bosne in Hercegovine v severnoameriškem prostoru, prineslo Stanleyjev pokal. V zadnjem času so med branilci naslova v novo sezono z najvišjimi pričakovanji pri stavničarjih vstopili pri Chicagu (v letih 2013 in 2015), v tej omenjeni novejši zgodovini zadnjih 30 let pa v Edmontonu, 1987. in 1988., kjer so imeli tisto sanjsko moštvo z Waynom Gretzkym, Jarijem Kurrijem, Markom Messierjem itn.

Los Angeles in Anže Kopitar? Marsikaj je naš as, po Muršakovem slovesu od Detroita (2013) edini Slovenec v NHL, že prestal, zadnja izkušnja pa mu nikakor ne bo ostala v lepem spominu. Kralji se namreč v sezoni 2018/19 niso uvrstili v končnico, nato pa se je naš najboljši hokejist poskusil potolažiti z reprezentančnim uspehom na SP skupine B v Kazahstanu, a tudi z risi ni uresničil cilja – vrnitve v najvišji svetovni razred.


Premiera v Edmontonu


V črno-belem taboru so se nazadnje šampionskega naslova veselili pred dobrimi petimi leti, odtlej presežkov ni bilo več. Dvakrat se je Los Angeles že po 1. kolu poslovil od končnice, trikrat ga v njej sploh ni bilo. Toda pogled zadnjih dni k mnenjem poznavalcev razkriva, da ti le niso pretirano zadržani in pesimistični, ko gre za učinek moštva v prihajajoči sezoni. Kralji jo bodo odprli sicer jutri, po srednjeevropskem času v noči s sobote na nedeljo, v Edmontonu, prvič bodo igrali na svojem ledu en teden pozneje proti Nashvillu.

Iz moštva, ki je pred petimi leti osvojilo Stanleyjev pokal, je na seznamu moštva še 9 hokejistov, med njimi zelo cenjena četverica: vratar Jonathan Quick (33 let), branilec Drew Doughty (29) ter napadalca Anže Kopitar (32) in Dustin Brown (34). Izkušenejšemu delu pripadata še Ilja Kovaljčuk (36) in Jeff Carter (34), novi val predstavljajo Alex Turcotte (18), Rasmus Kupari (19), Artur Alijev (18) in Tobias Björnfot (18). Ko gre za omenjene štiri udarne adute, bodo prav vsi – če le ne bo nepredvidenih zasukov – ostali med kralji vsaj do sezone 2021/22, povprečna vrednost njihovih pogodb znaša 5,8 milijona $.

O lepih zaslužkih tako ne gre dvomiti, a seveda bi bili vsi omenjeni, vključno kajpak z najboljšim slovenskim hokejistom, nasmejani v primeru novega vzpona. Spodrsljajev je bilo v prejšnji zimi preveč, že krepko pred koncem rednega dela je bilo jasno, da končnice za Kralje ne bo. Z novim trenerjem} bodo zdaj poskusili v Los Angelesu pisati novo poglavje. Ob tem pa je za Los Angeles Times pred premiero Kopitar poudaril: »Predvsem moramo biti bolj agresivni. Premalo golov smo dosegali na tekmah zadnje sezone, to se mora spremeniti.«

Ob tem pa smo se spomnili tudi njegovih besed ob zadnjem srečanju z domačimi novinarji na blejskem turnirju v golfu: »Najhuje bi bilo, ko bi se navadili na poraze in bi bilo teh že preveč.« Športnik, ki vedno znova ohranja značaj močne želje po zmagi in je tudi zato kot kapetan enega od 31 moštev NHL še posebej cenjen, se seveda dobro zaveda, kaj najbolj šteje na sceni tekmovalnega športa.

Preberite še:

Komentarji: